Linkuri accesibilitate

La Chişinău au fost marcaţi pe un ton disonant 74 de ani de la evenimentele din 28 iunie 1940


Marș organizat de Consiliul Unirii la Chișinău, 28 iunie 2014
Marș organizat de Consiliul Unirii la Chișinău, 28 iunie 2014

Partidul Liberal şi Consiliul Unirii au consemnat separat ocupaţia sovietică a Basarabiei, iar comuniştii eliberarea Moldovei de sub ocupaţia românească.

Câteva sute de activişti si simpatizanți ai Partidului Liberal au consemnat printr-un marș şi miting în faţa sediului Ambasadei Federaţiei Ruse din Chişinău Ziua Ocupaţiei Sovietice, numită astfel în urmă cu doi ani, în decretul semnat de preşedintele interimar de atunci Mihai Ghimpu, invalidat, la scurt timp, de Curtea Constituţională.

Liberalii au depus flori la Piatra Comemorativă în memoria victimelor regimului comunist din PMAN, instalată tot la iniţiativa lui Mihai Ghimpu. Ulterior, coloana a mărșăluit până la Ambasada Federaţiei Ruse unde au fost ţinute discursuri. De aici zeci de automobile împodobite cu simbolica PL şi cu steagurile Republicii Moldova, UE, dar şi ale NATO au pornit pe principalele artere ale capitalei în aşa numita Caravana Libertăţii. Liderul liberalilor Mihai Ghimpu:

„Caravana Libertăţii este organizată pentru a aduce adevărul în faţa cetăţenilor. Avem partide care le vorbesc cetăţenilor despre eliberare la 28 iunie 1940 – un neadevăr. Cunoaştem că eliberarea nu poate să aducă deportări, foamete organizată, gulaguri. De aceea PL a organizat şi va organiza în această zi acţiuni pentru ca oamenii să nu fie amăgiţi în continuare. Nu poţi să construieşti un viitor european promovând minciuna şi neadevărul.”

În discursurile lor, reprezentanţii conducerii PL au condamnat răpirea Basarabiei şi Nordului Bucovinei de sovietici, pe de altă parte, au pledat pentru aderarea Moldovei la NATO. Deputatul liberal Corina Fusu:

„Mitingul de astăzi mai are şi o altă conotaţie. Următorul pas, după semnarea Acordului de Asociere la UE, pe care dorim să-l facem este integrarea Republicii Moldova în NATO pentru a avea o umbrelă sigură, pentru a nu mai fi ameninţaţi de Federaţia Rusă.”

Cu acelaşi mesaj, zi de doliu pentru Basarabia, un marş separat a fost organizat de Partidul Naţional Liberal şi Consiliul Unirii, care întruneşte mai multe organizaţii prounioniste. În jur de o sută de oameni ţinând în mâini steagurile României, UE şi ale NATO, dar şi placarde pe care scria „Unirea cu România” sau „În Europa prin România” au mărșăluit de la Academia de Ştiinţe până la Scuarul Europei. Aici organizatorii, între care şi Nicolae Dabija, au ţinut discursuri:

„Este zi a ocupaţiei, este zi de doliu. Am avut ieri şi o sărbătoare reparatorie – semnarea Acordului de Asociere. Este un prim pas făcut pentru înlăturarea consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov. Este un pas mare pentru viitorul nostru. Dar pentru a avea un viitor pe care îl merităm avem multe de făcut, în primul rând, să fim stăpâni la noi acasă şi să cerem retragerea armatei străine de pe teritoriul Republicii Moldova.”

O acţiune de comemorare a ceea ce parte din istorici şi politicieni numesc eliberarea Moldovei de sub ocupaţia românească, a fost anunțată pentru ora 17.00 de PCRM la monumentul Luptătorilor pentru puterea Sovietică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG