Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „modernizarea Moldovei se va face după formule europene și nu euroasiatice”


Un comentariu săptămal în dialog în preajma ratificării în Parlament a Acordului de Asociere la UE.

Europa Liberă: La Chișinău, o ratificare festivistă mai curând nu va reuși, așa cum, probabil, și-a dorit guvernarea pentru că partidul lui Voronin a trântit ușa pe ultima sută de metri. Deși dădea senzația că ar putea să cocheteze cu Europa, Vladimir Voronin a anunțat și o listă de pretenții pe care guvernarea nu le-a luat în seamă. Și atunci un activist important al partidului a declarat că semnarea Acordului de Asociere trădează cu fiecare cuvânt, cu fiecare silabă Constituția, neutralitatea, etc., etc. Trecem peste paradoxul care se iscă de aici că, dacă ar fi fost rectificate cele șapte clauze, așa cum pretindea liderul Partidului Comuniștilor, nu mai exista trădare. Totuși, a apărut o discuție în culise că ar ezita nu doar comuniștii și aliații lor naturali, socialiștii, dar și în rândul guvernării ar exista niște ezitări. S-a făcut aluzie și la posibile onorarii care s-au dat anterior pentru trădări. Există pericolul ca ratificarea să fie doborâtă chiar la Chișinău?

Igor Boțan: „Ratificarea Acordului de Asociere va avea loc pe muchia de despărțire a apelor, care persistă în Parlament. Fracțiunile din coaliția proeuropeană vor vota, împreună cu grupul lui Mihai Ghimpu, al liberalilor, iar Partidul Comuniștilor, grupul socialiștilor și ceilalți vor vota împotrivă. Și acest lucru este explicabil: ratificarea are loc în ajunul alegerilor parlamentare, lupta care s-a dat până acum a polarizat societatea și, de exemplu, chiar dacă Partidul Comuniștilor înțelege că acest document este foarte important pentru modernizarea Republicii Moldova, pur și simplu, nu își pot permite să voteze acest document pentru a nu pierde teren în fața oponenților de pe același segment al spectrului politic, de pe segmentul euroasiatic.”

Europa Liberă: Dar în grațiile Moscovei nu mai are cum să revină, terenul acolo e ocupat.

Igor Boțan: „Nu cred că lucrurile sunt atât de simple. Chiar dacă nu intră imediat în grațiile Moscovei, are sens să lupte pentru un segment mai important de susținători în alegerile parlamentare. Cred că explicația este foarte simplă: vin alegerile, societatea e polarizată, există vectorul proeuropean și există vectorul euroasiatic.”

Europa Liberă: Adică dacă vine Voronin cu suficiente voturi în paporniță, atunci Moscova l-ar putea ierta?

Igor Boțan: „Eu nu cred că Moscova îl va ierta. Eu cred că Moscova deja a înțeles și se resemnează. Problema constă în Ucraina, jocurile sunt făcute. Acum Moscova va dori să își demonstreze dreptatea pe care a avut-o, dar am văzut că vine propunerea din partea Comisiei Europene ca Moscova împreună cu Comisia Europeană, împreună cu Ucraina, Moldova, eventual, să discute despre eventualele pericole pentru economia Federației Ruse, pericole care nu există, pur și simplu.”

Europa Liberă: Și situația din majoritatea parlamentară este absolut sigură?

Igor Boțan: „Eu cred că este absolut sigură, cu o singură condiție, legată de locul în topul listelor de candidați, cei care, eventual, se pot eschiva de la votul pentru ratificarea Acordului de Asociere pot condiționa cu un locușor în topul listelor de candidați.”

Europa Liberă: Deci, nu vor rata această ocazie să își pună condiții unii altora?

Igor Boțan: „Cunoaștem fizionomia și fiziologia politicienilor, trebuie să recunoaștem că nu este cea mai frumoasă și cea mai adorabilă. De aceea putem admite că își vor negocia și în acest mod un loc în topul listelor de candidați, pentru alegerile care urmează să aibă loc.”

Europa Liberă: Dar ce valoare au aceste promisiuni, dacă nu sunt semnate, nu sunt date publicității? Deci, sunt mici aranjamente care pot fi ușor neglijate.

Igor Boțan: „Exact ceea ce se întâmplă zi de zi în Republica Moldova. Am văzut astfel de aranjamente atunci când se fac numiri în posturi-cheie și așa mai departe. De ce să nu admitem că același lucru se întâmplă și la aranjamentele legate de locurile în topul listelor de candidați?”

Europa Liberă: Dar sunt presupuneri numai, nu?

Igor Boțan: „Sigur, sunt presupuneri. Dar, pentru că m-ați întrebat de pericole, eu nu văd alte pericole. Pentru că, altfel, dacă ar vota împotrivă, cu certitudine, sunt expulzați din viața politică.”

Europa Liberă: Parlamentul ar trebui să voteze nominal pentru ca să excludă acești trei becheri?

Igor Boțan: „Cred că este o idee foarte bună care trebuie utilizată. Cetățenii Republicii Moldova trebuie să își cunoască eroii, iar eroii trebuie să își explice faptele.”

Europa Liberă: Iar presa să insiste să fie o transmisiune în direct, ca să vadă procedura?

Igor Boțan: „Exact. Republica Moldova se angajează într-un proiect de modernizare, trebuie să fie clar pentru toată lumea. Această modernizare se va face după formule europene și nu euroasiatice. Și aici este esența protestului Moscovei, că această modernizare a Republicii Moldova, modernizarea Ucrainei și a Georgiei, urmează să se facă pe formule europene și nu euroasiatice. Este important să înțelegem că undeva din luna noiembrie cea mai mare parte a acordului va intra în vigoare. Și acesta este motivul pentru care forțele politice care vor câștiga alegerile vor trebui să își suflece mânicile, să aibă suportul cetățenilor pentru a implementa acest proiect foarte-foarte ambițios. Singura soluție pentru modernizarea rapidă a Republicii Moldova după formulele Uniunii Europene, cu suportul financiar, tehnic, politic și de altă natură al Uniunii Europene.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG