Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: E-Sănătate.MD


Invitata serii este Elena Cioina, editor şef la platforma E-Sănătate.MD.

„Directorii de spitale trebuie să identifice bani din bugetele proprii pentru majorarea salariilor cadrelor medicale, începând din 1 iulie. În timp ce Ministerul Sănătății susține că nu există probleme financiare, directorii spun că au primit indicații de la autoritate să reducă din cheltuielile administrative și să utilizeze toate rezervele existente. În consecință, unii manageri recunosc că nu sunt gata să majoreze salariile, așa cum prevede legea.

Atenție la medicamente. În unele farmacii din Moldova se vând pastile cu prescripții medicale greșite. De exemplu, un preparat prescris de către doctori în cazul ulcerelor și esofagitei se vinde în farmaciile din Moldova cu indicațiile de administrare greșit. În limbile engleză și franceză preparatul Omeprazol se indică a fi administrat înainte de masă. În limba română indicația este exact inversă – după masă. Medicii spun că administrat după masă preparatul nu are niciun efect. Agenția Medicamentului precizează că nu au înregistrat plângeri de la oameni în această privință, dar în astfel de situații se adresa la Linia Verde - 022-73-87-55.

Testele medicale de care moldovenii își amintesc doar când au probleme de sănătate. Numărul celor ce își măsoară cu regularitate glicemia, colesterolul și tensiunea arterială sunt în continuă scădere. Medicii recomandă aceste examene medicale mai ales persoanelor trecute de 40 de ani, care au avut în familie bolnavi de diabet, cardiaci sau probleme cu glanda tiroidă.

Un nou scandal la spitalul municipal pentru copii „V. Ignatenco“. Nicolae Starciuc, îl acuză pe șeful Direcției sănătate din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău că ar fi destituit două persoane din funcțiile de conducere pentru a numi alte persoane „mai apropiate“. La rândul său, Mihai Moldovanu se apără și spune că fostul director și-a scris singur cererea și deja a acceptat o nouă funcție – cea de vicedirector. Reamintim că anul trecut, spitalul „V. Ignatenco“ a ajuns în atenția presei internaționale, după ce pe internet au apărut imagini cum doi medici operează un copil folosind o bormașină industrială.

În fiecare zi de luni, puteți citi câte un interviu pe e-sanatate.md. De această dată jurnalista Virginia Dumitraș a discutat cu neurochirurgul japonez Kenji Kanamaru, care operează gratis pacienţi moldoveni, al treilea an consecutiv. Doctorul vine la Chișinău, la invitația unui colegului său moldovean, Grigore Zapuhlîh pentru intervenții complicare, de care medicii de aici nu se apucă.

În interviu, neurochirurgul povestește în ce condiții sunt nevoiți să opereze chirurgii moldoveni și spune că a ajuns să învețe de la ei cum să opereze pacienții fără să aibă la îndemână cele mai performante echipamente și ustensile medicale, care în Japonia sunt indispensabile. „Aici îmi dau seama că Japonia este un paradis, iar spitalele din Moldova sunt cu 20 de ani în urmă în comparație cu cele din Japonia. Sunt nedumerit și de salariile medicilor. La noi un tânăr specialist câștigă 60 de mii de dolari pe an. Este un salariu motivant pentru o muncă grea”, mai spune neurochirurugul Kenji Kanamaru.

Din știrile externe și curiozități, vă invităm să aflați ce reprezintă sindromul care ne face să ne simțim ca Alice în Țara Minunilor și care sunt cauzele acestuia.

Cu cât mai dimineață fumați prima țigară, cu atât mai mult vă expuneți riscului de a dezvolta cancer pulmonar, ne avertizează cercetătorii de la Institutul Național de Cancer din Statele Unite.

Și tot de pe platforma e-sanatate.md aflați de ce aproape 1 milion de oameni care au suferit un atac de cord renunță să mai facă sex, arată un studiu al British Heart Foundation. Pacienţii spun că medicii nu-i informează suficient despre riscurile și beneficiile sexului pentru cardiaci.”

XS
SM
MD
LG