Linkuri accesibilitate

Cum și de ce ar trebui guvernul de la Chișinău să adapteze sistemul social moldovenesc la standardele UE


Un studiu elaborat de UNICEF-Moldova şi Centrul de analiză Expert-Grup.

Prin consolidarea relaţiei cu Uniunea Europeană, Republica Moldova s-a angajat să ajusteze la stadarde comunitare serviciile sociale şi cele de sănătate pe care le oferă populaţiei. Acordul de Asociere care a fost ratificat săptămâna trecută în Parlamentul de la Chișinău are un capitol aparte dedicat, în special, protecţiei copiilor. Pentru ca adaptarea sistemului social moldovenesc să fie mai lesne de asimilat pentru autorităţi, UNICEF Moldova şi Centrul de analiză Expert-Grup au elaborat un studiu în care prezintă, pe etape, măsurile care urmează să fie întreprinse de Guvern. Relatează Diana Răileanu:

Pentru că îşi doresc o apropiere mai rapidă de Uniunea Europeană, autorităţile de la Chişinău ar trebui să realizeze în câţiva ani ceea ce nu au reuşit în 23 - să le ofere cetăţenilor securitate socială - adică pensii şi îndemnizaţii, care să depăşească coşul minim de consum, sau îngrijiri medicale de calitate. Vladimir Hotineanu preşedintele Comisiei Parlamentare pentru protecţie socială, recunoaşte că de-a lungul anilor autorităţile au eşuat în elaborarea unor politici care să sprijine tinerele familii, în special cele de la sate:

Vladimir Hotineanu și Constanța Popescu
Vladimir Hotineanu și Constanța Popescu

„Există îndemnizaţia pentru naştere la primul copil, la al doilea copil, până la trei ani de zile, până la şapte ani de zile, dar suportul acesta financiar nu este substanţial. Coşul minim de consum acum este 1,400 lei, salariul minim este între 600-700 de lei, maxim la sfârşitul acestui an va fi de 900 de lei. Acestea sunt perspectivele şi nu ştiu dacă o familie tânără, care are doi sau trei copii, este în situaţia economică de a creşte aceşti copiii.”

Ca să identifice o ordine a priorităţilor prin intermediul cărora autorităţile moldovene să schimbe sistemul de securitate socială, UNICEF Moldova şi Centrul Expert Grup au realizat un studiu în care explică, pe etape, care sunt capitolele restanţiere şi ce măsuri ar urma să întreprindă Guvernul. Vom enumera doar câteva: dezvoltarea creşelor de stat sau private, soluţie care ar permite părinţilor să se angajeze la muncă, majorarea scutirii de impozit, prin care familia ar economisi bani din buget sau realizarea unei scheme de compensare a chiriei pentru familiile cu mulţi copii. Autoarea studiului, Constanţa Popescu, susţine că toate aceste măsuri ar trebui să schimbe abordarea de până acum a Guvernului:

„Cred că cultura recentă la nivel de Executiv este să vorbim despre zeci de cazuri în care s-au făcut anumite abuzuri sau fraude, dar nu discutăm despre mii de cazuri, mii de familii, care nu au beneficiat de anumite drepturi. Eu cred că trebuie schimbăm un pic abordarea. Avem la sigur o problemă de includere insuficientă a familiilor, chiar în politicile şi beneficiile existente.”

În procesul de ajustare a garanţiilor sociale la nivelul celor europene, experţii UNICEF Moldova îndeamnă autorităţile de la Chişinău să înveţe din experienţa altora. Reprezentanta UNICEF în Republica Moldova, Nune Mangasaryan:

„Am constatat că problema malnutriţiei în rândul copiilor din Republica Moldova a atins cote îngrijorătoare, mai ales în familiile sărace. Ţările din America Latină au întreprins un şir de măsuri orientate atât spre reducerea sărăciei cât şi rezolvarea problemelor de malnutriţie. De exemplu, în cazul în care familiile doreau să obţină ajutoare financiare din partea statului, copiii urmau să frecventeze centre care acordă diverse servicii familiilor. De asemenea, dacă făceau acest lucru, li se distrubuiau pachete de produse alimentare. Într-un final, pe lângă faptul că nu cheltuiau bani pentru hrană, primeau şi servicii suplimentare, cum ar fi vaccinarea copiiilor. ”

În lipsa siguranţei zilei de mâine, e puţin probabil că familiile din Republica Moldova să nască mai mulţi copii, cred experţii UNICEF şi Expert Grup, situaţie care îşi va lăsa amprenta asupra situaţiei demografice din ţară. Majoritatea preferă să aibă un copil, iar pe al doilea îl planifică „pentru zile mai bune”. Datele prezentate într-un studiu realizat acum doi ani de Academia de Ştiinţă arătau că pînă în 2050 populaţia Republicii Moldova ar putea să scadă cu 1 milion de oameni.

XS
SM
MD
LG