Linkuri accesibilitate

Dezbaterea în jurul Exlm Bank, Banca de Import-Export a Statelor Unite


Activitatea băncii ajută un procent foarte redus din exporturile americane, creînd însă circa 200 de mii de locuri de munca în sectorul privat, cu o investiție de circa 37.4 miliarde de dolari anual.

O prestigioasa institutie guvernamentala washingtoniana, cu implicatii internationale, poate deveni noua batalie politica partizana a anului 2014. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Este vorba despre Banca de Import-Export a Statelor Unite (ExIm Bank), menita sa-i ajute pe exportatorii americani. Dupa 80 de ani de existenta, relativ netulburata, Banca este acum tinta atacurilor unor republicani din Congres. Inchiderea bancii ar afecta firme, mari si mici din Statele Unite, care folosesc institutia pentru a se integra in piata globala.

Dar dezbaterea are valente politice mai ample, incadrindu-se in demersul conservatorilor de a reduce rolul statului in economie, in acest caz in sprijinul unor entitati economice private. Premiza bancii este ca in unele cazuri este nevoie de o institutie de stat pentru a promova relatii comerciale. Principiul bancii e simplu. Cumparatorii externi au nevoie de credite pentru a achizitiona bunuri si servicii americane. In unele cazuri, cind astfel de credite sint greu accesibile, Banca intervine fie acordind imprumuturi, fie garantindu-le. Activitatea bancii ajuta un procent foarte redus din exporturile americane, creind insa circa 200 de mii de locuri de munca in sectorul privat, cu o investitie de circa 37.4 miliarde de dolari anual.

Banca se concentreaza asupra firmelor mici, care au nevoie de sprijin si pietelor in dezvoltare, cum e recent cazul Africii sub-sahariene. Activitatea bancii trebuie periodic re-autorizata de Congres si urmatorul termen este la 30 septembrie. Republicani influenti se opun insa.

Jeb Hensarling din Texas argumenteaza ca anul trecut 60 la suta din finantari s-au indreptat catre 10 mega-corporatii care fac lobby intens pe linga guvern. Hensarling, care prezideaza Comisia Financiara din Camera Reprezentantilor spune ca Banca foloseste banii contribuabililor pentru a favoriza firme economice si ca doar piata libera ar trebui sa joace acel rol. Unul dintre beneficiari – spune el – este firma Boeing. Banca nu costa pe ansamblu bugetul federal, ea deocamdata face bani, dar – spun republicani – asta se poate schimba, asa cum s-a intimplat cu alte institutii financiare ale statului, in timpul recentei crize.

Fapt este ca pentru autorizare, proiectul de lege are nevoie de aprobarea comisiei lui Hensarling. Daca nu – noul lider al majoritatii republicane, Kevin McCarthy – care nu sprijina ExIm Bank -- trebuie sa decida sa supuna la vot in plen si fara aprobarea Comisiei de Finante, ceea ce e putin probabil sa faca mai ales intr-un an electoral. Pentru republicani a nu autoriza banca este o buna tema de campanie. Sprijinitorii se bazeaza pe firme mici si mijlocii, care au beneficiat de credite si garantii. Doi guvernatori republicani – din Texas si Carolina de Sud – nu doresc ca banca sa-si inchida portile, spunind ca nu e momentul sa se riste pierderea de locuri de munca. Un compromis ar fi o re-autorizare, dar cu modificari dorite de conservatori.

XS
SM
MD
LG