Linkuri accesibilitate

Andrian Candu a spus că se va concentra pe reformele necesare asocierii cu UE şi pe relaţia comercială cu Rusia.

Vicepremierul moldovean, ministru al economiei şi comerţului, Valeriu Lazăr, şi-a dat demisia, ieri seară, invocând motive personale. Democratul şi-a anunţat decizia în prezenţa şefului său de partid, Marian Lupu, şi a succesorului său desemnat de democraţi să-l înlocuiască, Andrian Candu. Rocada s-a produs în ziua în care coaliţia majoritară ratificase în Parlament Acordul de Asociere la UE, cu o foarte consistentă componentă economică, iar partidul celor trei îşi anunţa intrarea în campanie electorală.

O ştire bazata „pe surse avizate”, lansata de agenţia Infotag chiar in ajunul plecarii lui Valeriu Lazar din functie, invoca motivatia electorala a rocadei operate de PD: astfel formatiunea ar incerca sa se distanteze, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, de niste decizii manageriale nu tocmai favorabile.

Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr

Numele lui Lazăr ar putea fi asociat de electorat cu două mari şi dubioase tranzacţii cu activele statului din raza de activitate a ministerului condus de acesta – concesionarea pe jumătate de secol a aeroportului din Chişinău către o companie rusă şi pierderea controlului statului asupra Băncii de Economii, pretindea sursa anonimă, pretins democrată.

În conferinţa în care şi-a anunţat retragerea, Valeriu Lazăr a respins cu tărie această versiune: „Cred că nu este corect să încerci să-i pui în cârcă unui membru al guvernului, care din proprie iniţiativă vrea să-şi schimbe un pic cariera, toate păcatele reale şi speculative ale guvernării. Ştie toată lumea că ministrul Lazăr nu a avut niciodată nimic comun cu BEM. Ştie toată lumea cu cine se asociază de fapt această tranzacţie…”

Aluzie la fostul premier liberal-democrat, Vlad Filat, cu care Lazăr a avut o relaţie conflictuală cât timp i-a fost subaltern. Lazăr a infirmat şi că s-ar retrage din cauza unor neînţelegeri din interiorul partidului. Ba chiar a acceptat să participe în această seară, în compania succesorului său, Andrian Candu, la o dezbatere televizată, aşa cum a anunţat un post de televiziune controlat de PD. Chiar şi aşa, înlocuirea lui Lazăr considerat a face parte din echipa lui Marian Lupu cu un alt democrat care e finul de cununie al celui ce e considerat lider neformal şi finanţator al democraţilor, Vlad Plahotniuc, a întărit speculaţiile că cel din urmă preia definitiv controlul asupra partidului.

Analistul Bogdan Ţârdea spune că în ultima vreme au existat mai multe înlăturări din funcţii decisive din guvern ale democraţilor apropiaţi de Marian Lupu şi înlocuirea lor cu democraţi din anturajul lui Plahotniuc: „Domnul Plahotniuc şi-a pus oameni din anturajul său economic la toate ministerele cheie, ministerele strategice unde sunt multe fluxuri financiare. La Ministerul Transporturilor e Botnari, care e mâna sa dreaptă la Nobil Air, la Tehnologii Informaţionale e Filip, mâna stângă a sa din toate afacerile, evident că şi la Ministerul Economiei e pusă o persoană foarte apropiată lui. Un singur minister al democraţilor în guvern nu e controlat acum totalmente de oamenii săi – Ministerul muncii, unde doamna Buliga a fost promovată de domnul Diacov. E campanie electorală, e nevoie de privatizări, de scheme mai serioase şi trebuie oameni mai serioşi care să execute ordine.”

Bogdan Ţârdea spune că în ultimii doi ani ministrul Lazăr ar fi fost măcinat şi de o nemulţumire personală care ar fi provenit din slăbirea puterii sale de decizie:

„Prerogativele sale de putere şi competenţele pe care le avea au fost dramatic reduse de pe la finele lui 2012. Se ştie că el nu putea lua nici o decizie fără consimţământul lui Eralov, care e consilierul lui Plahotniuc. Neavând posibilitate să ia decizii de sine stătător, şi-a îngustat puternic câmpul de participare în anumite afaceri şi profitul personal din administrarea Ministerului Economiei. Încă atunci a spus într-un interviu că e gata să-şi dea demisia. Dar nu i s-a permis pentru că era nevoie de ţap ispăşitor pentru afacerea BEM şi Aeroport.”

Preluând funcţia de la Lazăr, Andrian Candu a spus că se va concentra pe reformele necesare asocierii cu UE şi pe relaţia comercială cu Rusia. Economistul Roman Chircă de la Institutul Economiei de Piaţă tratează cu scepticism şansele de succes ale planurilor pe care şi le-a trasat public noul ministru: „A rămas foarte puţin până la alegeri, chiar nu e timp pentru reforme substanţiale. Pe urmă, ambii sunt din acelaşi partid, deci se vor păstra aceleaşi principii şi abordări economice. Pe de altă parte, această funcţie e şi o poziţie de kamikadze acum, când după asocierea europeană presiunile Rusiei se vor amplifica”.

Victor Ciobanu, un comentator care şi-a afişat în mod repetat opiniile critice faţă de prestaţia lui Valeriu Lazăr la şefia Ministerului economiei, califică rocada drept „curăţare de rânduri înainte de alegeri”: „Ca să nu apară întrebări incomode sau inutile, cum crede PD, ce s-a întâmplat cu aeroportul, de ce s-a dus la ruşi, de ce după ruşi au venit nu ştiu cine?”

Victor Ciobanu crede, de altfel, că Lazăr trebuia demult schimbat, întrucât blocul economic ar fi fost veriga slabă în toate guvernele din care acesta ar fi făcut parte. La fel, ar fi nevoie şi de o schimbare din temelie a paradigmei după care funcţionează acest minister, mai spune comentatorul. Activitatea ministerului respectiv s-ar reduce, potrivit lui, la controlul asupra întreprinderilor de stat, adică a monopolurilor, în special energetice, şi cât timp această stare de lucruri va continua, se va menţine şi bătălia pentru poziţia de şef în acest minister.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG