Linkuri accesibilitate

Reacții americane la confruntarea dintre Hamas și Israel


Un interceptor de rachete israelian în cursul nopții
Un interceptor de rachete israelian în cursul nopții

Statele Unite au condamnat atacurile cu rachete de luptă ale militanților Hamas pe teritoriul Israelului.

Continua confruntarile intre Israel si gruparea palestiniana Hamas. Care sint reactiile americane? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Statele Unite au condamnat atacurile cu rachete de lupta ale militantilor Hamas pe teritoriul Israelului, manifestindu-si ingrijorarea pentru civili de ambele parti, dupa ce atacurile israeliene in Fisia Gaza au ucis 17 persoane. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Josh Earnest i-a cerut premierului Israelului, Benjamin Netanyahu sa mentina deschise canalele diplomatice cu conducerea palestiniana, pentru rezolvarea crizei declansata de uciderea unor adolescenti – trei israelieni si un palestinian.

„Condamnam in termeni hotariti atacurile cu rachete impotriva Israelului si luarea ca țintă a unor civili de catre organizatia terorista Hamas” - a spus purtatorul de cuvint, aratind ca Israelul are dreptul sa raspunda la atacuri. „Nici o tara nu poate accepta atacuri cu rachete indreptate impotriva civililor pe teritoriul national si Israelul are dreptul sa se apere” – a declarat Earnest, adaugind ca Washingtonul intelege situatia dificila a civililor, prinsi la mijloc intre cele doua parti, Israel si Hamas. „Asta inseamna ca locuitorii din sudul Israelului sint obligati sa traiasca sub amenintarea rachetelor, dar si civili din Gaza sint expusi acestui conflict, ca urmare a violentelor declansate de gruparea Hamas” – a spus purtatorul de cuvint.

Departamentul de Stat i-a cerut liderului Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas sa faca presiuni asupra miscarii Hamas, care s-a alaturat saptamina trecuta guvernului de unitate nationala. „Fara indoiala asteptam ca Abbas sa faca tot ce poate pentru a curma ostilitatile si sa condamne violenta, ceea ce a facut in citeva rinduri in trecut” - a declarat purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat, Jen Psaki. Referindu-se la procesul de pace, Psaki a spus ca, in conditiile actuale este greu de imaginat cum ar putea sa progreseze procesul de reconciliere. Acest proces este una dintre prioritatile secretarului de stat american, John Kerry inca de la inceputul mandatului sau. Dupa un debut in forta, in care Kerry a petrecut timp indelungat in regiune si exprima speranta, procesul a intrat in impas si actuala criza nu face decit sa-l complice si mai mult.

XS
SM
MD
LG