Linkuri accesibilitate

In memorian Nicolae Stroescu-Stînişoară


Nicolae Stroescu-Stânișoară
Nicolae Stroescu-Stânișoară

O evocare semnată de Cassian Maria Spiridon, preşedintele USR, Filiala Iaşi.

Jurnalistul şi scriitorul Nicolae Stroescu Stînişoară, fost director al Departamentului în limba română al postului Radio Europa Liberă, membru al Uniunii Scriitorilor din România-Filiala Iaşi, a plecat la cele veşnice în dimineaţa zilei de vineri, 27 iunie 2014.

Născut la data de 1 noiembrie 1925, Nicolae Stroescu-Stînişoară a absolvit Colegiul „Carol I” din Craiova şi a urmat cursuri de drept şi filosofie la Universitatea din Bucureşti, dar nu a reuşit susţinerea examenului de stat, fiind urmărit de Securitate. După cel de-al Doilea Război Mondial s-a implicat în activitatea unei organizaţii studenţeşti anti-comuniste, purtând numele conspirativ Hans, deşi la acea vreme nu era un filogerman.

Astfel, între anii 1952 şi 1964 a trăit în clandestinitate, fiind în permanenţă urmărit de Securitate, până în anul 1964, când a fost emis decretul de eliberare a deţinuţilor politici. În septembrie 1964 se prezintă la Procuratura Generală Militară din Bucureşti şi se predă Securităţii. A fost închis şi anchetat la închisoarea Malmaison, dar a fost eliberat în urma ulcerului perforat şi datorită faptului că dosarul său fusese închis ca urmare a decretului de eliberare a deţinuţilor politici.

În septembrie 1969 a emigrat în Republica Federală Germania, fiind căsătorit cu Inge, o doamnă de etnie germană, originară din Bucovina, care plecase în Germania în anul 1963. S-a stabilit la München, unde îşi reia studiile în filosofie, şi devine colaborator la Radio Europa Liberă în anul 1972, apoi, începând cu anul 1978, este angajat redactor şi realizează emisiunea „Lumea creştină”. În anul 1982 devine director asistent al Departamentului Românesc, iar din anul 1989 este director definitiv şi va deţine această funcţie până în anul 1994, în ajunul mutării postului de radio la Praga (1995).

În anul 1983 obţine titlul de doctor în filosofie la Universitatea din München. După anul 1990 începe să scrie şi să publice volume de publicistică şi de memorialistică. În 1991 lui Nicolae Stroescu-Stînişoară îi apare în ţară volumul de publicistică Pe urmele revoluţiei, care cuprinde editorialele radiofonice dintre 14 octombrie 1989 şi 22 februarie 1991, surprinzând aproape ca într-un jurnal nu numai cursul evenimentelor, dar şi ceea ce se dovedea continuitate a oligarhiei comuniste în noile împre­jurări istorice. De altfel, jurnalul devine modalitatea de expresie cea mai adecvată a publicistului după mai 1994, când părăseşte Europa Liberă.

În zodia exilului (1994), cea de-a doua carte, se compune dintr-o serie de „fragmente de jurnal" ce completează semnificativ observaţiile din editorialele publicate anterior, fixând retrospectiv momentele exilului pe care şi l-a asumat autorul. Întrebuinţând acelaşi procedeu de valorizare a însemnărilor zilnice, selecţia operată pentru Întrezăriri (1998) dă naştere la o carte înscrisă tot „în zodia exilului".

La rândul ei, antologia de texte La răscruce. Gânduri spuse la Radio Europa Liberă şi în „Jurnalul literar" (1996) conservă editorialele ce au urmat evenimentelor consemnate în primul volum. Publicistica lui Stroescu-Stînişoară se remarcă prin percu­tanţa observaţiei politice şi prin rezonanţa ei culturală, editorialistul încercând să găsească semnificaţii şi motivaţii intelectuale ce surprind sensul actualităţii sau valenţele cotidianului.

Romanul Vremea încercuirii (I-II, 2001-2002) transpune experienţa biografică a autorului din perioada de „clandestinitate", volumele subintitulându-se Urmărirea şi Ancheta.

Ultimele doua volume din ciclul Întrezăriri – Itinerarii Istorice şi Metaistorice (I-II, 2010) dau seama despre lupta pentru salvarea Sensului, în mijlocul prejudecăţilor, trufiilor şi uitărilor timpului nostru, în întîlnire sau confruntare cu oameni şi evenimente, dar şi cu existenţa misterului. Autorul e în căutarea unei mai bune cumpăniri între acţiune şi contemplaţie, în orizontul meditaţiei şi al responsabilităţii creştine.

În ultimii 15 ani a colaborat constant la revista ieşeană Convorbiri literare.

Prin plecarea lui Nicolae Stroescu-Stînişoară dispare o conştiinţă naţională şi un mare patriot, un adevărat model moral şi un foarte bun scriitor memorialistic.

Politigraf

XS
SM
MD
LG