Linkuri accesibilitate

Un incident rutier cu tîlc...


Liberalul Dorin Chirtoacă susţine că incidentul din trafic ar fi fost o înscenare şi că poliţia, subordonată MAI, ar fi acţionat la comandă politică.

Poliția rutieră l-a oprit asearã în trafic pe primarul capitalei dupã ce un activist anti-corupție a informat oamenii legii, telefonic, cã Dorin Chirtoacã ar fi bãut o bere înainte sã urce la volan. Testele fãcute de poliție, iar apoi de un dispensar medical, au ieșit însă negative. Incidentul l-a înfuriat pe primar, dar și pe partidul sãu liberal, care a cerut audierea ministrului de interne Dorin Recean.

Postul de televiziune ProTV a ajuns în posesia filmărilor realizate de activistul Andrei Donică, în care acesta, iniţial, sesizează telefonic poliţia, iar, ulterior, blochează automobilul edilului pe care îl acuză că ar fi depășit viteza conducând în stare de ebrietate. Acuzaţie ce nu a fost confirmată de alcooltestul realizat de poliţie şi nici de cel repetat pe care primarul din propria iniţiativă l-a făcut la un dispensar medical. Liberalul Dorin Chirtoacă susţine că incidentul din trafic ar fi fost o înscenare şi că poliţia, subordonată MAI, ar fi acţionat la comandă politică. Menţionăm că PLDM-ul condus de Vlad Filat gestionează acest minister.

„Nu exclud că respectivul agent de circulaţie putea să fie implicat aşa din mers, dar că toate în ansamblul au fost puse la cale de instituţiile statului nu încape în discuţie. Nu are cum o persoană în civil să ştiu unde mă aflu eu cu maşină, pentru a o urmări din sectorul Ciocana, până în Centru. Mai grav este faptul că o instituţie fundamentală a statului, cum este MAI este folosită pentru a executa comenzi politice, a unor politicieni care, după cum se vede, în acest mod se pregătesc de alegeri.”

Dorin Chirtoacă susţine că ar fi vânat de mai mult timp de un grup operativ al MAI cu scopul de a fi discreditat şi că va sesiza Procuratura Generală pe marginea acestui caz:

„În mod normal urmează să fie investigate faptele care s-au întâmplat la faţa locului. Abuzul persoanei în civil care mi-a oprit maşina. Faptul că această persoană a blocat circulaţia. După care, celălalt civil care avea un comportament agresiv şi practic insinua începerea unei bătăi. Este o problemă şi cu comportamentul agentului de circulaţie, care nu el a oprit maşina, nu el a cerut efectuarea testului la alcoolemie, ci eu am insistat din capul locului. Deci, este o problemă şi cu echipajul respectiv, care nu a oprit acţiunile abuzive ale civilului. Dar aceştia sunt doar executorii, pionii. Este nevoie de o investigaţie mai profundă pentru a vedea unde este deficienţa de sistem, cine a dat comanda, mă refer la cine dintre politicieni, şi cine a executat-o la nivel de MAI.”

De cealaltă parte, MAI, prin vocea viceministrului Serghei Diaconu, susţine că Poliţia, fiind sesizată telefonic, a acţionat conform legii.

„Este o reacţie (a primarului) cel puţin exagerată. Sunt activităţi normale de verificare şi ar trebui fiecare să înţelegem că nimeni nu este mai presus de lege. Nu comentăm de ce persoana respectivă s-a adresat poliţiei. Dar poliţia ori de câte ori este sunet înregistrat la 902 este obligată să reacţioneze la acest apel atunci când este informaţie că este încălcată legea.”

Viceministrul a respins acuzaţiile edilului capitalei precum că poliţia ar fi acţionat cot la cot cu cel care a sesizat organele de drept şi că poliţia nu a fost în drept să-l împiedice să filmeze. Diaconu a mai precizat că activistul Andrei Donică nu poate fi acuzat de false depoziţii, pentru că, deşi testul la alcoolemie a arătat rezultat negativ, primarul ar fi recunoscut că servise în ajun o bere fără alcool.

Juristul de la Promo-Lex, Pavel Postică, tinde să creadă că mai curând este vorba de o simulare, adică înscenare şi că situaţia reprezintă o bilă neagră pentru organele de drept, dar şi că primarul nu ar fi acţionat tocmai adecvat:

„Mi se pare destul de dubioasă situaţia. Probabil este vorba de o simulare. Din imaginile pe care le-am văzut urmărirea primarului a început la ora 21.07, pe când Inspectoratul General de Poliţie a înregistrat chemarea la 21.58, potrivit comunicatului oficial. Această diferenţă de 50 de minute dă foarte mult de gândit şi sugerează că pare să fie vorba de o înscenare. Poate şi acel cetăţean conştient care a raportat faptul că a văzut aparent primarul servind o bere a făcut-o din bună credinţă. Însă această pauză de 50 de minute dă de gândit. Nu cred că această situaţie este în favoarea organelor de drept. Pe de altă parte, şi comportamentul primarului general nu este corespunzător cu normele prevăzute de regulamentul circulaţiei rutiere. Aparent, dânsul nu a aşteptat să se apropie colaboratorul de poliţie, a ieşit din automobil, a lăsat automobilul parcat în mijlocul străzii.”

Incidentul rutier cu implicaţia primarului Dorin Chirtoacă a fost discutat astăzi şi la şedinţa Legislativului. Deputaţii liberali au cerut audierea Ministrului de Interne. Dorin Recean este aşteptat în Parlament, mâine, când urmează a fi examinată moţiunea simplă împotriva sa propusă de opoziţia comunistă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG