Linkuri accesibilitate

Opțiunile kurzilor irakieni pentru independență și Statele Unite


Clădirea Parlamentului regional al Kurdistanului

Statele Unite nu vor un alt focar de instabilitate în Irak, în condițiile în care mișcarea extremistă ISIS pune de-acum mari probleme.

O noua criza la orizontul Asiei de Sud si Orientului Mijlociu – kurzii din Irak isi doresc independenta. Cum se vede din Statele Unite aceasta perspectiva? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

La Bagdad eforturile de reconciliere, venite in ceasul al 12 lea sint pina acum esuate. Sunitii nu par sa-si doreasca sa ofere inca un cec in alb, guvernului siit al lui Maliki. Presedintele Guvernului Regional Kurd, Masoud Barzani a spus la BBC ca doreste un referendum de independenta, in interval de citeva luni.

Initial s-a crezut ca este un tertip politic menit sa avanseze pozitiile kurde in Irak, dar se pare ca Barzani chiar asta isi doreste mai ales acum ca fortele sale controleaza regiunea, bogata in petrol, Kirkuk. Statele Unite nu vor un alt focar de instabilitate in Irak, in conditiile in care miscarea extremista ISIS pune de-acum mari probleme.

In plus, un Kurdistan independent ar deschide o cutie a Pandorei, kurzii fiind numerosi si in Iran, Siria si Turcia. Kurzii au 19% din locurile in Parlamentul irakian, or, daca se desprind, sansele unui echilibru de forte care sa contrabalanseze puterea siita se diminueaza. Nouri al-Maliki are nevoie de sprijin kurd pentru a guverna si mai ales are nevoie de ajutor de securitate de la mai bine pregatitele forte kurde.

Daca kurzii reusesc in demersul lor, subredul aranjament lasat in urma de ocupatia americana se prabuseste inclusiv Constitutia la redactarea careia Statele Unite au ajutat. Kurzii au acum toate atuurile: forțe de securitate, bani, clienti pentru titei si sprijinul Ankarei.

Initial, Turcia s-a opus unui Kurdistan independent, de teama ca propria minoritate va dori sa se alature. Dar acum, Kurdistanul irakian e prosper si Turcia profita de pe urma acestei prosperitati, in plus Ankara nu agreaza regimul siit al Irakului, sprijinit de Teheran. E putin probabil ca sunitii il vor ajuta pe Maliki, acum cind vad statul irakian prabusindu-se, dupa ce au fost persecutati si exclusi ani de zile. Ramine de vazut daca guvernul de la Bagdad va reusi sa-si mobilizeze fortele si sa opreasca ofensiva miscarii ISIS, care controleaza zone din nord si vest si care de curind a declarat un stat Islamic, cuprinzind regiuni din Irak si Siria. Dar se pare ca in acest efort, complicat oricum, Maliki nu ii va avea alaturi pe kurzi.

XS
SM
MD
LG