Linkuri accesibilitate

Joe Biden: „Trebuie să ne debarasăm de ideea că diferențele culturale ar da dreptul la abuzuri”


Jason Howe, 48, și Adrian Perez, 48, după ce Curtea Supremă a confirmat Legea D.O.M.A. (”Defense of Marriage Act”
Jason Howe, 48, și Adrian Perez, 48, după ce Curtea Supremă a confirmat Legea D.O.M.A. (”Defense of Marriage Act”

Proporția americanilor care acceptă căsătoriile gay a crescut într-un ritm accelerat: de la 27% la 55%.

Săptămâna aceasta în Statele Unite s-a marcat prima aniversare a unei mari victorii în justiție a promotorilor drepturilor minorităților sexuale, iar Casa Albă a avertizat comunitatea internațională că nu va mai accepta scuza „diferențelor culturale” pentru discriminarea și oprimarea gay-ilor și lesbienelor oriunde în lume. Mai multe, de la Mircea Țicudean.

Înaintea unui sfârșit de săptămână când vor avea loc cele mai mari parade gay americane, inclusiv la New York, San Francisco și Chicago, problematica persoanelor LGBT a fost readusă în atenție de mai multe evenimente și comemorări în Statele Unite.

Organizațiile pentru drepturile omului și politicienii liberali au salutat împlinirea unui an de când Curtea Supremă de Justiție a invalidat interzicerea căsătoriilor gay în California, cel mai populat stat american, ca și mai multe paragrafe dintr-o lege numită „pentru apărarea familiei”, care din 1996 încoace excludea din rândul familiilor cuplurile gay în ce privește drepturile și beneficiile federale.

Legea D.O.M.A. (”Defense of Marriage Act”) a fost semnată în urmă cu aproape două decenii de președintele democrat Bill Clinton, care s-a apărat de atunci mereu spunând că a aprobat-o pentru a nu fi obligat să accepte prevederi și mai discriminatorii promovate de republicani. Bill Clinton, devenit între timp un promotor al egalității conjugale, și-a repetat regretele pentru semnarea legii în urmă cu ceva mai mult decât un an, la ceremonia acordării premiilor GLAAD, pentru cei mai buni aliați ai activiștilor gay.

Un Bill Clinton vizibil emoționat spunea cu premiul GLAAD în mână că el crede că gay-ii vor câștiga lupta împotriva legii DOMA, pe care el însuși a semnat-o.

La 26 iunie 2013, pronosticul lui Clinton s-a adeverit: Curtea Supremă de Justiție a anulat definirea căsătoriei ca exclusiv heterosexuală, permițând cuplurilor gay căsătorite deja să se bucure de aceleași drepturi în instituțiile federale ca și cuplurile heterosexuale. Decizia Curții Supreme a fost urmată de o intensificare a luptei legale pentru egalitatea conjugală: procesele intentate de cupluri pe tot cuprinsul Statelor Unite, împreună cu referendumuri ținute în unele regiuni, au făcut ca numărul statelor în care căsătoriile gay sunt legale să ajungă la 19, plus Districtul Columbia.

Sondajele de opinie arată că în cei nici 20 de ani trecuți de la semnarea legii DOMA până la abolirea ei, proporția americanilor care acceptă căsătoriile gay a crescut într-un ritm accelerat: de la 27% la 55%.

Victoriile pe plan intern ale avocaților egalității din Statele Unite au fost dublate de o politică externă mai activă a Washingtonului în sprijinul gay-ilor și lesbienelor persecutați în lume. Președintele Obama a dat mai multe directive în care include respectarea drepturilor gay-ilor printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o țară pentru a primi asistență americană, de pildă prin programul cunoscut și în Moldova „Provocările Mileniului”. Zilele trecute, Casa Albă a arătat în premieră în practică la ce se poate aștepta un guvern homofob anunțând reducerea drastică a asistenței pentru Uganda, țară africană care a introdus pedepse cu închisoarea mai dure decât până acum pentru gay.

Într-un discurs rostit zilele trecute la o întâlnire cu activiști LGBT, vicepreședintele american Joe Biden a semnalat o schimbare majoră de gândire la Washington în ce privește apărarea drepturilor gay-ilor în lume:

„În rândul diplomaților noștri din unele țări a existat o tendință de a recunoaște așa-numitele diferențe culturale. Nu. Nu mă interesează din ce cultură vii. Neomenia este neomenie. Prejudecata este prejudecată. E simplu. Trebuie să ne debarasăm de ideea aceasta, că diferențele culturale ar da dreptul la abuzuri. Cultura aici nu contează. Este vorba de umanizarea planetei, este vorba de apărarea oamenilor”.

Înaintea sfârșitului de săptămână al marilor parade gay de la New York sau San Francisco, care sunt și cele mai vechi din Statele Unite, un amănunt ar putea demonstra cât de departe a ajuns societatea americană în acceptarea diversității: AP relatează că anul acesta, când în alte țări ca Rusia activiștii LGBT au fost bătuți sau măcar huiduiți când au vrut să iasă în stradă, mari corporații din Statele Unite ca Starbucks, eBay, Macy’s sau Ford și-au sporit vizibil sponsorizarea paradelor gay. Explicația, scrie AP, este că aceste firme și-au dat seama de mult încotro bate vântul acceptării; știu că profitul sprijinirii gay-ilor va fi mai mare decât eventualele pierderi din supărarea bigoților; sponsorizând Gay Pride fac o declarație politică limpede în favoarea diversității, și vor avea apoi avantaje la recrutarea de tineri specialiști talentați care vor vrea să lucreze pentru o firmă care sprijină drepturile omului.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG