Linkuri accesibilitate

Poate fi expulzată Republica Moldova din zona de liber schimb a CSI?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Vasile Botnaru în dialog cu Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei de Politică Externă

Republica Moldova nu intenţionează să iasă din zona de liber schimb a Comunității Statelor Independente şi nici nu se va adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului dacă Rusia va iniţia „măsuri de protecţie” împotriva produselor moldovenești, adeclara luni, vice-ministrul Economiei Octavian Calmâc pentru agenţia RIA Novosti, citat de Jurnal.md.Rusia a amenințat luni cu expulzarea Moldovei din zona de liber schimb a CSI după ce Parlamentul de la Chișinăul a ratificat Acordul de Asociere la UE. Potrivit prim-vicepremierului rus Igor Șuvalov, citat de Itar-Tass, decizia ar putea fi luată pe 16 iulie la o ședință a structurii de conducere a noii Uniuni Eurasiatice. Dar poate fi Moldova „expulzată” ? Sau Georgia sau Ucraina, ţări care au semnat şi ele Acordul de Asociere cu UE ? Vasile Botnaru a stat de vorbă cu Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei de Politică Externă.

Europa Liberă: În ce condiții ceilalți membri ar putea exclude Republica Moldova din această formațiune?

Victor Chirilă: „Nici Rusia, nici ceilalți membri nu pot exclude Republica Moldova de la acest acord. Doar Republica Moldova poate ieși din acest acord, dacă dorește acest lucru. Dacă ar dori acest lucru, Republica Moldova, guvernul țării noastre ar trebui să anunțe cu 12 luni înainte toate statele semnatare despre acest lucru. Dacă, de exemplu, Federația Rusă consideră că acțiunile țării noastre aduc prejudicii pieței Federației Ruse, economiei Federației Ruse, unor industrii, ramuri ale economiei, în cazul acesta Federația Rusă poate aplica măsuri de protecție, dar în conformitate cu principiile Acordului OMC.”

Europa Liberă: Prezumtiv, teoretic sau factologic, post-factum, trebuie să aducă probe?

Victor Chirilă: „Sigur, trebuie să aducă probe. Și acolo sunt menționate probele care trebuie să fie aduse. Mai mult decât atât, Federația Rusă nu poate aplica automat aceste măsuri de protecție. Același acord pe care Republica Moldova și Rusia l-au semnat în 2011 prevede că în cazul în care există anumite probleme, anumite observații din partea unei părți, anumite nemulțumiri, aceste lucruri trebuie să fie discutate în cadrul unor grupuri, la nivel de experți. Dacă nici grupurile, la nivel de experți, în urma consultărilor pe care ar urma să le aibă, nu soluționează aceste probleme, atunci părțile se adresează la Arbitrajul Economic al Comunității Statelor Independente. Deci, acestea sunt procedurile care trebuie să fie urmate.”

Europa Liberă: Și Medvedev nu are cum să nu știe lucrul acesta. Prin urmare, declarațiile dânsului sunt, mai curând, un semnal sau o încercare de intimidare?

Victor Chirilă: „Fără îndoială, sunt niște mesaje populiste, sunt niște mesaje adresate, cred, în primul rând, publicului din Federația Rusă: iată, Moscova va lua anumite măsuri, va riposta, etc., etc.”

Europa Liberă: Dar și suporterilor din țările vizate.

Victor Chirilă: „Și, desigur, către suporterii din țările vizate. Bine, de la Federația Rusă putem să ne așteptăm la orice. Își pot permite, așa cum au demonstrat în aceste luni, să încalce orice acord pe care l-au semnat anterior. Deci, eu nu m-aș mira dacă Federația Rusă ar încălca, de exemplu, prevederile acestui Acord de Liber Schimb pe care l-am semnat în 2011 și nu va respecta aceste prevederi de soluționare a litigiilor. Dar în cazul în care Federația Rusă respectă acordurile semnate, desigur, trebuie să urmeze buchea acestor documente.”

Europa Liberă: Profit de ocazie să vă întreb și pe dumneavoastră despre acest refren pe care Medvedev l-a luat de la Putin despre reexportarea unor mărfuri europene, prin Moldova, profitând de Acordul de Liber Schimb. Cât de real este acest pericol și cât de motivată este îngrijorarea formulată prima dată de Putin și reluată de Medvedev?

Victor Chirilă: „În primul rând, eu aș invita reprezentanții Federației Ruse, dar și acei suporteri ai Federației Ruse în Republica Moldova să citească foarte atent Acordul de Liber Schimb pe care l-a semnat Republica Moldova în 2011, unde se menționează foarte clar că reexportul este o formă legală admisă de acest acord în relațiile comerciale dintre noi. Nu văd nimic extravagant, nimic ieșit din comun, nimic contrar Acordului de Liber Schimb. Desigur că trebuie să fie respectate anumite standarde, anumite principii, iarăși, în concordanță cu acordurile semnate în cadrul OMC.”

Europa Liberă: Cineva îmi spunea că este puțin probabil ca o sticlă de vin franțuzesc să fie reexportat în Rusia cu marca Cricova. Deci, de unde în general a apărut această idee a reexportului masiv care să înăbușe piața rusească?

Victor Chirilă: „Chiar dacă are loc reexportul, care, repet, este formă legală, admisă însă și de acest Acord de Liber Schimb semnat în cadrul CSI, această marfă reexportată trebuie să aibă clar originea provenienței produsului. Dacă vinul a fost importat, de exemplu, din Italia sau din Franța și a fost îmbuteliat în Republica Moldova și reexportat în Federația Rusă, atunci aceste lucruri trebuie să fie clar menționate în documente, că vinul vine din Franța, este îmbuteliat în Republica Moldova și exportat în Federația Rusă. De aceea, trebuie să fie respectate regulile de origine, de identificare a originii. Și dacă acest lucru este respectat, totul este transparent, nimic nu este ilegal. ”

Europa Liberă : Dar dorința de a intra pe ușa din spate, profitând de Acordul de Liber Schimb, chiar este o problemă?

Victor Chirilă: „Dacă Republica Moldova exportă mai mult vin decât produce, decât îi permit capacitățile, atunci sigur că acest lucru trezește îngrijorare nu doar Federației Ruse, dar și altor state din cadrul CSI, care doresc să-și protejeze piața. În cazul acesta, surplusurile sunt taxate, sunt impozitate. Federația Rusă are toate instrumentele să prevină excesul. Deci, nu trebuie să născocească ceva nou, alte instrumente decât cele prevăzute de acordurile deja semnate. Pentru a controla aceste fluxuri de mărfuri și a se proteja în cazul unor fluxuri exagerate, de exemplu, de mărfuri din Republica Moldova, este nevoie să urmărești statistica. Și atunci, dacă observi într-adevăr Republica Moldova exportă mai mult zahăr decât produce ea, ceea ce înseamnă că excesul de zahăr este importat din altă parte și vândut ca zahăr moldovenesc, acest lucru desigur este inadmisibil. Pentru că ajungem din nou la regulile de proveniență. Aceste reguli trebuie să fie respectate foarte clar și comerțul trebuie să fie foarte transparent. În cazul în care se întâmplă aceste excese, sigur că Federația Rusă poate aplica măsuri de protecție, dar iarăși acest lucru trebuie să se producă în câmpul legal.”

Europa Liberă: Și pe segmentul vizat, nu în general.

Victor Chirilă: „Pe segmentul vizat, iarăși, folosind instrumentele pe care le are la îndemână, schimbul de informație, datele statistice pe care dânșii le colectează pe diferite canale, fie în cadrul unor inspecții pe care dânșii le organizează în Republica Moldova, fie prin intermediul Departamentului Vamal al Federației Ruse. Aceste informații întotdeauna pot fi controlate, verificate, corelate și atunci, desigur că să ai tabloul întreg în fața ochilor. Și atunci poți să aplici în mod legal măsuri de protecție în cazul în care Republica Moldova ar abuza de Acordul de Liber Schimb cu Federația Rusă.”

XS
SM
MD
LG