Linkuri accesibilitate

Iulian Groza: Moldova ar putea cere să devină țară candidată la UE spre sfîrșitul anului 2015


Viceministrul de externe Iulian Groza a declarat joi că următorul pas al Moldovei este să ceară să devină ţară candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Într-un interviu cu publicaţia online EUObserver, Groza a precizat că acest pas poate fi făcut cel mai devreme la un an după intrarea în vigoarea a Acordului de Asociere, semnat vinerea trecută şi ratificat miercuri de Parlamentul de la Chişinău, ceea ce ar însemna sfîrşitul lui 2015. Dar înaintarea unei astfel de cereri, a recunoscut Groza, depinde şi de măsura în care ar fi incurajată de ţările Uniunii Europene.

Totodată, el a declarat că embargoul impus miercuri de Rusia pe importul de carne prelucrată din Moldova este „simbolic”, exporturile sunt pentru piaţa din Belarus, ţară care nu a urmat exemplul Rusiei nici când Moscova a sistat importul de vinuri moldoveneşti. Groza a reamintit că la nivel oficial, Moldova şi Rusia sunt mereu în contact şi discută efectele Acordului de Asociere şi Liber Schimb asupra relaţiilor bilaterale.

Referitor la criza din estul Ucrainei şi implicarea Rusiei acolo, Gorza a mai declarat că pentru moment „nu sunt indicii” că s-ar face încercări similare de destabilizare a situaţiei în Transnistria.

XS
SM
MD
LG