Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană vrea să impună o blocadă totală asupra oraşelor Doneţk şi Luhansk


Separatiștii au avertizat că impunerea blocadei nu va face decât să distrugă şansa oricăror negocieri de pace.

După succesele de la sfârşitul săptămânii, armata ucraineană vrea să impună o blocadă totală asupra oraşelor Doneţk şi Luhansk, cele mai importante baze ale separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional de Securitate a declarat că blocada este menită să-i forţeze pe separatişti să se predea sau să părăsească oraşele.

Tot el a acuzat Rusia că ar continua să maseze trupe la graniţa cu Ucraina, ultimul exemplu fiind prezenţa a zece elicoptere de luptă, aduse la Valuki, în zona frontierei cu regiunea Harkov.

Separatiștii au avertizat că impunerea blocadei nu va face decât să distrugă şansa oricăror negocieri de pace. Tratativele urmau să fie reluate sâmbăta trecută, pe 5 iulie dar planul a fost abandonat, fără explicaţii oficiale.

La sfârşitul săptămânii, armata ucraineană a recucerit oraşul Sloviansk şi o serie de sate din vecinătate dar separatiştii au declarat ulterior că ar fi plecat din oraş numai pentru a proteja populaţie civilă după ce armata începuse să folosească artileria grea.

Luni, Pavel Gubarev, auto-proclamatul lider al regiunii Doneţk, a avertizat că ofensiva armatei ar putea provoca un adevărat „război de partizani”. Se relatează că trei poduri, care duc spre Doneţk au fost aruncate în aer luni, probabil de luptători separatişti.

La Sofia, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a deplâns faptul că până acum la discuţiile privind aplanarea conflictului nu au participat şi reprezentanţi ai separaştilor. Totodată a acuzat armata ucraineană că ar fi provocat multe victime în rândul populaţiei civile, deşi primise ordin să evite toate centrele intens populate.

Noul ministru de externe al Italiei, Federica Mogherini se află la Kiev de unde va pleca marţi,la Moscova pentru a discuta posibilitatea reluării negocierilor de pace. Italia deţine în acest moment preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.

XS
SM
MD
LG