Linkuri accesibilitate

Ucraina: orașul Sloviansk reocupat de armata ucraineană


O navă Nato în apele Mării Negre la 3 iulie
O navă Nato în apele Mării Negre la 3 iulie

Negocierile în vederea reinstituirii unui armistițiu ar urma să fie reluate la acest sfîrșit de săptămînă.

Preşedintele Petro Poroşenko a ordonat armatei să arboreze steagul Ucrainei la Sloviansk, după ce s-a relatat că majoritatea miliţiilor separatiste au părăsit oraşul. Ştirea privind reluarea oraşului Sloviansk fusese anunţată dimineaţă de Ministerul de interne de la Kiev, care afirma că liderul separtiştilor, Girkin (Igor Strelkov) a fugit din Sloviansk împreună cu mulţi din luptătorii săi.

Unul din liderii auto-proclamatei republici din Doneţk, Andrei Purgin, este citat de Interfax cu declaraţia că negocierile de pace ar putea fi reluate astăzi, indiferent de evoluţia situaţiei din Sloviansk. Dar numai prin mediatori.

NATO și Rusia au început, simultan, pe 4 iulie, manevre în Marea Neagră pe fundalul relațiilor tensionate dintre Occident și Rusia ca urmare a crizei din Ucraina.

Manevrele NATO au loc în vestul Marii Negre. Participa nave din Statele Unite, România, Bulgaria, Grecia și Turcia. Vor dura până pe 13 iulie.

La manevrele Flotei ruse la Marea Neagră participă circa 20 de nave și peste 20 de avioane militare. Vor avea loc tiruri cu rachete împotriva unor ținte fixe.

Între timp, în estul Ucrainei continuă ofensiva armatei împotriva separatiștilor pro-ruși. Luptele s-au concentrat în jurul orașului Sloviansk din regiunea Dombas. Purtătorul de cuvânt la Consiliului Național de Securitate a acuzat Rusia că masează trupe la granița cu Ucraina și că permite separatiștilor să atace pozițiile ucrainene din interiorul Rusiei.

De la încetarea armistițiului unilateral, pe 30 iunie, armata Ucrainei a recucerit 17 sate în estul țării. Serviciul ucrainean de Informații, SBU, susține că în ultimele patru zile, 20 tancuri și vehicole blindate rusești au trecut granița în Ucraina, participând la lupte de partea separatiștilor.

Astăzi, 5 iulie, ar urma să fie reluate negocierile în vederea reinstituirii unui armistițiu. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat vineri să este dispus să reia negocierile, dar nu este clar unde și cu cine.

Ministrul de externe rus a acuzat vineri guvernul de la Kiev că tergiversează reluarea negocierilor de pace și că armata ar folosi bombe cu fragmentare împotriva civililor. Există o convenție internațională care interzice utilizarea acestor bombe.

Potrivit Națiunilor Unite, de la izbucnirea insurgenței armate din estul Ucrainei, au murit în jur de 400 de persoane.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, s-a declarat îngrijorată mai ales de declarația unui lider separatist că și femeile , și copii pot fi ținte în aceste lupte.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG