Linkuri accesibilitate

Se pare că societatea moldovenească nu ştie exact ce să facă cu aceşti oameni fără de adăpost

Există situaţii în viaţa de zi cu zi, aparent banale, care pun în lumină foarte pregnant felul în care e construită societatea. Să luăm, bunăoară, o întîmplare aparent banală pe care am urmărit-o deunăzi într-un troleibuz.

La o staţie, în troleu a intrat un om fără adăpost de circa 60 de ani, obosit şi murdar. Cînd taxatoarea se apropie de el, boschetarul a scos un soi de potmoneu dintr-un buzunar şi l-a deschis ca şi cum ar fi vrut să plătească pentru călătorie. Însă taxatoarea n-a mai aşteptat să vadă ce va scoate omul străzii din portmoneu. L-a somat să părăsească imediat troleibuzul pe motiv că nu e spălat şi răspîndeşte un miros pestilenţial, insuportabil. Omul străzii a ezitat o fracţiune de secundă, pe urmă a ieşit spășit din troleu. Alături, o pasageră a răsuflat uşurată: „Offff, tare rău mirosea…”

Asta e situaţia. Şi haideţi să reflectăm niţel, stimaţi ascultători. Să admitem că omul acela răspîndea într-adevăr un miros greu. Dar chiar şi aşa, are sau nu el dreptul să meargă cu troleibuzul? Şi oare taxatoarea l-a alungat din troleu în baza unui regulament sau a unei legi? Păi, unde e scris că un om cu o situaţie materială mai dificilă, cu haine mai murdare, trebuie alungat din troleu fără să se vadă dacă are 2 lei?

Să nu uităm şi de pasagera care a răsuflat uşurată, de parcă a scăpat de o mare năpastă. Aici întrezăresc o frică ordinară amestecată cu absenţa bunului-simţ, a reflexivităţii şi a solidarităţii. Căci, în definitiv, problemele acelui boschetar sînt şi problemele noastre, ale celor care formăm această societate. Or se pare că societatea moldovenească nu ştie exact ce să facă cu aceşti oameni fără de adăpost, pe care îi percepe de cele mai multe ori doar ca pe nişte focare de infecţie. Exact ca doamna din troleu, societatea ar fi bucuroasă pesemne să scape de această povară.

Nu ştiu dacă boschetarul acela avea în portmoneul găurit 2 lei. Să admitem că nu-i avea. Şi i-ar fi oferit cineva dintre pasageri 2 lei? Întreb pentru că am văzut o sumedenie de pasageri care le returnau taxatoarelor biletele, deci le dădeau oarecum 2 lei, am văzut mulţi pasageri dîndu-le lei unor cerşetori care se lamentau. Dar acelui om fără de adăpost i-ar da cineva 2 lei? Cel puţin, în troleul în care eram nimănui nu i-a trecut prin cap ideea asta.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG