Linkuri accesibilitate

Un rezultat anticipat: Martin Schulz reales Președinte al Parlamentului European


Imediat după vot, Martin Schulz a repetat formula sa preferata: „Parlamentul este în centrul democrației europene”

Candidatul social-democratilor, germanul Martin Schulz a castigat, in cadrul unui scrutin cu rezultat previzibil, un nou mandat de doi ani si jumatate in fruntea legislativului european.

In varsta de 58 de ani Martin Schulz a fost „Spitzenkandidatul” socialistilor in alegerile parlamentare, stiut fiind ca acesta si-ar fi dorit , de fapt, presedintia Comisiei Europene.

Alegerile europarlamentare, unde Partidul Popular European (PPE), desi in scadere, a castigat cele mai multe mandate, l-au impus insa pe luxemburgezul Jean Claude Junker pentru sefia Comisiei Europene.

In urma unei intelegeri dintre principalele grupuri situate la mijlocul spetrului politic, PPE , respectiv Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor, pe scurt, socialistii europeni, PPE a sustinut, in schimb candidatura lui Schulz la cea mai inalta functie din Parlamentul European.

Acordul dintre populari si socialisti urmeaza modelul marii coalitii de la Berlin (CDU-CSU si SPD) este raspunsul acestora la ascensiunea notabila a partidelor euro-sceptice. In actualul Parlament European nu mai putin de 52 de membri sunt neafiliati, nefiind clar ce prioritati politice, in afara euroscepticismului, desigur, au acesti eurodeputati.

Cu 70 de membri, Conservatorii si Reformistii, care si l-au ales ca presedinte pe britanicul Syed Kamall, au devenit al treilea grup ca pondere, in timp ce Europa Libertatii si Democratiei Directe, sub conducerea, pe hartie, a lui Amajb Bashir, dar de facto a anti-europeanului notoriu Nigel Farange, numara 48 de mandate.

Cu 412 membri din totalul de 751 PPE si socialistii pot promova, cu o oarecare lejeritate, initiativele legislative pro-europene.

Pablo Iglesias (Stanga Nordica Unita, Spania), Sajjad KARIM (Conservatorii si Reformistii, Marea Britanie) si Ulrike Lunacek (Verzi, Austria) au criticat acest deal, dar pana la urma rezultatul democratic a fost cel care a contat.

„Parlamentul European este vocea popoarelor europene, nu secretariatul guvernelor europene”: Consiliul nu trebuie să spună deputaților pe cine să voteze ca Președinte al PE, ”democrația înseamnă alegeri”. A spus Lunacek.

Intr-un legislativ cu numerosi doctori in stiinte, Martin Schulz se numara printre putinii europarlamentari care nu au bacalaureatul. S-a oprit cu scoala in asa numita Mittlere Reife, si nu o data a recunoscut ca rezultatele la scoala nu au fost punctul sau forte.

A fost somer, apoi si-a deschis o librarie, a intrat in SPD- Partidul Social Democart, unde, se pare si-a gasit vocatia. Astazi politicianul Schulz comunica fluent in franceza si engleza si este un om dintr-o bucata care s-a slefuit de-a lungul timpului, a mers din succes in succes: primul a fost castigarea primariei din Wuertelen, de unde a mers direct la Bruxelles si Strasbourg, ca europarlamentar.

Extrem de ambitios, atat pentru sine cat si pentru Europa, dupa cum nu doar o data a declarat-o, Schulz a castigat multe negocieri cu Consiliul. Sub presedintia sa, presedintele Parlamentului a inceput sa ia parte acum la intalnirile sefilor de stat si de guverne, unul dintre punctele inscrise, in numele Parlamentului in lupta pentru putere intre institutiile europene.

În scurtul discurs susținut în Parlamentul European din Strasbourg, imediat după vot, Martin Schulz a spus inca o data formula sa preferata: „Parlamentul este în centrul democrației europene”.

Intr-o interventie care pentru multi a fost tradusa a fi la adresa Rusiei, Martin Schulz a subliniat că deputații ar trebui „să aibă în vedere ca cei care vor sa aiba relatii cu UE ar trebui să respecte statul de drept, nu regula celui mai puternic.” Un pasaj care spune multe dacă adăugăm la aceasta faptul ca socialiştii işi doresc sa aiba presedintia cator mai multe delegatii in tarile din vecinatatea estica, inclusiv Moldova, al carei presedinte, se pare, va fi eurodeputatul PSD din Romania, Andi Cristea.

Rezultatul scrutinului:

Voturi exprimate: 723

Voturi albe sau invalide: 111

Voturi valid exprimate: 612

Majoritatea absolută a voturilor exprimate necesare pentru a fi ales: 307

Voturi pentru cadidați:

Martin Schulz (S&D, DE) 409: Martin Schulz ales Președinte al Parlamentului European

Sajjad Karim (ECR, UK) 101

Pablo Iglesias (GUE, ES) 51

Ulrike Lunacek (Verzi/EFA, AT) 51

XS
SM
MD
LG