Linkuri accesibilitate

„Majorări de salarii şi pensii în prag de alegeri” (Adevărul)


Nu există prevederi în Acordul de Asociere la UE care să contravină cu acordurile semnate cu statele CSI (IPN).

Majorări de salarii şi pensii, în prag de alegeri” îşi intitulează articolul Ion Preaşcă în cotidianul „Adevărul” referindu-se la o propunere a Guvernului votată vineri în Parlament. Coaliţia de guvernare a găsit bani, notează autorul, „să vină cu o serie de majorări de salarii şi contribuţii sociale, care pică, întâmplător sau nu, chiar în ajunul alegerilor parlamentare.” Ion Preaşcă subliniază că planurile Guvernului au trezit îngrijorarea Fondului Monetar Internaţional care prognozează o creştere bruscă a deficitului bugetar. În consecinţă, Guvernul ar putea rata creditul de 30 de milioane de dolari acordat de Banca Mondială pentru susţinerea reformelor structurale şi stimularea creşterii economice, conchide autorul.

Tot în „Adevărul” Andrei Rizescu scrie că urmare a deciziei edilului capitalei Dorin Chirtoacă începând de astăzi „o parte din liniile de maxi-taxi vor fi anulate, alte rute vor fi modificate şi, implicit, mult diminuate.” Unii locuitori ai capitalei salută decizia edilului, alţii se declară nemulţumiţi. „Schema impusă de primarul Dorin Chirtoacă îi înrăieşte pe șoferii de maxi-taxi care-și vor pierde joburile, dar și pe călătorii nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar”, noteată Andrei Rizescu.

Serghei Tcaci reia în „Panorama” abordarea critică faţă de Acordul de Asociere întitulându-şi articolul de opinie „Asocierea Moldovei la UE - o nouă versiune a baladei populare Mioriţa”. „Ciobanul moldovean contemporan nu vrea ca nimeni să ştie adevărul despre moartea şi uciderea lui. Dimpotrivă el vrea ca în lume să fie dusă faima despre „nunta lui cerească” cu participarea marelor puteri UE, SUA şi NATO”. Momentul adevărului însă, continuă autorul, va veni într-o zi şi vizavi de Acordul de Asociere. „Se va întâmpla când documentul va începe să fie realizat. Entuziasmul va trece, oamenii vor deschide larg ochii şi vor vedea că ţara lor, Moldova este amăgită şi tradată” conchide Serghei Tcaci.

Agenţiei de presă IPN continău seria de materiale referitoare la miturile şi adevărurile despre Acordul de Asociere, de această dată cu referire la mitul precum că asocierea la UE presupune pierderea pieţii CSI. Autoarea Alina Marin îl citează pe fostul ministru al economie Valeriu Lazăr cu declaraţia că nu există prevederi în Acord care să contravină cu acordurile semnate cu statele CSI. Potrivit lui Valeriu Lazăr, dacă se face abstracţie de politic, în zona economicului nu există absolut nicio divergenţă. Federaţia Rusă pe anumite domenii chiar a preluat mult mai multe standarde europene decât Republica Moldova până în prezent.

XS
SM
MD
LG