Linkuri accesibilitate

Barack Obama le-a mulțumit celor care l-au ajutat să se orienteze și să ia decizii în chestiuni legate de drepturile gay


Milioane de oameni au participat la marșuri LGBT organizate în Statele Unite la sfîrșitul săptămânii

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a mulțumit luni seară la Casa Albă colegilor și prietenilor care l-au ajutat să se orienteze și să ia decizii în chestiuni legate de drepturile gay. Associated Press notează că într-o recepție oferită la Casa Albă cu ocazia Lunii Paradelor LGBT, Obama i-a mulțumit brutarului-șef al Casei Albe, Bill Yosses, prezent la sărbătoare împreună cu soțul lui, pentru tartele pe care președintele le-a numit „periculoase”. Petrecerea a venit după un week-end în care milioane de membri ai comunităților LGBT din Statele Unite și prietenii lor au ieșit în stradă să marcheze încă un an de eforturi și de succese în drumul spre egalitate.


La New York una din cele mai celebre artere ale orașului, Fifth Avenue, a devenit duminică un imens curcubeu, grație steagurilor multicoloare fluturate la una din cele mai mari parade gay din istorie, relatează Associated Press. Politicieni ca primarul New Yorkului Bill de Blasio, care purta o cravată în culorile curcubeului, însoțit de fiica lui Chiara, și guvernatorul statului New York, Adrew Cuomo, s-au numărat printre cei care au mărșăluit de-a lungul unei linii de culoarea levănțicii care unea centrul Manhattan-ului cu West Village. Parada a marcat a 45-a aniversare a revoltelor din 1969, rămase în istorie cu numele barului Stonewall Inn, din sud-vestul Manhattan-ului, unde clienții gay s-au răsculat împotriva poliției care îi șicana și aresta regulat, cerându-și dreptul de a se aduna unde și când doresc.

Unul din politicienii prezenți la paradă, congresmanul Jerold Nadler, a spus reporterilor că minoritățile sexuale din Statele Unite au motive de sărbătoare anul acesta. Nadler a amintit însă că mai este nevoie ca drepturile gay-ilor să fie asigurate în mod uniform pe tot cuprinsul Statelor Unite.

Un milion de oameni au mărșăluit tot duminică la Chicago, în prima paradă gay ținută în metropola din Vestul Mijlociu după ce statul Illinois a legalizat căsătoriile gay luna trecută.

În prezent asemenea căsătorii sunt legale în 19 state americane și Districtul Columbia, iar aproape în toate celelalte state au loc procese care ar putea duce la legalizare.

La San Francisco sute de motocicliste din legendarul grup de lesbiene „Dykes on Bikes” au deschis cea de-a 44-a paradă anuală. Printre firmele prezente la parada gay s-au numărat la loc de cinste compania de computere Apple, în frunte cu directorul ei executiv Tim Cook, care a salutat cei aproximativ 4000 de angajați prezenți la sărbătoare cu familiile lor. La parada de la San Francisco au fost prezenți peste o sută de mii de spectatori și participanți. Dintre politicieni au fost remarcați liderul minorității democrate din Senat Nancy Pelosi, primarul din San Francisco Ed Lee, care au mărșăluit împreună cu polțiștii gay și cu copiii acestora.

Actorul George Takei, cunoscut pentru rolul din ”Star Trek”, a fost desemnat maestrul de ceremonii al celei de-a 44-a parade anuale gay de la Seattle, orașul din nord-vestul Americii care și-a ales în noiembrie primul primar gay.

La paradele de anul acesta americanii au marcat printre altele împlinirea unui an de când Curtea Supremă de Justiție a invalidat o lege federală care definea căsătoria ca fiind între un bărbat și o femeie, ca și interdicția căsătoriilor gay din cel mai populat stat american, California.

Un alt motiv prezent frecvent la parade a fost critica legislației anti-gay din multe țări ale lumii, din Rusia, Nigeria sau Uganda. Întâmplător, weekendul marilor parade gay din Statele Unite a coincis cu prima aniversare a legii rusești împotriva așa-numitei „propagande homosexuale”, semnată de președintele Vladimir Putin la 30 iunie 2013.

Într-un raport dat publicității marți la New York, organizația pentru drepturile omului Human Rights Watch a spus că deși legea rusească s-a soldat cu doar patru amenzi până acum, ea rămâne un instrument formidabil pentru persecutarea și discriminarea minorităților sexuale. Human Rights Watch scrie că în anul trecut de la adoptarea legii a crescut numărul incidentelor de violență homofobă, ca și al discursurilor urii venite din partea unor politicieni și formatori de opinie publică.

„Legea îi discriminează pe față pe cetățenii LGBT, conferă legitimitate violenței împotriva lor și urmărește să facă invizibile persoanele LGBT în viața publică”, a spus Hugh Williamson, director pentru Europa și Asia Centrală la HRW.

XS
SM
MD
LG