Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Est-Curier” din Criuleni


Moldova - Pablo, generic, newspapers, undated
Moldova - Pablo, generic, newspapers, undated

Invitata rubricii este jurnalista Svetlana Cernov

În prima săptămână de iulie, Est Curier vine în casele abonaţilor cu ştiri şi informaţii din raioanele Criuleni şi Dubăsari, preponderent de ordin social. Pe prima pagină cititorii vor găsi rezultatele sesiunii de Bacalaureat din acest an, în raionul Criuleni, făcute publice de către şeful Direcţiei Educaţie Criuleni, Vladimir Soltanici. Jurnalista Elena Chiriac ne informează despre experienţa agricultorilor coşerniceni - a fraţilor Cazacu, în cultivarea soiului de grâu Spelta din care se spune că coceau pâine contemporanii lui Hristos şi despre faptul că antreprenorii au reuşit să exporte întreaga recoltă în Cehia, la un preţ extrem de avantajos. Despre experienţa agricultorilor din s. Ustia, r-l Dubăsari în atenuarea riscurilor climatice scrie stagiara Veronica Arhirii, care s-a documentat şi a informat cititorii din prima sursă – de la Mariana Pâslaru, managerul gospodăriei ţărăneşti, care a instalat sisteme antigrindină şi de irigare prin picurare pe trei ha de livadă de cireş, şi care a găzduit un seminar tematic pentru cca 40 de antreprenori agricoli din regiune.

În pagina 4 jurnaliştii relatează despre tentativa unui grup de 26 de părinţi, ai căror copii frecventează grădiniţa „Andrieş” sin s. Izbişte, Criuleni, de a sensibiliza opinia publică şi de a determina autorităţile să înceapă demersurile pentru construcţia unui oficiu al medicului de familie nou, deoarece actualmente acesta ocupă câteva încăperi din grădiniţă. Părinţii sunt nemulţumiţi că pacienţii, aşteptând să intre la proceduri, fumează în pavilionul copiilor sau pe scările blocului, pe unde intră şi picii din grupa de creşă. Vedeţi în articol reacţia autorităţile şi soluţiile propuse de acestea. Succesele tinerilor talentaţi revin în atenţia presei locale, deoarece vara aceştia au multe oportunităţi de a şi le etala. Le propunem cititorilor un interviu cu cântăreaţa începătoare Doina Şerbul, care a cucerit premiul I la Festivalul Internaţional al Copiilor „Sun-Joy-Beauty” din Nessebar, Bulgaria, la secţiunea canto.

Din ultima pagină aflăm de ce pictura este împlinire spirituală pentru Iulian Efros, un tânăr din s. Măgdăceşti, şi ce îi place cel mai mult să picteze, intervievat de Marcela Moga. Ştirile ediţiei din 4 iulie se referă la activitatea Biroului probaţiune Criuleni, la inaugurarea recentă a unui teren de joacă pentru copii în s. Măgdăceşti şi la faptul că de la 1 iulie, femeile cu vârsta între 55-57 de ani şi bărbaţii care au între 60-62 de ani, care locuiesc în satele Cocieri, Coşniţa, Molovata Nouă, Doroţcaia şi Pârâta şi nu au pensii stabilite de structurile de la Tiraspol, vor primi alocaţii lunare în sumă de 900 de lei, conform unui proiect adoptat săptămâna trecută de Guvernul de la Chişinău.

XS
SM
MD
LG