Linkuri accesibilitate

Moldova după ratificarea Acordului de Asociere la UE: „pe un drum îmbunătăţit, asfaltat şi cu ceva marcaje...”


Punct și de la capăt cu Natalia Morari și invitații ei: Dumitru Diacov și Grigore Petrenco.

Vă salut pe undele „Europei libere”. Sunt Natalia Morari şi aici este emisiunea «Punct. Şi de la capăt». Ţin să Vă amintesc că acum în fiecare primă duminică a lunii ne întâlnim în acest studio şi analizăm principalele evenimente ale săptămânii, încercăm să înţelegem cum ne vor influenţa acestea viaţa peste săptămâni, luni şi chiar ani. Săptămâna aceasta Moldova arăta ca un pacient în stare de afect. Cu toate acestea, în cazul unora, pacientul a intrat într-o depresie profundă, iar în cazul altora, într-o euforie totală. Astăzi, când euforia festivă cu privire la ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a cedat locul prozei cotidiene, sper că şi unui pragmatism sănătos, încercăm să înţelegem ce i se va întâmpla Moldovei pe mai departe. Despre aceasta vom discuta cu cei care au votat „pro” şi „contra” ratificării acordului. Aşadar, oaspeţii mei din studio sunt: Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova și Grigore Petrenco, deputatul Partidului Comuniştilor. Bună ziua şi bine aţi venit.

Punct și de la capăt cu EL și Natalia Morari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00

Dumitru Diacov: „Bună ziua.”

Grigore Petrenco: „Bună ziua.”

Europa Liberă: Bine aţi venit. Domnule Petrenco, nu am răbdare să Vă adresez prima întrebare, parafrazând, astăzi sunteţi aici în calitate de menşevic sau bolşevic? Reprezentaţi partidul care a ieşit din sala de şedinţe, când era votată ratificarea, aţi fost singurul care a rămas, votând „contra”.

Grigore Petrenco: „De fapt poziţia partidului este bine cunoscută şi ea deloc nu s-a schimbat. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a fost mereu împotriva semnării şi ratificării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, astfel, în acest sens, această poziţie nu a fost modificată nici ieri, fiind declarată în luările de cuvânt ale conducătorilor partidului. Am considerat necesar faptul să rămân, fiindcă aşa am considerat că trebuie să votez deschis „contra”.”

Europa Liberă: Înţelegeţi, partidul era „contra”, dar totodată nu a adresat nicio întrebare critică la adresa prim-ministrului care prezenta acordul.

Dumitru Diacov: „Nu, partidul zicea că este „contra”, dar nu vota.”

Europa Liberă: Nu vota. Căci peste câţiva ani, luni va putea să spună oricând că noi de fapt nu am votat „contra”, noi doar nu am participat la votare.

Dumitru Diacov: „A fost unul Petrenco care a votat „contra”.”

Europa Liberă: La modul absolut. Şi poate chiar va intra în istorie.

Grigore Petrenco: „Știţi, nu doresc să comentez acestea şi cred că, mai subliniez o dată, toate acestea sunt cu siguranţă nişte interpretări cu privire la cine, ce şi cum va spune pe viitor etc. La subiect, pot spune că poziţia partidului rămâne neschimbată, partidul este „contra” Acordului de Asociere. Faptul că fracţiunea a ieşit ţine de decizia conducerii fracţiunii. Şi aceasta, în principiu, nu este discutată de deputaţi, de aceea am considerat necesar faptul de a rămâne şi eu cred că nu trebuie să învinuim pe colegii mei, care sunt la fel de aceeaşi părere, aşa cum ei la fel erau „contra” ratificării Acordului de Asociere. Dar cred că timpul le va pune pe toate la locurile lor.”

Europa Liberă: În privinţa Dumneavoastră nu vor fi aplicate unele sancţiuni în legătură cu faptul că aţi ignorat această decizie?

Dumitru Diacov: „La ce le-ar servi...”

Grigore Petrenco: „Cred că Partidul Comuniştilor, în esenţă, este un partid democrat. Mă refer la faptul că există o democraţie internă şi am toată certitudinea că acest pas va fi perceput şi apreciat în mod normal.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, aveţi un concurent în domeniul democraţiei.

Dumitru Diacov: „Ei bine, ca un vechi prieten al PCRM-ului, nu am nimic împotrivă ca acolo să existe o democraţie internă...”

Europa Liberă: E şi mai bine pentru Dumneavoastră, există posibilitatea să puteţi cu uşurinţă să creaţi o coaliţie...

Dumitru Diacov: „...faptul că unu a votat „contra”, iar ceilalţi s-au abţinut este un proces normal. Alegătorii doar stau şi aşteaptă, e lupta pentru alegători, oricâţi ar fi ei, 20-30 de procente şi este o luptă dură, începând cu Dodon şi sfârşind cu, să zicem, ia acolo nişte patrioţi...”

Grigore Petrenco: „Nu cred şi nu ştiu la care 20-30 de procente vă referiţi...”

Dumitru Diacov: „Am recunoscut-o ieri, aceasta este adevărata poziţie, e PCRM-ul care nu are întrebări şi care nu votează. E corect.”

Europa Liberă: Dar pe lângă aceasta, unii experţi...

Grigore Petrenco: „Partidul Comuniştilor, în calitatea sa de opoziţie, mereu are întrebări şi noi le-am adresat de nenumărate ori şi le-am adresat inclusiv funcţionarilor europeni şi conducătorilor ţărilor UE, care veneau şi se întâlneau cu noi pe parcursul ultimelor luni. De aceea, tot ce spuneţi acum, nu are nicio legătură...”

Dumitru Diacov: „Am zis-o şi eu aşa...”

Europa Liberă: Ca să închidem discuţia la această temă, domnule Petrenco, trebuie să înţelegeţi că odată, peste vreo cinci sau zece ani, când oamenii îşi vor aminti de această zi, nimeni nu îşi va aminti despre întrebările pe care le puneau comuniştii până atunci. Toţi îşi vor aminti de faptul cum au votat comuniştii în ziua votării.

Dumitru Diacov: „Depinde şi de unde vom fi şi ce...”

Europa Liberă: Da, iată, unde vom fi şi ce va fi cu noi este tema discuţiei noastre de astăzi. Propun ca din capul locului, pentru început, să dăm la o parte toate sloganurile şi istorioarele despre cum ne va fi bine să trăim în Rai şi simplu, şi cu precizie să dăm răspuns la o simplă întrebare, ce s-a întâmplat pe data de 2 iulie 2014, când Parlamentul a ratificat Acordul de Asociere? Îmi vin în cap concomitent trei variante de răspuns. Prima variantă ţine de un definitiv rămas bun luat de la trecutul sovietic, a doua presupune încercarea de a ne smulge din braţele Rusiei, aruncându-ne în aceeaşi manieră la sânul european. A treia variantă se referă la o alegere civilizaţională, noi am făcut alegerea în folosul civilizaţiei europene.

Dumitru Diacov: „Cred că ieri, pe data de 2, a avut loc un eveniment, desigur că unul neobişnuit, am ratificat Acordul de integrare europeană a Republicii Moldova. Dar acest eveniment este mai degrabă unul ce ţine de procesul de lucru. Desigur, euforia şi exagerările, şi festivităţile sunt caracteristice nouă şi Moldovei. Putem să facem din orice eveniment fie o dramă, fie o sărbătoare naţională. Din toate câte le-aţi numit aici, nimic nu s-a întâmplat. Doar cu timpul...”

Europa Liberă: Adică, în principiu, această dată nu este într-atât de importantă, cum doresc unii să ne-o prezinte?

Dumitru Diacov: „Nu cred că ieri a avut loc luarea de rămas bun

Trecutul sovietic va fi prezent în memorie încă mulţi ani ...

cu trecutul sovietic. Trecutul sovietic încă mulţi ani va fi prezent în memorie. Nu cred că de ieri deja am intrat de tot în Europa, cum să zic, până acolo va trebui să parcurgem încă un drum lung şi va trebui să luăm încă multe decizii. Şi cred că încă multe evenimente politice vor avea loc până atunci.

Propun să îl considerăm drept un moment de lucru, drept un start pe un drum nou, un drum îmbunătăţit, asfaltat şi cu ceva marcaje. E un drum lung, drumul pe care trebuie să mergem. Dacă noi vom avea minte să ne înţelegem. Când zic „noi”, nu mă refer doar la politicieni şi partidele politice, dar mă refer la societate şi putere. O condiţie obligatorie, pentru a înainta mai departe pe această cale, este acordul societăţii şi al puterii. Şi cooperarea puterii. Desigur, eu aş prefera...”

Europa Liberă: Domnule Diacov, dar dacă este doar un moment de lucru, de ce atunci în ziua ratificării, Federaţia Rusă semnează şapte memorandumuri cu Transnistria cu privire la colaborarea economică, colaborarea culturală şi tot aşa mai departe, dând astfel de înţeles că din ziua în care am ratificat acordul, Transnistria se reorientează în totalitate spre Rusia. În principiu, ei şi erau orientaţi, dar cele 47, aproape 50 de procente din exportul către Uniunea Europeană, la care făceam până acum referinţă, s-ar putea întâmpla să nu mai fie. Prima rândunică a şi venit. De ce Rusia percepe astfel lucrurile...

Dumitru Diacov: „Faptul că Rusia a făcut aceasta, că a invitat Transnistria şi a semnat, desigur e o demonstrare, să zicem, nu

Calea europeană nu presupune probleme cu Rusia, trebuie să colaborăm...

de putere, ci de poziţie. Dar cred că Moldova procedează corect că nu creează pretexte pentru exacerbare, pentru unele acuzări reciproce. Am şi spus-o, calea europeană nu presupune probleme cu Rusia. Trebuie să colaborăm cu Rusia, trebuie să comunicăm cu Rusia şi să rezolvăm unele probleme împreună.”

Europa Liberă: La moment nu ne reuşeşte. Domnule Petrenco, 2 iulie e doar un moment de lucru, cum spune domnul Diacov sau e mai mult de atât?

Grigore Petrenco: „L-am ascultat atent pe domnul Diacov. De firea lui este o persoană care încearcă să echilibreze şi vorbeşte cumva mult şi cu enunţuri comune, aşa ca să placă tuturor.”

Dumitru Diacov: „Nu, nu pentru a plăcea...”

Grigore Petrenco: „De fapt, totul este mai mult decât clar, pe 2 iulie a fost înjosit întreg poporul moldovenesc, întreaga ţară, deoarece, de ce...”

Europa Liberă: Prin ce l-au înjosit?

Grigore Petrenco: „L-au înjosit prin aceea că, după cum o ştim cu toţii, astăzi, din sondajele sociologice, marea parte a cetăţenilor ţării nu susţin ideea asocierii cu Uniunea Europeană.”

Dumitru Diacov: De unde aţi luat-o?

Grigore Petrenco: „Este rezultatul tuturor sondajelor de opinie...”

Dumitru Diacov: „Ne-am fi ridicat dacă am fi intrat în Uniunea Vamală?”

Grigore Petrenco: „O clipă, eu nu v-am întrerupt...”

Europa Liberă: O clipă, ultimul sondaj de care îmi amintesc, domnule Petrenco, arată că 46 de procente sunt „pentru” Uniunea Europeană şi 43 „pentru” Uniunea Vamală.

Grigore Petrenco: „Pentru a lua aşa o decizie, este nevoie de mandatul poporului, era nevoie să se organizeze un referendum şi partidul nostru a spus-o întotdeauna...”

Dumitru Diacov: „Poporul a votat pentru partidele care astăzi constituie majoritatea.”

Grigore Petrenco: „De ce s-a produs înjosirea? Zic să analizăm în două cuvinte care vor fi urmările acestui Acord de Asociere. Prima, în primul rând, acea suveranitate care astăzi aparţine poporului moldovenesc va fi în mare parte transmisă funcţionarilor de la Bruxelles. Aşa cum noi ne obligăm, conform acestui acord, să implementăm un şir întreg, zeci şi sute de directive ale Uniunii Europene, pe care nu le putem influenţa aşa cum nu suntem membri ai Uniunii Europene şi noi nici măcar perspective nu avem, reieşind din acest acord.”

Europa Liberă: A doua.

Grigore Petrenco: „A doua. Pierdem în est pieţele de desfacere ale produselor moldoveneşti. Definitiv. Puterii actuale de la Chişinău cu text deschis...”

Europa Liberă: De ce pierdem?

Grigore Petrenco: „...cu text deschis li se spune că, băieţi, zona de liber schimb cu Uniunea Europeană presupune pierderea liberului schimb cu Rusia. Li s-a spus şi li se spune cu text deschis.”

Europa Liberă: Domnule Petrenco, dar ştiţi că Belarus şi Kazahstan, spre exemplu, au interzis Rusiei să limiteze importul ucrainean?

Dumitru Diacov: „E demagogie teribilă, ceea ce spuneţi, că adică ne pierdem suveranitatea, dacă...”

Grigore Petrenco: „Pierdem pieţele din est, vom vedea aceasta deja în timpul cel mai apropiat, fără a obţine şi a primi ceva în schimb.”

Europa Liberă: O clipă. Când vă referiţi la pieţele din est, aveţi în vedere piaţa rusă, căci Belarus şi Kazahstan deja au dat de înţeles că pe ei nu îi pierdem.

Grigore Petrenco: „Am în vedere faptul că în primul rând este vorba de piaţa rusească, aşa cum ei ne-o spun cu text deschis: dacă veţi avea o zonă de liber schimb cu Uniunea Europeană, atunci noi nu ne putem permite luxul ca prin voi să se scurgă produsele, fiind reexportate în ţara noastră. Şi în al treilea rând, acest acord, pe care ni-l impune Uniunea Europeană, şi această ratificare grăbită este practic o confirmare a acestui fapt, societatea moldovenească este divizată, şi nu doar pe Nistru. Ştim rezultatele referendumului din Găgăuzia, ştim poziţia regiunii transnistrene. Pentru ce să provocăm scindarea societăţii moldoveneşti prin această ratificare? Vedem ce se întâmplă în Ucraina. În Ucraina impunerea Acordului de Asociere a dus la un război civil, a dus la dezintegrarea ţării. Lecţia ucraineană trebuie învăţată.”

Europa Liberă: Aici sunt nevoită să vă opresc. Pur şi simplu în Ucraina la divizarea societăţii a dus neratificarea acordului.

Dumitru Diacov: „Scindarea este inspirată de aşa cadre cum este Grigore şi, pe de altă parte, de dreapta politică.”

Europa Liberă: Vă referiţi acum la liberali, nu la liberalii-reformatori?

Dumitru Diacov: „Nu ştiu la cine mă refer, am zis despre cei prezenţi, despre cei absenţi nu discutăm.”

Grigore Petrenco: „Am să mă refer şi eu la aceasta.”

Dumitru Diacov: „Scindarea se face în mod conştient, pentru a mobiliza partea ca şi cum scindată, după cum înţelegeţi. Este dăunător, este chiar, aş spune, criminal.”

Europa Liberă: Ratificarea duce la scindarea societăţii?

Dumitru Diacov: „Nu vom pierde piaţa, dacă Rusia nu va lua o decizie unilaterală de a interzice exportul moldovenesc. Am discutat cu mai mulţi prieteni pe care îi am la Moscova, discutăm mult la subiectul dat, cum de este posibil ca marea Rusie să lupte cu o ţară atât de mică? Înţelegeţi...”

Grigore Petrenco: „Nimeni nu a luptat, trebuia înainte de ratificare să se negocieze cu Moscova.”

Dumitru Diacov: „Nu există argumente, nici pretexte pentru faptul ca Rusia să interzică exportul produselor moldoveneşti în Federaţia Rusă.”

Grigore Petrenco: „Ni se spune cu text deschis că zona liberului schimb cu UE este incompatibilă.”

Dumitru Diacov: „Ştiu că se spune aceasta, dar nu se spune corect, este mărginit şi limitat...”

Grigore Petrenco: „În mod conştient admiteţi pierderea pieţei din est şi...”

Dumitru Diacov: „Nimeni nu admite aceasta. Noi dorim să păstrăm această piaţă.”

Grigore Petrenco: „Trebuia să se înţeleagă, să se negocieze.”

Dumitru Diacov: „Cred că se vor aciua spiritele, se va calma furtuna din pahar, cum zic ruşii şi ne vom aşeza la masa de negocieri şi vom găsi soluţiile. Din punctul meu de vedere, Rusia trebuie să aibă relaţii de prietenie cu întreg spaţiul postsovietic. Să nu prietenească doar cu Transnistria, pentru că cetăţeni vorbitori de limbă rusă locuiesc şi în partea aceasta a Moldovei şi noi ne dorim relaţii normale cu Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Domnule Petrenco, ştiţi, mi se pare că este vorba de o situaţie umoristică, dacă e să te temi de faptul că îţi poate cădea o cărămidă în cap, poţi toată viaţa să nu ieşi din casă, căci dacă deodată cade?

Grigore Petrenco: „Nu trebuie să ieşi, fiind conştient de faptul că această cărămidă va cădea în cap.”

Europa Liberă: Poziţia Federaţiei Ruse, cum a spus-o colegul meu, Vladimir Soloviov, este ca ploaia de afară pe care nu o putem schimba. Aceasta trebuie să fie primită ca ceva dat. Dar când afară plouă, poţi să nu ieşi din casă, dar poţi să iei o umbrelă în mână şi să mergi înainte, să îţi faci treaba, să trăieşti, să lucrezi, să câştigi. Dumneavoastră ne propuneţi să rămânem acasă...

Dumitru Diacov: „În ultimul timp aţi fost preşedintele Comitetului Afacerilor Externe. A existat vreo politică clară în ceea ce priveşte ţările din fosta Uniune Sovietică? Vedeţi Dumneavoastră, Federaţia Rusă ne-a arătat demonstrativ că ea vrea să lucreze cu noi, să prietenească şi să respecte unele limite decente. Dar Moldova are dreptul să aleagă singură?”

Grigore Petrenco: „Mi-aţi adresat o întrebare. Există politica Federaţiei Ruse cu privire la ţările din străinătatea apropiată...”

Europa Liberă: Ne puteţi spune în ce constă politica Federaţiei Ruse în ceea ce priveşte Moldova?

Grigore Petrenco: „Este politica Uniunii Europene cu privire la ţările fostei Uniuni Sovietice, din străinătatea apropiată, care este reflectată de politica vecinătăţii estice.”

Dumitru Diacov: „Suntem un stat neutru şi nu avem de gând să devenim un instrument nici în lupta Uniunii Europene cu Rusia şi nici în lupta Rusiei cu Uniunea Europeană...”

Europa Liberă: Ca să fim înţeleşi până la urmă, în ce constă politica Federaţiei Ruse în ceea ce priveşte Moldova, ne puteţi spune în câteva cuvinte?

Grigore Petrenco: „Cred că politica Federaţiei Ruse şi politica noastră, la fel, în ceea ce priveşte Federaţia Rusă trebuie să aibă ca fundament Tratatul de Prietenie şi Cooperare, un tratat de bază care a fost semnat când am fost noi la conducere.”

Europa Liberă: Să fie şi să aibă la bază sunt două lucruri diferite.

Grigore Petrenco: „Eu mă refer la noi. Noi suntem parteneri strategici. În acest tratat de bază, Tratatul de Prietenie şi Cooperare, sunt prescrise toate domeniile reale de colaborare interstatală: şi umanitar, şi economic etc...”

Dumitru Diacov: „Şi interzicerea importului e conform acestui tratat?”

Europa Liberă: Cum Rusia vede Moldova? Ca pe un partener mai mic?

Grigore Petrenco: „Republica Moldova nu se află... În primul rând, în lume nu e doar Uniunea Europeană. În lume sunt mai multe centre în sens economic, politic. Pe continentul nostru e vorba de Federaţia Rusă şi multe altele. De aceea, când luăm anumite decizii în ceea ce priveşte interacţiunea cu Uniunea Europeană, trebuie să le corelăm şi cu situaţia din regiune, cu alte puteri mondiale şi cu faptul cum vor reacţiona ele. Dacă am dorit să obţinem o zonă de liber schimb cu Uniunea Europeană şi să păstrăm zona de liber schimb cu Rusia, trebuia să efectuăm consultaţii tripartite Uniunea Europeană-Moldova-Rusia în această privinţă, dar nu aşa, luând decizia de a ratifica Acordul de Asociere cu UE, ca apoi să ne gândim la ce şi cum să o convingem pe Rusia.”

Dumitru Diacov: „Am demonstrat-o în repetate rânduri, noi ne dorim relaţii bune cu Rusia.”

Europa Liberă: Aici propun să punem punct.

Dumitru Diacov: „Comuniştii erau la putere în 2005, noi eram în opoziţie, noi susţineam iniţiativele PCRM-ului în guvern...”

Grigore Petrenco: „Nu se poate de luat decizii pripite...”

Dumitru Diacov: „De ce deciziile Federaţiei Ruse ne puneau în situaţiile cele mai incomode?”

Europa Liberă: Domnule Diacov, ascultătorii noştri nu înţeleg nimic, atunci când ambii strigaţi şi vorbiţi în acelaşi timp. O clipă...

Grigore Petrenco: „Ultima nu ţine de tema noastră, ţine de cadre, îmi cer scuze...”

Europa Liberă: 30 de secunde...

Grigore Petrenco: „Mă miră faptul că un cadru, colaborator din aparatul sovietic, colaborator de partid, instructor la Comitetul Central al PCUS, Dumitru Diacov pledează pentru integrare europeană şi un tânăr comunist, care nu are nicio treabă cu acel Comitet Central al PCUS, pledează împotriva unei astfel de înţelegeri leonine, pe care ieri, 2 iulie aţi ratificat-o. Vedeţi, încercaţi să mă faceţi să cred că iată cardele... Dar cine să vă creadă, cine?”

Dumitru Diacov: „Îmi adresaţi mie aşa o întrebare, deoarece nu aţi răspuns la întrebarea mea, cadrele sunt ale cui, Dumneavoastră al cui sunteţi? Sunteţi cadrul Moldovei, al Parlamentului Moldovei sau cine sunteţi?”

Grigore Petrenco: „Cine să vă creadă, cine?”

Europa Liberă: Domnule Diacov, să încercăm să ne liniştim...

Dumitru Diacov: „Tocmai, că eu mă port echilibrat. Mă interesează calitatea relaţiilor moldo-ruse...”

Grigore Petrenco: „Nu vă cred când vă ascult, aşa cum vă ştiu trecutul...”

Europa Liberă: Bine. Trecem la următoarea întrebare. Vreau să discutăm despre alte ţări, aşa cum aici îi dau dreptate domnului Petrenco, căci o parte din societate are multe frici în legătură cu ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Principala frică pe care o aud în ultimul timp din gura comuniştilor şi a socialiştilor ţine de faptul că Bulgaria este dată drept un exemplu prost. Întrebarea este în primul rând pentru Dumneavoastră, domnule Petrenco. Dacă în cazul Bulgariei vorbim despre aceea că modelul european nu funcţionează, care sunt garanţiile că va funcţiona mai bine cel eurasiatic în cazul Moldovei? Poate în acest caz nu trebuie să fugim de subiect şi nu vorbim atât despre model care garantează o reuşită sau o nereuşită sută la sută, ci vorbim despre materialul cu care trebuie de lucrat. Mă refer la sistemul corupt, care trebuie schimbat, la reformele instituţionale, care trebuie realizate, ca apoi să putem vorbi despre reuşita sau nereuşita unui sau altui model. Întrebarea este care din modele, cel eurasiatic sau cel european ne garantează mai multe şanse în realizarea acestor reforme instituţionale?

Grigore Petrenco: „Ştiţi, nu avem astăzi niciun model european în Moldova, deoarece...”

Europa Liberă: El este în Europa...

Grigore Petrenco: „...deoarece în ultimii 4-5 ani, Uniunea Europeană a susţinut în Moldova cel mai corupt regim, care nu poate fi numit democratic, atunci când mai multe instituţii de stat sunt practic ocupate de către partidele politice, de către oligarhi, nu putem numi aceasta un stat de drept şi în ultimii ani...”

Dumitru Diacov: „Uniunea Europeană susţinea şi Partidul Comuniştilor când acesta era la putere... E demagogie...”

Europa Liberă: Vă rog pe rând...

Grigore Petrenco: „Nu, dar Uniunea Europeană se făcea că nu vede aceste excese care aveau loc în ultimii 4-5 ani. În ceea ce priveşte Bulgaria...”

Europa Liberă: Vă pot răspunde în aceeaşi manieră. Uniunea Europeană se făcea că nu vede acele excese care aveau loc în ultimii ani ai guvernării comuniştilor, aşa cum eraţi parteneri, fiind la putere. Europenii au colaborat cu toate guvernările...

Grigore Petrenco: „Nu zic că nu am comis erori, că nu ne susţinea Uniunea Europeană, dar nu era aşa un dezastru cum este acum, aşa un nivel al corupţiei, ştiţi că perceperea corupţiei în societate întrece orice limite.”

Dumitru Diacov: „Aveţi un prost obicei, mai bine să tăceţi când...”

Grigore Petrenco: „Mi s-a adresat o întrebare, eu răspund...”

Dumitru Diacov: „Începutul guvernării e în 2005. Eraţi la guvernare. Uniunea Europeană vă susţinea. Partidul Comuniştilor cocheta cu Europa. Ce exemple de prefăcătorie să vă mai aduc...”

Grigore Petrenco: „Nu, eu mă refer la faptul că nu avem un model european în Moldova...”

Europa Liberă: Dar avem unul eurasiatic?

Dumitru Diacov: „Noi abia tindem spre acest model european. Niciun om normal nu va zice că avem un model european.”

Europa Liberă: Bine, vreau să înţeleg. Domnule Diacov, îi ofer doar un minut domnului Petrenco, aşa cum domnul Diacov nu a vorbit de mult timp. Dacă nu avem un model european, cum spuneţi Dumneavoastră, atunci în ce constă modelul eurasiatic pentru care vă zbateţi? Pe scurt.

Grigore Petrenco: „Da, două secunde. Drepturile omului, standardele democratice nu au nimic în comun cu Uniunea Europeană, iar în Consiliul Europei intră şi Rusia, intră şi Ucraina, intră azi în Consiliul Europei...”

Europa Liberă: Care este, apropo, lipsită de dreptul la vot până la sfârşitul anului...

Grigore Petrenco: „...şi astăzi Consiliul Europei determină nivelul de democraţie, ci nu Uniunea Europeană, aşa că nu trebuie să confundăm conceptele. Modelul eurasiatic este astăzi doar un proiect economic, este soluţia noastră pragmatică pe care o considerăm drept una ce ţine de interesele Moldovei de a se îndrepta spre Uniunea Eurasiatică şi Uniunea Vamală.”

Europa Liberă: Am înţeles.

Dumitru Diacov: „Bine, dar ce ne-a propus în aceşti ani Uniunea Vamală? Ce reforme, care democraţie? În afară de...”

Grigore Petrenco: „O mulţime de...”

Dumitru Diacov: „În afara unor speculaţii cu privire la preţul la gaze...”

Grigore Petrenco: „Nu, eu voi răspunde. Uniunea Vamală, spre deosebire de Uniunea Europeană, ne oferă să fim membri cu drepturi egale în Uniunea Vamală, iar Uniunea Europeană ne propune o oarecare asociere, unde ei vor decide pentru noi şi nu noi vom decide, iată care este diferenţa. Noi ne deschidem pieţele pentru ei...”

Dumitru Diacov: „Bine, dar iată ţările europene cum sunt Ungaria, Slovacia, Slovenia...”

Grigore Petrenco: „Ele sunt membre ale Uniunii Europene...”

Dumitru Diacov: „Ei doar au trecut prin...”

Grigore Petrenco: „Ei au trecut prin Acordul de Asociere şi Stabilizare.”

Europa Liberă: Vă rog, domnule Petrenco, nu strigaţi, ascultătorii nu ne înţeleg...

Grigore Petrenco: „Astăzi se asociază Algeria, Mexic, Chile, Palestina, apropo şi Siria. Asta ni se propune, aşa o neocolonie şi atât.”

Dumitru Diacov: „Vreţi să spuneţi că există vreun exemplu când cineva a devenit membru instantaneu în Uniunea Europeană? Toate statele din estul Europei au trecut prin aceasta...”

Grigore Petrenco: „Ei au trecut prin alte acorduri...”

Dumitru Diacov: „Erau alte timpuri şi alte abordări...”

Grigore Petrenco: „Iar Uniunea Vamală ne oferă faptul de a fi membri cu drepturi egale în Uniunea Vamală, unde vom fi pe picior de egalitate...”

Europa Liberă: Aici punem punct. Eu iată, până azi nu am auzit nicio invitaţie oficială pentru Republica Moldova cu privire la intrarea în Uniunea Vamală.

Grigore Petrenco: „S-a vorbit în repetate rânduri...”

Europa Liberă: Zic să nu minţim aici.

Dumitru Diacov: „Eu am să zic următoarele, de ce Partidul Comuniştilor, care a prostit oamenii în 2001, care a promis că intrăm în Uniunea Vamală sau în Uniunea Rusiei cu Belarus, că va rezolva multe probleme, că ne va împrieteni, ne va împrieteni foarte mult cu Rusia, de ce Partidul Comuniştilor timp de opt ani nu a folosit acest moment istoric şi nu a devenit membru cu drepturi egale în toate aceste uniuni. Poate populaţia, poate şi eu aş fi votat pentru ceea ce propuneţi astăzi. Dar această experienţă de 8 ani a arătat cum nu trebui de făcut. De ce Partidul Comuniştilor, care ne toarnă atâta demagogie...”

Grigore Petrenco: „Dmitri Gheorghievici, eu pot... Am înţeles, iarăşi comuniştii sunt vinovaţi de toate...”

Dumitru Diacov: „Nu, nu, aşteaptă, în 2003...”

Grigore Petrenco: „Vă pot spune...”

Dumitru Diacov: „Cu ghilimelele de rigoare, în 2003 cine ne-a împrietenit cu Rusia?”

Europa Liberă: Pot să o zic eu, în calitatea mea de reprezentant al populaţiei. Vă rog să ascultaţi măcar o dată populaţia, căci mereu strigaţi despre faptul că nimeni nu ascultă populaţia, iar când veniţi în studio, strigaţi şi vorbiţi între voi...

Dumitru Diacov: „Tovarăşi-populaţie, în 2003 prietenia cu Rusia...”

Europa Liberă: Vedeţi, v-aţi adresat populaţiei, dar vorbiţi între voi...

Dumitru Diacov: „Alegerile nu sunt oare un referendum?”

Europa Liberă: Domnule Diacov, domnule Petrenco, v-aţi adresat populaţiei, dar vorbiţi între voi. Este tabloul real a ceea ce se întâmplă în ţară.

Dumitru Diacov: „Populaţia să ne judece...”

Europa Liberă: Am să vă judec la alegeri. Acum vreau să revenim la întrebarea despre modele. Domnul Petrenco a spus că drepturile omului şi reformele instituţionale nu au nimic comun cu modelul european. Vreau ca fiecare din noi...

Grigore Petrenco: „Cu Uniunea Europeană...”

Europa Liberă: Da cu Uniunea Europeană...

Grigore Petrenco: „Cu Consiliul Europei au, cu Uniunea Europeană nu au.”

Europa Liberă: Bine, adică pot avea cu un model european.

Grigore Petrenco: „Dacă e să vorbim despre acest model, cu Consiliul Europei au, cu Uniunea Europeană nu au.”

Europa Liberă: Fiecare are câte un minut, vreau să vă rog să comparaţi, unde vă place mai mult felul în care se petrece lupta cu corupţia, în Rusia sau, să luăm, ţara vecină România.

Dumitru Diacov: „Unde sunt respectate mai mult drepturile omului.”

Europa Liberă: Unde sunt respectate mai mult drepturile investitorilor? În Rusia sau, să luăm, orice altă ţară europeană...

Dumitru Diacov: „Nu trebuie, să luăm în ţările din Uniunea Vamală.”

Europa Liberă: O clipă. Răspunde domnul Diacov. După drepturile omului, drepturile investitorilor, lupta cu corupţia, care model este mai apropiat?

Dumitru Diacov: „Desigur şi în Rusia, şi în Belarus, şi în Kazahstan, şi în Republica Moldova, dacă veţi întreba oamenii, oamenii normali, nu pe politicieni, care umblă să prostească oamenii ca să obţină mandatele de deputat, ci oameni normali, care cât de cât pricep, aceştia vor spune că drepturile omului sunt respectate în bătrâna Europă, că investitorii sunt protejaţi în bătrâna Europă, că procesele de judecată funcţionează în bătrâna Europă şi aceasta o spun şi oamenii din Rusia, noi ne dorim să aducem ordinea şi acolo, şi acolo, şi acolo.

De aceea Uniunea Vamală nu ne va aduce nici drepturile omului, nici valori democratice. Da, Uniunea Vamală ne va aduce, cum se zice, profituri economice, dar şi aceasta încă e de discutat. Dorim să conlucrăm cu membrii Uniunii Vamale, cu Rusia, Kazahstan, Belarus şi noi vom depune aceste eforturi. Pur şi simplu se apropie campania electorală şi tovarăşii, dragii noştri comunişti prostesc pe baba Frăsâna, încercând să le câştige votul.”

Grigore Petrenco: „Iarăşi comuniştii sunt de vină...”

Europa Liberă: Pe rând, aveţi un minut, domnule Petrenco.

Grigore Petrenco: „Într-adevăr, Uniunea Vamală este o uniune economică şi Uniunea Eurasiatică la fel e o uniune economică şi decizia noastră în privinţa acestei direcţii de dezvoltare este o decizie pragmatică, una care reiese din interesele naţionale. Garanţiile că vor fi respectate normele şi drepturile omului ţin de Consiliul Europei, al cărui membră Republica Moldova este din 1994.”

Dumitru Diacov: „O garanţie este faptul că noi ne aflăm...”

Grigore Petrenco: „Două clipe, că noi suntem monitorizaţi de această structură. Dar dacă m-aţi întrebat despre model, care model îmi place mai mult în lupta cu corupţia, în respectarea drepturilor investitorilor, atunci mie îmi place mai mult modelul Chinei comuniste, unde se luptă cu corupţia la modul cel mai radical, unde investitorii se simt protejaţi. China comunistă, ţara care astăzi este a doua putere mondială şi într-un timp scurt va deveni prima.”

Europa Liberă: China, care rămâne a fi una dintre cele mai oprimate ţări din lume. Vreau să trec la întrebarea de final. Aici îmi asum rolul de avocat al diavolului. Ceea ce ne promite coaliţia de guvernare astăzi şi, vă amintesc, ne-au promis şi comuniştii timp de cinci ani, toţi zece ani guvernarea ne-a promis apropierea de Europa. Acum, tot ce ni se promite seamănă cu întinderea untului pe tartină care ne va ajunge pentru următorii 10-15 ani, ca să ajungă pentru toţi. Vreau să vă întreb, zece ani am mers spre Europa şi cu comuniştii şi cu democraţii. Am mers zece ani în Europa. De ce pe parcursul acestor 10 ani nu am reuşit să facem ceea ce ne promite modelul european: lupta cu corupţia, reformele instituţionale, independenţa sistemului judiciar şi care sunt garanţiile că după ratificarea acordului şi implementarea lui ulterioară acest drum ne va lua timp mai puţin?

Dumitru Diacov: „E o abordare aşa mai maximalistă, în primul rând. În al doilea, mereu vreau să vă întreb pentru cine aţi votat şi cu cine veţi vota? Şi în al treilea rând, desigur, în toţi aceşti 10 ani noi nu am intrat în Europa, ne pregăteam de aceasta, ca să vină ziua de 27 iunie. Vom începe să ne adaptăm la norme, reguli etc. Şi din păcate, Moldova, în general, ca stat nu a fost pregătită să-şi ia soarta în propriile mâini, o ştiţi foarte bine. Iată aşa a şi ieşit.”

Europa Liberă: Acum o vom putea lua în propriile mâini?

Dumitru Diacov: „Sper foarte mult că da. Cred că ceea ce avem astăzi, chiar şi în opoziţie, chiar şi în partidele de la guvernare, cred că vor trece de alegeri şi Partidul Comuniştilor va fi altul, să ţineţi minte cuvintele mele. Va fi mai pragmatic, mai constructiv, sper.”

Europa Liberă: Răspunsul Dumneavoastră, domnule Petrenco. De ce nu am reuşit timp de zece ani?

Grigore Petrenco: „Vedeţi că această euforie în legătură cu semnarea Acordului de Asociere cu UE va trece repede, oamenii, practic în câteva luni, marea majoritate va înţelege că a fost prostită de putere. Nu suntem noi în nicio Europă, niciun fel de membru al Uniunii Europene nu suntem şi nici perspective nu avem. Acest val, euforia va distruge guvernarea. Nu mai este mult timp, în noiembrie avem alegerile parlamentare. Din păcate, situaţia degradează în ţară. Nu avem reforme nici în domeniul justiţiei, nici în economie, nici în cel social. Toate acestea sunt o euromimare.”

Dumitru Diacov: „Vă imaginaţi ce pronosticuri triste face domnul Petrenco, căci dacă se va întâmpla aşa, cum spune el, va veni şi îi va distruge pe toţi, ce va fi mai departe? Republica Moldova va arăta ca o ţară care nu ştie ce să facă, încotro să meargă şi se va arunca ba într-o parte, ba în alta. Deja nu va fi vorba de 20 de ani, ci de 40, de aceea mai bine să mergem în direcţia pe care am ales-o, cu corectările de rigoare.”

Grigore Petrenco: „Cu Plahotniuc...”

Dumitru Diacov: „Cu eforturile, cu susţinerea şi suportul Partidului Comuniştilor...”

Europa Liberă: Aici punem punct. Poporul va decide pe 30 noiembrie unde vrea să meargă. Şi pe final de emisiune vreau să zic că lucrurile mari se văd de la distanţă, de aceea să vorbim acum despre cum ne vom uita înapoi şi ce vom zice despre 2 iulie 2014, când am ratificat Acordul cu Uniunea Europeană... Personal sper în continuare şi sper, până când sper, că odată, peste vreo 10-15-20 de ani voi spune copiilor mei că anume după ratificare noi am putut zice „adio” unei Moldove murdare, corupte şi am salutat o Moldovă adevărată, democratică, modernizată. Unde se va întâmpla aceasta, rămâne să ghicim. Vom vedea. Ne vedem peste o lună. Toate bune.

XS
SM
MD
LG