Linkuri accesibilitate

Rosselhoznadzor - o lovitură potențial dură pentru producătorii moldoveni (Adevărul)


Destinaţiile de vacanţă din Crimeea şi sudul Ucrainei nu mai sunt atrăgătoare nici pentru ucraineni şi nici pentru moldoveni (Jurnal de Chișinău).

Eugenia Pogor scrie în „Adevărul” că magistraţii din Republica Moldova ar putea fi secundaţi la procese de colegi din ţările UE. Ministrul Justiţiei, Olg Efrim, a precizat că „nu ar fi vorba de supraveghetori, ci despre o formă de ajutor, în care judecători din alte state ar veni alături de cei moldoveni, ar examina aceleaşi cazuri şi în procesul de examinare ar povesti cum ar proceda ei, în ţara lor”. Unii exponenţi ai sistemului cu care a stat de vorbă autoarea se tem că astfel li s-ar putea submina astfel autoritatea şi independenţa. „Această iniţiativă nu trebuie să fie acceptată pentru că ar leza independenţa judecătorului în exercitarea actului de justiţie”, crede, bunăoară, Dumitru Visterniceanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. În plus, el consideră că ar fi o dovadă de lipsă de încredere din partea guvernanţilor.

Ion Preaşca scrie în „Adevărul” despre avertizarea Rosselhoznadzor care ar putea introduce interdicţii la importul de produse de origine vegetală din Moldova, pe motiv că multe loturi ar fi contaminate cu Grapholitha molesta (molia orientală a fructelor). „În condiţiile în care circa 90% din exporturile de mere iau calea Rusiei, fiind vorba de aproape 100.000 de tone pe an, lovitura ar putea fi foarte dură pentru producătorii agricoli moldoveni, chiar la început de sezon”, notează autorul. Ion Preaşca mai scrie că departamentul Rospotrebnadzor pentru regiunea Moscova a anunţat miercuri, 9 iulie, că „în urma unor sesizări ale cetăţenilor“, a efectuat controale şi a descoperit produse alimentare moldoveneşti (conserve din fructe şi legume), ce nu ar fi conforme standardelor ruseşti. Autorul a căutat să afle părerea managerilor companiilor care au ajuns în lista autorităţilor ruse. „O eventuală interzicere a livrărilor de mazăre verde pe piaţa rusească ar fi o catastrofă pentru noi. Anul acesta am produs peste zece milioane de cutii metalice cu mazăre verde şi peste două milioane de borcane de sticlă. 90% din această producţie este ambalată şi etichetată conform standardelor ruseşti. Ce ne facem cu ele? Să le scoatem la tarabă în piaţă sau să le aducem în faţa Parlamentului?“, se întreabă Vadim Scorobogatico, directorul Natur-Bravo.

Carolina Chirilescu scrie în „Jurnal de Chişinău” că destinaţiile de vacanţă din Crimeea şi sudul Ucrainei nu mai sunt atrăgătoare nici pentru ucraineni şi nici pentru moldoveni. Din cauza conflictului din Ucraina, unii moldoveni preferă să meargă în vacanţă în Grecia, Bulgaria, România şi Turcia. Deşi unele agenţii de turism au redus preţurile cu 15% pentru destinaţiile din Ucraina, până acum, nu au avut nicio cerere. Unele companii de turism au scos în general din vânzare pachetele turistice pentru litoralul ucrainean. Au fost reduse şi cursele de autobuze spre destinaţiile de vacanţă din Ucraina.

Editorialistul Nicolae Negru analizează în „Ziarul Naţional” conflictul lui Vitalie Marinuţă şi colegii săi din Partidul Liberal Reformator. „Dl Marinuță, în inocența sa, este o victimă a unei stări generale care nu are încă nume în mediul nostru politic. El a fost luat de valul unui fenomen care seamănă cu o psihoză a victimizării, un fel de paranoia a conjurației și a conspirației generale. Nimic nu e un simplu accident sau o banală întâmplare în lumea politicului nostru. Hazardul, impulsul, sentimentul este exclus, totul e calcul, e scenariu, e „lucrătură””, notează Nicolae Negru.

Mariana Raţă relatează în „Ziarul Naţional” despre cazul unui milionar din Kazahstan care susține că a fost deposedat de cota-parte dintr-o afacere pe care o deține în Comrat de către un deputat din Adunarea Populară a Găgăuziei. Autoarea scrie că omul de afaceri Oirat Arîmbaiev „s-a trezit peste noapte că firma de producere a conservelor din Comrat, în care el deține aproape 50% din acțiuni, a fost falimentată de partenerul său de afaceri, Serghei Cimpoieş, deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia”. De pe urma acestui faliment, legislatorul găgăuz ar avea de câștigat circa 50 de milioane de lei. Contactat de „Ziarul Naţional”, deputatul Serghei Cimpoieș a refuzat să răspundă acuzațiilor care i se aduc.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG