Linkuri accesibilitate

Diplomația rusă acuză Ucraina de agresiune împotriva tertioriului suveran al Rusiei


Lansator de rachete rusesc în apropiere de localitatea, Seversk, 11 iulie 2014

Vicepreședintele american Joe Bidena spus că Statele Unite sprijină încercările liderului ucrainean Petru Poroşenko de a negocia cu separatiştii.

Ministerul de externe al Rusiei a dat publicităţii o declaraţie duminică în care se spune că incidentul în care un schimb de focuri la graniţa cu Ucraina a atins două în mica localitate Donețk din Rusia ar putea avea „consecinte ireversibile”. Potrivit ministerului rus de externe in schimbul de focuri a fost ucis un barbat și doua femei au fost rănite. Ministerul rus de externe califica incidentul drept „un act de agresiune din partea Ucrainei împotriva teritoriului suveran al Rusiei şi impotriva cetăţenilor Federaţiei Ruse”.

Intr-un interviu cu un post local de radio, ministrul adjunct de externe Grigore Karasin a promis că incidentul „va primi un raspuns potrivit” din partea Rusiei, fără să dea însă detalii. Rusia a afirmat de mai multe ori ca la granița cu Ucraina forţele ucrainiene ar fi tras in teritoriul Rusiei, dar pînă acum nu au fost anunţate victime.

Kievul, la rindul său spune că rebelii ucrainieni sunt alimentati cu arme si muniţii din Rusia si ca atacurile armatei ucrainiene au ca scop oprirea acestui trafic. Purtatorul de cuvânt al Consiliului national de Securitate si de apărare al Ucrainei Andri Lisenko a negat ca trupele ucrainiene ar fi tintit peste granita cu Ucraina, in Rusia.

Anterior, vicepresedintele american Joe Biden a transmis telefonic condoleanţe preşedintelui Ucrainei Petro Poroşenko in legatură cu ultimele victime ale violenţeleor din estul Ucrainei, unde trupele guvernamentale luptă cu separatiştii pro rusi. Cel putin patru oameni au fost uciși in timpul noptii intr-o suburbie a Doneţkului din Ucraina în urma unui atac de artilerie.

Atacul a survenit după ce sâmbătă presedintele ucrainean a afirmat ca armata ucraineană va răzbuna moartea a 19 militari în apropiere de graniţa cu Rusia.

În aceasta convorbire telefonica Washington-Kiev, a doua în decurs de o saptamina, Joe Biden a spus că Statele Unite sprijina încercările lui Poroşenko de a negocia cu separatiştii ajungerea la un nou armistiţiu. Biden l-a informat pe liderul de la Kiev despre continuarea eforturilor americane si ale aliaţilor occidentali de a pedepsi Rusia dacă mai furnizează armament greu, arme şi munitii separatistilor ucrainieni.

Preşedintele Poroşenko a anunţat ca nu va participa la finala Cupei Mondiale la Fotbal din Brazilia unde ar fi urmat să se întilneasca cu liderul de la Kremlin.

Sîmbătă, Uniunea Europeană a anunţat că a adăugat 11 lideri separatiști din estul Ucrainei pe lista persoanelor ale căror conturi bancare din UE pot fi înghețate și care nu vor primi viză de intrare pe teritoriul Uniunii. Decizia extinderii listei a fost luată la începutul săptămânii, dar numele au fost făcute publice abia ieri. Între cei sancționați se află Aleksandr Borodai, așa-numitul premier al autoproclamatei Republici Populare Donețk. Dintre separatiștii din Donețk au mai fost adăugați pe listă un așa-numit vice-premier și doi miniștri. Pe listă sunt trecuți și lideri separatiști din Lugansk, inclusiv așa-numitul premier al entității separatiste. În total UE a emis până acum sancțiuni împotriva a 72 de indivizi și două entități pentru rolul jucat în criza ucraineană.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG