Linkuri accesibilitate

Eugen Dațco: „Primăria ar trebui să se ocupe cu logistica și organizarea transportului în comun”


Interviul dimineții cu directorul Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor.

Un şir de accidente rutiere cu implicarea microbuzelor au provocat discuţii aprinse despre necesitatea acestui tip de transport public în capitală. Şoferii de maxi-taxi au cerut majorarea tarifelor invocând pierderi, nemulţumiţi fiind şi de controalele poliţiei, care s-au intensificat în ultimile zile. Cum pot fi armonizate cerinţele microbuziştilor dar şi dreptul pasagerilor la o călătorie confortabilă şi fără primejdii? Un răspuns am căutat să aflu de la Eugen Daţco, directorul Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor.

Eugen Datco în studioul Europei Libere la Chișinău
Eugen Datco în studioul Europei Libere la Chișinău

Eugen Daţco: „Situaţia era de aşteptat; în ultimii cinci ani, practic, nu se procură unităţi de transport noi, acestea nu sunt schimbate. Sunt utilizate cele care au fost cu cinci ani în urmă fiindcă transportatorii nu au bani pentru a procura unităţi de transport noi şi nici nu are sens în situaţia financiară care se creează în baza tarifelor care există astăzi.

Potrivit unui studiu realizat în 2006, tarifele la troleibuz şi autobuz au crescut comparativ cu anul 2001, a crescut de patru ori la autobuz şi la troleibuz tot de patru ori. La microbuz s-a majorat doar cu un leu tariful. Când a fost creat, microbuzul era un mijloc de transport pentru cei care au bani. Acum microbuzul e transport public.”

Europa Liberă: Spuneţi că în ultimii ani tariful pentru transportul în maxi taxi a rămas neschimbat, deci şoferii sunt în pierdere. Dacă, de exemplu, s-ar produce o majorare nu vor umple până la refuz microbuzele şi vor oferi servicii mai bune pentru călători, scuritate pentru călători?

Eugen Daţco: „Să ne întoarcem la problema numărului călătorilor în microbuz. Nu şoferul îi prinde dimineaţa şi îi duce în microbuz.”

Europa Liberă: Dar şoferul opreşte...

Eugen Daţco: „Cei care se află în microbuz vor ca el să nu se oprească, iar cei care doresc să ajungă la serviciu şi văd că microbuzul trece pe alături sunt nemulţumiţi că şoferul nu s-a oprit. Aici problema e în organizarea transportului

Primăria să se ocupe cu organizarea transporturilor, cu logistica, cu care la noi, în Republică, practic, nu se ocupă nimeni...

şi Primăria nu ar trebui să asiste ca un martor la toată situaţia, dar să se ocupe cu organizarea transporturilor, cu logistica, cu care la noi, în Republică, practic, nu se ocupă nimeni, indiferent dacă vorbim despre transporturi suburbane sau interurbane. Logistica lipseşte complet. Nu se ocupă nimeni cu studierea fluxului de călători.

Ar trebui să fie făcute studii pe fiecare direcţie. La noi toate întreprinderile îşi încep activitatea în acelaşi timp şi fluxul de călători dimineaţa, în orele de vârf, e mai mare decât unităţile de transport care există şi care pot transporta acest flux. Majorarea tarifului fără logistica organizării transporturilor nu hotărăşte nimic, deoarece microbuzele rămân tot aceleaşi, numărul de călători nu se schimbă. Şoferul maxi-taxi poate să nu ia călătorii, însă asta va trezi nemulţumiri din partea călătorilor care vor să ajungă la serviciu în timp util.

Înseamnă că trebuie de analizat fluxul de călători şi de creat posibilitatea ca acest flux să fie transportat la timp şi în direcţia care este necesar. Aşa, pur şi simplu, nu se va rezolva situaţia. Nu vor rezolva administratorii problema, nu o vor rezolva şoferii problema, metodele administrative tot nu vor rezolva problema. Sunt necesare studii şi acţiuni care le întreprinde toată lumea.”

Europa Liberă: Eliminarea acestui tip de transport ar fi o soluţie?

Eugen Daţco: „Accidente persistă întotdeauna. De vină sunt atât şoferii cât şi pietonii. În cazul în care firma permanent are înregistrate accidente şi se demonstrează că la o întreprindere anume nu se face nimic pentru a diminua aceste accidente, atunci întreprinderea poate fi pedepsită, dar dacă din cauza unui şofer care a provocat un accident a doua zi toţi şoferii care lucrează vor fi scoşi de pe rută, dar scoaterea de pe rută înseamnă schimbarea administratorului şi angajarea şoferilor la altul administrator, asta nu schimbă absolut nimic. Am auzit că 155 şi 122 vor fi eliminate din cauza accidentelor, însă atâta timp cât nu există o sentinţă a judecăţii, cât nimeni nu a demonstrat dacă este sau nu de vină şoferul, cine trebuie să fie pedepsit, Primăria nu va rezolva problema dacă schimbă administratorii. Asta e o încercare, prin pârghii administrative, de a rezolva problema.

În urmă cu o lună ne-am întors din oraşul Minsk, da, acolo sunt autobuze mari, organizate, care circulă prin oraş şi duc călătorii. Însă ei au înţeles că doar autobuzele mari nu rezolvă problema. Când sunt călători puţini, iar un autobuz de o sută de oameni duce doar câţiva, costul acestui transport creşte la un nivel nemaivăzut. Pe la periferia oraşului, ei încep a înlocui unităţile de transport de capacitate mare cu microbuze, pe unde nu e flux de călători se pun unităţi de transport care efectuează călătorii la sinecosturi corespunzătoare.

La noi, microbuzele cu 19 locuri sunt cele mai rentabile pentru că ele, în caz de flux, încarcă vreo 30 de călători, dacă nu sunt călători, duce mai puţini, însă sinecostul acestor cinci călători e cu mult mai mică decât ceea ce transportă un autobuz cu capacitatea de 100 de călători care îi poate transporta.”

Europa Liberă: Dle Daţco, dvs ştiţi lucrurile din interior, astăzi sunt selectaţi minuţios şoferii de maxi-taxi?

Eugen Daţco: „Dar cum pot să fie selectaţi minuţios dacă stau o sumedenie de maşini fără şoferi? Pentru cele 1750 de microbuze care astăzi circulă cândva erau câte doi, trei şoferi. Astăzi, la majoritatea firmelor nu ajung câte un şofer la o unitate de transport. Nivelul deservirii şi calitatea deservirii în microbuz s-a fixat la nivelul anilor 2009-2010 şi nu s-a schimbat. Nu putea să se schimbe pentru că unităţile de transport se învechesc, şoferii care erau mai calificaţi au plecat în străinătate unde salariile sunt mai mari. Aici sunt angajaţi persoane care au un nivel de cultură şi educaţie care lasă mult de dorit, iar noi vrem ca la cheltuielile noastre de astăzi să avem un serviciu la nivelul european.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, cetăţeanul simplu plăteşte pentru un serviciu care are pretenţia de a fi unul de calitate?

Eugen Daţco: „Suntem în economia de piaţă, fiecare serviciu are costul său şi dacă nu este plătit la nivel se termină prestarea serviciului.”

Europa Liberă: Dar o economie de piaţă înseamnă un serviciu de calitate, care poate pretinde să fie mai mult plătit...

Eugen Daţco: „Ei cer majorarea tarifelor ca să poată schimba unităţile de transport. Să vorbim despre invstiţii, noi am făcut unele calcule dacă 375 de mii lei îi pui în bancă pe cinci ani, la 8-10 %, în cinci ani câştigi 227 de mii de lei. Dar dacă îţi cumperi o unitate de transport, peste cinci ai aceşti bani îi pierzi.”

Europa Liberă: Dacă nu este rentabilă această afacere, de ce ea continuă să existe?

Eugen Daţco: „Trebuie să înţelegeţi că dacă se prelungeşte aşa încă un an doi, peste un timp aceste servicii vor lipsi. Trebuie să existe un dialog între cei care prestează serviciul şi cei care aceste servicii le comandă. Cine a încurcat Primăria în aceşti ani să procure unităţi de transport de capacitate mare şi să le pună pe rutele acestea să circule în orele de flux major? Să le pună dimineaţa şi seara să lucreze, iar ziua să lucreze microbuzele, astfel încât să nu genereze

Toţi lucrează fără nicio perspectivă, dar toţi aşteaptă mâine ceva să se schimbe...

cheltuieli de zeci de milioane. Sunt diferite metode de organizare şi ar trebui să se gândească Primăria. Îmi pare rău de situaţie, pentru că cetăţenii au dreptul la servicii cu mult mai calitative decât cele care există astăzi. Astăzi sunt atinse numai calitatea serviciilor din maxi-taxi, luaţi celelalte servicii din autobuze şi troleibuze şi acolo sunt o sumedenie de probleme pe care nimeni nu le vede, fiindcă nu se ocupă nimeni cu organizarea transportului public în Republică, ca să fie o perspectivă oarecare. Toţi lucrează fără nicio perspectivă, dar toţi aşteaptă mâine ceva să se schimbe.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:58 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG