Linkuri accesibilitate

În căutarea unui nou armistițiu în Ucraina de est


Trupe guvernamentale ucrainene avansînd astăzi în regiunea Donețk
Trupe guvernamentale ucrainene avansînd astăzi în regiunea Donețk

O trecere în revistă a crizei ucrainene.

În estul Ucrainei, luptele s-au intensificat după ce preşedintele Petro Poroşenko a anunţat luni seară că nu mai prelungeşte armistiţiul unilateral. O grenadă se pare că a lovit din greşeală un post rusesc de la graniţa cu Ucraina.

Între timp, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a început să facă schimbări în conducerea armatei, pe care a promis că o va curăţa de „hoţi şi incapabili”.

Fostul şef al trupelor de bodygarzi pentru oficialităţile ţării, generalul Valeri Heletey, a fost numit ministru al apărării. Heletey are o formație de poliţist.

Generalul Viktor Muzenko, militar şcolit în fosta Uniune Sovietică, a fost numit şeful Statelor majore reunite.

Negocierile privind instituirea unui nou armistiţiu ar putea fi reluate sâmbătă. Este, în tot cazul, ce au decis miercuri la Berlin, miniştrii de externe din Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa care vor să relanseze aşa numitul „Grup de contact” în care ar urma să fie prezenţi şi anumiţi lideri si separatiştilor ucraineni.


La Varşovia, cotidianul „Gazeta Wyborcza” citează surse deplomatice poloneze care afirmă că ministrul Poloniei, Radek Sikorski, nu a fost invitat la Berlin pentru că are o poziţie radical anti-rusă, în contextual crizei din Ucraina.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg a condamnat Rusia pentru expulzarea „arbitrară” a etnicilor georgieni, din 2006. Plângerea fusese înaintată de Georgia, care a acuzat Moscova că în 2006 a lansat o campanie clar ţintită împotriva etnicilor georgieni. Între septembrie 2006 şi ianurie 2007 au fost eliberate 4.600 de ordine de expulzare din Rusia, 2.300 de gorgieni au fost reţinuţi şi expulzaţi.


Doi ani mai tîrziu , în august 2008, a avut scurtul război dintre Rusia şi Georgia, în urma căruia Abhazia şi Oseţia de Sud şi-au proclamat independenţa de Georgia.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG