Linkuri accesibilitate

Probleme în sistemul bancar din Bulgaria


Banca cooperativă comercială a sistat plățile și a fost pusă sub controlul Băncii Naționale, în urma unui atac privat de destabilizare a sistemului bancar.

În ultimele zile în Bulgaria se produce un adevărat cutremur financiar. Banca corporativa comercială în care își țin banii o parte din companiile cu capital majoritar de stat, a sistat temporar plățile și a fost pusa sub controlul Băncii Naționale. În decurs de numai o zi dintr-o altă bancă au fost retrase 400 de milioane de euro.

Agenția de stat pentru securitate națională (DANS) a anunțat că o companie financiară privată a pus la cale un atac prin care s-a urmărit destabilizarea sistemului bancar. Prin anunțuri lansate în rețelele telefonice și internet de către companii de servicii marketing s-a urmărit crearea de panică și retragerea din căteva bănci a unor mari sume de bani.

Cu câteva zile în urmă au fost trimise sute de anunțuri intitulate „Buletin - riscuri pentru depozitele în băncile bulgare”. Printre băncile comerciale „foarte aproape de faliment” au fost menționate FIB, „Unicredit Bulbank”, „Investbank” și „Tokuda”. Probleme există și în filialele bulgare ale unor bănci elene. Autorii atacului avertizează că este real pericolul devalorizării monedei naționale și prăbușirii Consiliului monetar.

Pînă acum au fost arestate opt persoane. Pentru astfel de infracțiuni legea prevede sentințe între 3 și 15 ani închisoare și amenzi între 1000 și 15 000 de euro.

Agenția pentru securitate naționale a deschis o linie telefonică specială prin care cetățenii vor putea trimite semnale pentru prezumptive activități destabilizatoare.

Mai mulți lideri politici au declarat azi că există suficiente rezerve în valută, în decurs de o săptămâna situația se va calma și nu va nevoie de cele peste 1,6 miliarde euro acordate azi Bulgariei de către Comisia europeană.

Ex-premierul Boiko Borisov a avertizat însă că în urmă guvernării foștilor comuniști țara se află din nou în fața unor probleme foarte grave și va avea nevoie de ajutorul Fondului monetar internațional. El a fost acuzat indirect de ministrul de finanțe că prin mesaje emoționale contribuie la destabilizarea țării.

XS
SM
MD
LG