Linkuri accesibilitate

Ghenadie Mocanu: „cred că forţa europenizării ţării este în gasterbaiterii noştri care sunt plecaţi peste hotare în UE”


În campanie de informare la Edineț

Interviul dimineții despre campania „Moldova, Europa” pe tema procesului de integrare europeană, proiectul Institutului Viitorul.

Un grup de organizaţii non-guvernamentale din Republica Moldova şi-au unit eforturile în cadrul unei campanii de informare „Moldova, Europa”, despre procesul de integrare europeană şi beneficiile Acordului de Asociere şi celui de Liber Schimb. Soros Moldova, IDIS Viitorul, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova – sunt doar câteva dintre organizaţiile care şi-au propus să combată aşa numitele „mituri” despre Acordul de Asociere care, potrivit iniţiatorilor campaniei, ar descrie apropierea de comunitatea europeană drept o ameninţare în adresa ţării. Mai multe detalii aflăm peste câteva minute de la Ghenadie Mocanu, coordonator de proiect în cadrul Institutului Viitorul.

Europa Liberă: Dle Mocanu, din capul locului ar fi să le oferim ascultătorilor detalii despre această campanie şi, pentru că reprezentaţi Institutul Viitorul, desigur, detalii despre „universiadele publice” pe care le-aţi organizat sâmbătă şi duminică la Edineţ şi Bălţi?

Ghenadie Mocanu: „Au fost două evenimente destul de interesante. Noi am părăsit sălile de conferinţă şi birourile pentru a ne duce într-un spaţiu public şi a încerca să avem discuţii publice cu oamenii de rând, oamenii care vin de la piaţă, oamenii care se odihnesc. Evenimentele noastre le organizăm în week-end, când locuitorii au mai mult timp liber şi se află prin centrul oraşului. Am avut discuţii cu ei şi un lucru inedit pentru activitatea noastră a fost participarea unor ambasadori la aceste evenimente.

La Bălţi a participat, dl Pirkka Tapiola, Ambasadorul Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău. De asemenea, a mai participat administraţia publică locală prin vice-primarul localităţii. Oamenii au fost interesaţi de ce se întâmplă, de ce se va întâmpla cu Republica Moldova după ce a fost semnat Acordul de Asociere. Au pus foarte multe întrebări. Pe de altă parte, experţii noştri erau pregătiţi să răspundă la ele.”

Europa Liberă: Aşadar, locuitorii din Bălţi şi Edineţ sunt primii cu care aţi discutat despre ce înseamnă parcursul european al Republicii Moldova, beneficiile acestui parcurs şi care ar fi aşteptările oamenilor. Care sunt cele mai frecvente întrebări şi temeri, poate, pe care le au oamenii referitor la consolidarea relaţiei Republicii Moldova cu Uniunea Europeană?

Ghenadie Mocanu: „Oamenii sunt sceptici pentru schimbări imediate, ei nu aşteaptă să crească salariile imediat, ei menţionează doar ceea ce îi priveşte pe ei în prezent, de exemplu, modalitatea de a fi vindecat la spital, pensia sau venitul pe care îl primesc lunar. În majoritate am înregistrat plângeri din partea oamenilor.

Noi am mers cu o expoziţie de caricaturi care prezintă realitatea din Uniunea Europeană şi realitatea din Republica Moldova. De asemenea, caricaturile sunt însoţite de un text care explică aceste imagini. Unii dintre vizitatori au fost sceptici şi au plecat, alţii au rămas şi au privit atent aceste caricaturi. Chiar am pornit discuţii cu ei şi au fost receptivi. Încercăm să le arătăm o viziune artistică asupra lucrurilor.”

Europa Liberă: Pentru următoarea întrebare vă rog să vă imaginaţi că eu sunt un cetăţean care nu crede în beneficiile integrării europene şi nici în viitorul european al Republicii Moldova. Cu ce argumente aţi opera Dvs pentru a-mi scădea din ostilitate?

Ghenadie Mocanu: „Cel mai puternic argument este liberalizarea regimului de vize. Deci, dacă până nu demult trebuia să stau în rând la Ambasade pentru a obţine o viză ca să intru în spaţiul Uniunii Europene, acum pot liber să merg în UE, doar cu paşaportul biometric. De asemenea, rudele mele care sunt peste hotare şi lucrează în spaţiul Uniunii Europene, acum liber pot să se întoarcă acasă, liber pot să se ducă să-şi caute un loc de muncă. Sunt câteva argumente puternice pentru cetăţenii noştri şi cred că forţa europenizării ţării este în gasterbaiterii noştri care sunt plecaţi peste hotare, anume în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dle Mocanu, cum aţi răspunde unul eventual reproş, valabil ţinând cont că suntem în ajun de electorală, că această campanie pe care o organizaţi alături de ONG-urile partenere, ar susţine, de fapt, autorităţile, coaliţia de integrare europeană? Şi că, de fapt, este de datorie autorităţilor să meargă din sat în sat, de la poartă la poartă şi să combată miturile negative despre integrarea europeană?

Ghenadie Mocanu: „Asta ar trebui, într-adevăr, să facă partidele noastre politice. Au fost reporoşuri din partea cetăţenilor...”

Europa Liberă: Deci am intuit corect, oamenii îşi pun întrebări, nu?

Ghenadie Mocanu: „Da, da, mai ales la Bălţi! Întrebau din partea cărui partid suntem, însă prin explicaţii încercam să le dăm de înţeles că ceea ce facem nu este în interesul vreunui partid şi nici nu este interesul nostru să promovăm pe cineva. Noi suntem o organizaţie neguvernamentală şi este un eveniment apolitic. Partidele politice nu sunt prezente acolo şi este un evenimente obştesc, avem discuţii în aer liber şi este mai degrabă un eveniment de informare.

Experţii noştri care au fost sălile de conferinţe şi birouri, acum au mers direct la discuţi cu oamenii, în stradă. Au fost reproşuri din partea cetăţenilor care ne întrebau din partea cărui partid suntem şi noi le spuneam că nu suntem din partea nicicărui partid, suntem din partea unei organizaţii neguvernamentale şi am mers la Bălţi ca să îi informăm. Dacă nu doresc să se informeze şi au o altă atitudine, noi nu putem să-i obligăm, să facem propagandă. Le prezentăm doar o realitate, cea care este în Uniunea Europeană şi alta care este în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dle Mocanu, spre finalul interviului vă rog să ne oferiţi detalii despre următoarele localităţi în care veţi merge cu expoziţia de caricaturi, astfel încât oamenii care ne citesc să vă aştepte...

Ghenadie Mocanu: „Avem planificat 12 „universiade stradale”, două le-am făcut deja la Edineţ şi Bălţi. Vom merge în alte zece localităţi, între care Briceni, Glodeni, Comrat, Basarabeasca, Taraclia – localităţi unde majoritatea sunt vorbitori de limbă rusă şi în care numărul scepticilor faţă de integrarea europeană este foarte mare.”

Europa Liberă: Dle Mocanu, vă mulţumim.

XS
SM
MD
LG