Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Cupa Mondială de Fotbal


În fotbal, spre deosebire de multe alte domenii, Statele Unite nu sînt un lider, ci un „tigru”, încă în curs de dezvoltare.

Pentru echipa Statelor Unite, Cupa Mondiala la Fotbal din Brazilia s-a incheiat odata cu infringerea in fata Belgiei. Cum s-a reverberat evenimentul in America? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Fotbalul este ilustrativ pentru globalizare. Povestea acestei Cupe Mondiale pentru America a inceput odata cu aducerea la cirma echipei, cu citiva ani in urma, a lui Jürgen Klinsmann, fosta mare vedeta a fotbalului german si fost antrenor al echipei nationale germane. Inca de la sosirea in tara, Klinsmann le-a spus americanilor ca stilul lor de joc, care pina atunci era pur defensiv si extrem de retinut si implicit plicticos, se va schimba. Si explicatia antrenorului era simpla, el credea ca acel stil nu reprezinta spiritul Americii, ca este nenatural pentru o tara obisnuita sa indrazneasca si sa experiementeze sa joace timid si temator. Si altfel un german, naturalizat American a comunicat noilor sai concetateni cum se vede America din afara si ce isi imagineaza orice nou venit ca America este. Aceasta a fost prima provocare a lui Jürgen Klinsmann si recenta editie a Cupei Mondiale a fost un pas in acea directie.

Fireste ca atunci cind esti pus in fata unora dintre cele mai puternice echipe din lume, in Grupa Mortii, cum a fost denumita, si atunci cind inca ai talent limitat in echipa, filozofia indraznelii are limite, dar aceasta echipa a facut fara indoiala un pas in directia dorita. Apoi, antrenorul a facut apel la ceea ce considera a fi calitati definitorii americane: efortul, indirjirea, a nu te lasa batut pina in ultima clipa, cultul celei de-a doua sanse si a revenirii atunci cind esti ca si doborit.

Luni de zile, in antrenamente, antrenorul de origine germana a incercat sa faca din echipa nationala a Statelor Unite, o oglinda a spiritului american, asa cum il vedea el. Cu unul dintre ingredientele acestui spirit insa, increderea in victoria finala, el s-a vazut nevoit sa indemne la prudenta. Reafirmind ca echipa poate sa cistige orice batalie in care e angajata, Klinsmann le-a spus americanilor ca totusi nu vor cistiga razboiul – Cupa Mondiala. Declaratia a stirnit reactii ostile,

America este obisnuita sa nu ia in considerare alta optiune decit victoria finala. Dar, in fotbal, spre deosebire de multe alte domenii, Statele Unite nu sint un lider, ci un „tigru”, inca in curs de dezvoltare. Or, exercitiul de modestie pe care il impune calitatea de putere in devenire, secundara este probabil si el o experienta de care americanii au nevoie, ca sa inteleaga mai bine lumea inconjuratoare. Pe ansamblu, o experienta de succes, dar asta nu e doar povestea Americii.

Echipa care ne-a invins, valoaroasa Belgie are si ea o lectie mai ampla. Tara e divizata intre valoni si flamanzi, pina la punctul in care un guvern nu poate fi format si aceasta echipa de mare succes este putinul care a ramas in ideea unui spirit national. In plus, echipa este ca si cea americana, o expresie a diversitatii europene, la putin timp dupa ce Europa a adus in structurile Uniunii prea multi politicieni ostili diversitatii. Si iata cum, odata cu plecarea echipei americane, care ne-a facut cinste in Brazilia, fotbalul continua sa ne intereseze pe planuri care nu au intotdeauna legatura cu traiectoria uneia sau alteia dintre mingi.

XS
SM
MD
LG