Linkuri accesibilitate

Jurnalistul hărţuitor


Mă miră că mai există oameni care se opresc şi mai discută cu aceşti mesageri ai băşcăliei.

Probabil, orice jurnalist învaţă la Facultate că trebuie să fie harnic, tenace, incisiv şi ingenios. Cel care freacă berbunca, care e timorat şi ruşinos nu prea are sorţi de izbîndă în ziaristică.

Probabil, tot la Facultate, jurnaliştilor în devenire li se explică şi faptul că tenacitatea nu trebuie să frizeze bădărănia, hărţuirea, ţîfna.

Ei bine, se pare că prost li se explică, căci văd de la o vreme, pe sticlă, nişte tineri colegi de breaslă care o iau razna.

Am vorbit deja despre un jurnalist excentric-bădărănos care ţopăia pe plajă în jurul unor doamne vîrstnice, intimidîndu-le şi derutîndu-le. Am vorbit despre cum acest jurnalist îşi rezemase brusc ceafa de burta unui om care se bronza în chilot. Aşa făcea jurnalistul acela rating şi pesemne mulţi telespectatori, nu foarte reflexivi, au rîs nechezat. De la o vreme văd un alt ziarist tînăr care confundă tenacitatea cu băşcălia.

Vasăzică, iese omul pe stradă în fapt de dimineaţă şi începe a-i lua la întrebări pe trecători. Întrebările sînt de cele mai multe ori prosteşti. Menirea lor e să-i facă pe telespectatori să rîdă nechezat de răspunsurile oamenilor luaţi prin surprindere.

Bunăoară, un pensionar gîrbovit de sacoşe poate fi întrebat ce este futurismul. Fireşte, pensionarul habar nu are, dar denumirea curentului artistic îl va duce cu gîndul la un cuvînt licenţios şi el va roşi, se va bîlbîi şi… va provoca rîsul nechezat al telespectatorilor bădărănoşi.

Dar şi mai mult decît întrebările băşcălioase, mă irită faptul că ziaristul acela se ţine scai de oameni, insistă, le bagă microfonul sub nas chiar dacă ei nu vor să vorbească. Iar dacă vreun trecător îi spune categoric să fie lăsat în pace, ziaristul poate să se supere şi chiar să-l ia pe trecător în derîdere. Căci el are o mină superioară, o mină de mare înţelept şi nu e normal să fie ignorat!

Pe mine sincer mă miră că mai există oameni care se opresc şi mai discută cu aceşti mesageri ai băşcăliei. Dacă s-ar apropia de mine, pe stradă, cu glumiţele lor, le-aş spune cîteva cuvinte care le-ar tăia repede elanul şi cheful de a transmite în direct…

XS
SM
MD
LG