Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Discriminare.md


Moldova - Pablo, generic, newspapers, undated
Moldova - Pablo, generic, newspapers, undated

Invitata serii este Natalia Ghilaşcu, redactoarea-şefă a portalului de ştiri Discriminare.md:

„Cititorii interesați de agenda drepturilor omului pot citi în acest portal de știri o serie de titluri interesante despre oamenii care au fost discriminați. Unul dintre ei este și jurnalistul, activistul Oleg Brega, care a fost atacat în stradă de persoane necunoscute și stropit cu spray în ochi, după care lovit cu picioarele. Persoanele cu măști pe față trebuie sa fie identificate de politie. Oleg Brega a declarat recent că ar putea fi vorba despre gruparea „Okupai Pedofileai” sau „Zero Toleranţă”, care este cunoscută ca un grup extremist, și care manifesta ură față de persoanele care apară drepturile gay-lor și lesbienelor.

De asemenea, în Studiul Drepturilor Omului s-a discutat despre crimele de ură si de ce aceste cazuri sunt neprofesionist investigate de către organele de drept, iar minoritățile etnice, persoanele LGBT ar avea puțină încredre în politie. În țara noastră nu există niciun dosar penal examinat în instanțele de judecată care să constate aceste fărădelegi, dar nu înseamnă că aceste situații nu există. „Norma penală trebuie să fie mai clar prescrisă în lege”, consideră procurorul Iurie Perevoznic, care a declarat ca legislația legislația trebuie să fie mai previzibilă. ”Moldova nu-si permite acest lux de a trage la răspundere pe cineva în baza unei crime de ură.”

Un alt titlu este ”Mamele cu dizabilități sunt stigmatizate de medici și lipsite de condiții adaptate în spital”. Aici puteți citi istoria a zeci de mame în cărucior care au ajuns să lupte cu mentalităţile medicilor, cei care considerau că așa numiții „invalizi” n-au niciun viitor în această țară. Iată că puține femei cu dizabilități reuşesc să pună în mişcare instituţiile medicale ale statului și să-și vadă visul de a deveni mamă, împlinit.

Iată că şi manualele de Limba şi literatura română, Educație Civică, Istoria Românilor au devenit populare după ce unii experți au reușit să le examineze din scoarță pentru a identifica că nu promovează drepturile omului, cum ar fi egalitatea de gen, incluziunea socială sau libertatea religiei. Pe portalul de știri sunt publicate unele opinii ale experților care au prezentat și constatări ale studiului. Acesta face referire la faptul că în manualele școlare, femeile practic lipsesc din prezentările textuale dar și vizuale, fie sunt prezentate pe poziţii de servitoarele sau însoţitoarele bărbaţilor. Pe de alta parte, autoritățile explică faptul că circa 10% din textele manualelor au fost modificate, 180 de cadre didactice au avut posibilitatea să verifice și să evalueze aceste manualele. Aceștia insistă pe faptul că ar fi mai bine daca ar exista un ghid care să îi ajute să evalueze manualele după criteriile propuse de experții de la CIDO.

Un alt articol face referire la candidații pentru avocatul copilului, care doresc să schimbe atitudinea autorităților față de drepturile copiilor. Aceștia urmează să fie numiți de Parlament în foarte scurt timp, după ce Comisia speciala parlamentara i-a propus după audierile publice care au avut loc luna precedenta. Este vorba despre Maia Bănărescu Meșcoi şi Jana Costachi, care au declarat pentru pagina electronică că agenda copilului va trebui să fie pusă pe agenda politicului cât mai curând posibil. Totodată, la funcția de avocat al poporului mai candidează Ion Manole şi Migail Cotorobai.

Alte titluri pot fi accesate pe www.discriminare.md”

XS
SM
MD
LG