Linkuri accesibilitate

Examenele de BAC 2014: mai mulţi restanțieri, mai puţine fraude


Maia Sandu: „Schimbarea de atitudine s-a manifestat în rândul profesorilor. Un alt element important este atitudinea societăţii, care a reacţionat mult mai calm comparativ cu 2013.”

Astăzi s-au anunțat rezultatele preliminare ale examenului de bacalaureat, un eveniment care ca și în anii trecuți a provocat emoții și nesomn nu doar elevilor, ci și familiilor lor în jumătatea a doua a lunii iunie.

Bilanţul anunțat de Ministerul Educaţiei arată că mai puţin de jumătate dintre candidaţi, mai exact 44 la sută, au susţinut sesiunea de BAC din acest an, luând note de trecere la toate examenele. Rata de promovare a BAC-ului este în scădere comparativ cu anul trecut, când sesiunea de BAC in premiera, s-a desfăşurat în condiţii de maximă exigenţă pentru a preveni fraudarea, iar rezultatele au fost calificate de mulţi drept şocante sau dezastruoase. Aşadar, 56 la sută dintre candidaţi în acest an nu au susţinut BAC-ul, comparativ cu 42 la sută – anul trecut. Fiecare al doilea elev din lista celor care nu au susţinut BAC-ul au picat un singur examen. Acestea sunt rezultate preliminare urmând să fie analizate cele peste 22 de mii de lucrări contestate. Explicând numărul în scădere a celor care au luat note pozitive la examene ministra educaţiei Maia Sandu spune că balanţa a fost înclinată şi de restanţierii de anul trecut, care constituie 22 la sută din numărul total de candidaţi:

„Restanţierii de anul trecut au crescut această pondere pentru că o bună parte dintre ei nu au reuşit nici în acest an. Avem acumulare de restanţieri de câţiva ani care trag în jos. Mai există cred că şi alte motive. S-a fraudat mai puţin. Putem să speculăm la nesfârşit, dar urmează să facem o analiză amplă în care vom constata motivele.”

Dacă indicele promovabilității este în declin faţă de anul trecut, atunci la capitolul fraude comise atât de elevi, cât şi de cadre didactice se atestă o schimbare esenţială de atitudine, constată ministra Maia Sandu. Potrivit datelor preliminare au încercat să fraudeze examenele, adică să copieze, 161 de elevi, aproape de zece ori mai puţini faţă de anul trecut. În numărul de fraude se includ şi cele 46 de lucrări care au fost anulate în procesul de verificare întrucât conţineau răspunsuri inspirate din variantele apărute pe reţelele de socializare chiar în timpul examenelor. Elevilor care au fraudat cel puţin un examen le vor fi anulate toate probele, urmând să susţină repetat BAC-ul anul viitor. În scădere de la 23 la 6 este şi numărul cadrelor didactice, care includ şi președinți ai centrelor de BAC care au admis încălcări la examene. Ministra educaţiei Maia Sandu spune că obiectivul principal al instituţiei pe care o conduce şi anume schimbarea de atitudine şi mentalitate a fost atins:

Maia Sandu
Maia Sandu

„S-a înregistrat o scădere drastică a tentativelor de fraudare. În al doilea rând, schimbarea de atitudine s-a manifestat în rândul profesorilor. Un alt element important este atitudinea societăţii, care a reacţionat mult mai calm comparativ cu 2013. Cu câteva regretabile excepţii, tentativele de politizare a examenelor au lipsit în perioada de susţinere permiţând astfel elevilor să se concentreze exclusiv asupra BAC.”

Datele preliminare ale Ministerului Educaţiei arată că dintre cei peste 27 de mii de candidaţi doar unul a obţinut nota zece la toate disciplinele. 161 de elevi au luat note de nouă şi zece şi peste 1000 de elevi note de la 8 în sus. Cele mai mari note au fost obţinute la disciplinele istoria şi limba română, la polul opus sunt matematica şi fizica cu un contingent numeros de elevi care au picat examenele. Ministra Maia Sandu a precizat că aceasta este expresia calităţii joase a studiilor, problemă care speră ea că va fi soluţionată după ce va intra în vigoare noul cod al educaţiei, care a ajuns pe masa legislativului după ce a fost aprobat sâmbătă de guvern.

Spre deosebire de anul trecut, când rezultatele la BAC au stârnit, la scurt timp de la anunţare, critici din partea mai multor experți, dar şi politicieni, Ministra Maia Sandu fiind audiată şi în Parlament la iniţiativa opoziţiei comuniste, de această dată doar comuniştii au reacţionat anunţând pentru mâine o conferinţă de presă pe marginea rezultatelor „regretabile”, cum le-au numit ei, la examenele de BAC.

Previous Next

XS
SM
MD
LG