Linkuri accesibilitate

Criza imigranților ilegali minori din Statele Unite


Membru al patrulelor grănicerești americane la frontiera dintre statul american Arizona și Mexic.
Membru al patrulelor grănicerești americane la frontiera dintre statul american Arizona și Mexic.

Administrația Obama spune că ceea ce se întîmplă are la bază informații false în țările de origine.

In ultimele 10 luni, peste 5200 de minori neinsotiti de adulti, cei mai multi din Honduras, Guatemala si Salvador au fost prinsi dupa ce s-au aventurat sa treaca ilegal granita Mexicului cu Statele Unite. Cum raspunde administratia americana acestei crize? O intrebare pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Aflat in America Centrala, secretarul de stat American John Kerry a cerut liderilor de acolo sa respinga idea ca minori din tarile lor vor fi lasati sa stea in Statele Unite, daca incearca sa treaca frontiera ilegal.

Kerry le-a spus interlocutorilor sai ca Statele Unite au demarat procesul care va duce la deportarea a mii de minori, care au patruns in tara ilegal. Al doilea mesaj a fost ca liderii din regiune sa convinga familiile ca nu merita sa-si asume riscul de a-si trimite copii peste granita, pentru ca demersul prezinta pericole si nu va fi incununat de succesul scontat.

La intilnirea cu presedintii din Salvador si Guatemala si ministrul de externe din Honduras Kerry a spus: „Problema nu este sa invinuim pe cineva pentru ceea ce presedintele Obama a caracterizat drept o criza umanitara de proportii”, copii supusi riscului de a se infiltra ilegal in Statele Unite.

El a avertizat insa ca Statele Unite sint o tara unde legea e respectată si ca familiile respective trebuie convinse sa nu dea crezare informatiilor false ca copiii lor vor fi primiti in America.

Kerry se afla in Panama pentru inaugurarea noului presedinte. El a profitat insa de vizita pentru a explica ca copiii din regiune care sint trimisi peste granite risca detentie si deportare. Acelasi mesaj s-a regasit si intr-o declaratie a Casei Albe, la inceputul saptaminii, in care este anuntata o strategie pentru combaterea fenomenului.

Si o prima tragica ilustrare a ceea ce Washingtonul spune a venit luni, cind politia din Texas a descoperit, linga frontiera cu Mexicul, cadavrul descompus al unui baietel de 11 ani din Guatemala, Gilberto Francisco Ramos Juarez.

El avea asupra sa un numar de telefon al familiei, biroul serifului a sunat si familia a ajutat la identificarea minorului, pe baza hainelor pe care le purta. Luni, Obama a cerut Congresului sa autorizeze deportarea imediata a mii de minori care au fost retinuti in ultimele luni.

Copiii, care au ajuns in America fara sa fie insotiti de adulti, credeau ca odata sositi vor fi lasati sa ramina in tara. In prezent ei sint in centre de detentie, in asteptarea deportarii.

Republicanii il acuza pe presedinte ca actuala criza este consecinta politicii sale care ar fi diminuat vigilenta la frontiera.

Administratia spune însă că ceea ce se intimpla are la baza informatii false in tarile de origine.

XS
SM
MD
LG