Linkuri accesibilitate

Povestea accidentelor de circulaţie


Năravurile şoferilor autohtoni nu se prea schimbă, în ciuda tuturor reformelor şi inovaţiilor.

Dintr-o ştire difuzată de Publika.md am aflat că săptămîna trecută s-au produs 28 de accidente de circulaţie, soldate cu un mort şi cu 35 de oameni răniţi, şi că Poliţia Rutieră a aplicat amenzi cu toptanul. Colegii de breaslă remarcau cu îngrijorare creşterea numărului de accidente rutiere în ultima vreme în Moldova.

În spatele acestor cifre pot fi văzute drame şi suferinţe imense. Bunăoară, la începutul lunii iunie, un tînăr de 17 ani a rămas fără un picior după un asemenea accident. Gîndiţi-vă numai cum e să ai 17 ani şi să nu mai ai un picior.

Toate aceste accidente au loc, cum se poate lesne constata, după o reformare temeinică a Poliţiei Rutiere. Nu, nu vreau să arunc nici o piatră în ograda acestei onorabile instituţii. Ea munceşte cu acribie, munceşte zi şi noapte, chiar dacă uneori cîte un poliţist e acuzat de luare de mită. Pur şi simplu, năravurile şoferilor autohtoni nu se prea schimbă, în ciuda tuturor reformelor şi inovaţiilor. Vitezomanii şi iresponsabilii nu au dispărut, ei continuă să meargă pe şoselele patriei.

Iar să lupţi numai cu aceşti vitezomani şi iresponsabili e deja prea puţin, e insuficient pentru a modifica situaţia lamentabilă. Cred că ne apropiem cu paşi iuţi de un colaps automobilistic cel puţin în Chişinău. Poporul vrea confort, vrea maşini, vrea maşini pentru fiecare membru al familiei. Peste o vreme oraşul va deveni neîncăpător pentru armada automobilistică. Nimeni nu se gîndeşte la consecinţe, la ecologie, la natură, toţi se gîndesc numai la confort şi la călătoria cu maşina.

Şi cînd vom avea maşini cîtă frunză şi iarbă, cînd vom avea ambuteiaje ca în marile metropole ale lumii, cînd n-o să mai poţi intra în curtea blocului, cînd fiecare individ se va deplasa cu maşina lui frumoasă, accidentele de circulaţie vor fi de neevitat, vor deveni o adevărată calamitate. Pentru că năravurile endemice vor avea un spaţiu mai vast pentru manifestare. Vin zile grele, foarte grele. Să cumpărăm mai departe maşini! Să nu existe nici un om fără maşină! De fapt, ar trebui şi eu să-mi cumpăr una!

XS
SM
MD
LG