Linkuri accesibilitate

Dacopatie și alte rătăciri


Moldova încă nu a fost atinsă de dacopatie, de obsesia cu strămoșii mitici care, în România, ia din ce în ce mai multă amploare.


Incă de când Georges Bataille și Roland Barthes au disecat mitologiile moderne, a apărut limpede că o parte din ele sunt doar rătăciri colective. Rătăcirile sunt foarte vizibile in tot ceea ce ține de căutarea radacinilor, fenomen înrudit cu teoriile conspiraționiste.


Așa este obsesia cu dacii. Moldova încă nu a fost atinsă de dacopatie, de obsesia cu strămoșii mitici care, în România, ia din ce în ce mai multă amploare.


In forma ei extremă, dacopatia capătă proporții patologice: dacii au fost o națiune paradisiacă, supra-umană, practic o altă specie. Ei au inventat tot ce era de inventat pe planetă, ba chiar specia umană s-a născut în Dacia. România de azi e focarul spiritual al planetei. Analizele genetice vor arăta că ne tragem din acei stramosi mitici.


Obsesia are rădăcini vechi, bazându-se pe elucubrațiile lui Nicolae Densușianu, care în Dacia Preistorică înșirase toate absurditățile pe care avea să se bazeze protocronismul, inclusiv aceea că latina derivă din dacă și că deci dacii vorbeau latină înaintea latinilor.


Dar asa e la toate natiile mici din partea noastra a Europei. In Balcani, slovenii prefera sa sugereze ca ei ar fi mai degraba un amestec de italieni si austrieci (ca doar de-aia spun „ja” in loc de „da”); croatii anunta cui vrea sa-i asculte ca ei traiesc in Mitteleuropa, in Europa Centrala, si nu in Balcani; bulgarilor le-a venit in cap ca nici ei nu sunt slavi, ci urmasii unui popor mai de soi, care ar fi sosit din Asia, fiind ruda de-a doua cu iranienii; bosniecii au reusit, printr-o insistenta incapatanata, sa faca sa fie acceptat faptul ca ar exista o limba bosniaca; iar sarbii nu mai stiu de multa vreme cine sunt. In aceste conditii, nu e de mirare ca marunta Macedonie a simtit nevoia de a arata lumii intregi ca acolo nu traieste un popor ca toate celelalte.


O extremă protocronistă a fost astfel atinsă in Macedonia, devenind de la o vreme ideologie oficială de la Skopje. E drept, cum spuneam, cam toata lumea in Balcani a inceput sa-si caute o identitate prestigioasa si stramosi nobili, orice, numai sa nu li se mai spuna ca sunt „balcanici” sau „slavi”. Macedonenii au mers insa sa iși caute „strămoșii” pina in Hindu Kush, in nordul Pakistanului!…


„Logica” e următoarea: Alexandru Machedon e cel mai mare erou al… macedonenilor… [Aici, trecând peste mânia stupidă a grecilor, care blochează această țarisoară de doua decenii încoace pentru „uzurparea patrimoniului istoric grecesc", Machedonul istoric ar fi fost mai degrabă un proto-albanez... In orice caz, nu știm despre limba macedonenilor altceva decât ca nu era greaca, insa in niciun caz nu putea fi o limba slavă, cum e macedoneana de azi.] Alexandru Machedon, așadar, zic macedonenii a cucerit toată lumea cunoscută pina in India… Legiuni si falange macedonene au ramas pe acolo, prin Pakistanul de azi, deci este logic sa le căutăm astăzi urmașii, care sînt verii… macedonenilor.

Iata cum o doctrina precum protocronismul produce o distorsiune a realului si o pervertire a scarii valorilor. Macedonenii, dorind cu orice chip sa-l recupereze pe Alexandru, au ajuns sa uite ca au la indemana un titlu de glorie mult mai convingator: sfintii Chiril si Metodiu, creatorii alfabetului slavon, veneau din regiunea care astazi se numeste Macedonia. Da, dar problema e ca aceia erau niste slavi.


Așa e cu identitatea fragilă, trebuie să arăți că ai fost primul. Din fericire, nu toți au mijloacele de a impune această teorie atunci când nu au argumente.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG