Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: „Vă promit că vom merge până la capăt pe acest drum și vom reveni în Europa, acasă”


Premierul Iurie Leancă pronunțînd alocuțiunea ce a precedat semnarea Acordului de Asociere la UE, la Bruxelles
Premierul Iurie Leancă pronunțînd alocuțiunea ce a precedat semnarea Acordului de Asociere la UE, la Bruxelles

La Bruxelles, delegația moldoveană a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.

Liderii UE și ai Georgiei, Moldovei și Ucrainei au semnat la Bruxelles Acorduri de Asociere a celor trei foste republici sovietice la UE. La ceremonie au fost prezenți premierul georgian Irakli Garibașvili, premierul moldovean Iurie Leancă, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, președintele Consiliului European Herman van Rompuy, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso și șefa politicii externe europene, Catherine Ashton.

Înaintea semnării premierul Iurie Leancă a prezentat istoria recentă a aspirațiilor europene ale Moldovei, spunând că integrarea europeană a devenit unica ei opțiune în politica externă. „Știm cât de complicat este drumul”, a spus Leancă într-o alocuțiune rostită în franceză, insistând că promotorii moldoveni ai integrării au nevoie în continuare de sprijinul UE.

Moldova a semnat la Bruxelles Acordul de Asociere la UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:14 0:00

Leancă a rostit a doua parte a discursului său în ceea ce a numit „altă limbă oficială a UE, limba română, care este și limba țării mele”. Premierul a amintit moldovenilor că la alegerile de la toamnă va trebui „cimentat” cursul european. „Vă promit că vom merge până la capăt pe acest drum și vom reveni în Europa, acasă”, a mai spus Leancă.

În discursul său președintele ucrainean Petro Poroșenko a spus că „agresiunea externă” cu care se confruntă țara sa este un motiv în plus de satisfacție la semnarea Acordului de Asociere dintre UE și Ucraina. Fără să pomenească numele Rusiei, Poroșenko a spus că și-ar fi dorit ca semnarea înțelegerii să aibă loc „în condiții mai prielnice” pentru Ucraina, dar și pentru Moldova și Georgia. Nesemnarea Acordului de către fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici la Vilnius, în toamna anului trecut a fost urmată de mari proteste de stradă soldate cu schimbarea guvernului și cu anexarea Crimeii de către Rusia. Astăzi la Bruxelles președintele Poroșenko a spus că semnează Acordul cu stiloul primit la summitul din toamnă, de la Vilnius.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG