Linkuri accesibilitate

Ce gîndesc moldoveni intîlniți pe străzile Chișinăului...

Premierul Iurie Leancă va semna astăzi, la Bruxelles, Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, document care îl include şi pe cel de Liber Schimb. În următorii ani, prevederile Acordului ar urma avanseze Republica Moldova până la standardele de trai din comunitatea ţărilor europene. Ce aşteptări au cetăţenii moldoveni? Răspunsul l-am căutat la câţiva trecători pe care i-am întâlnit pe străzile capitalei:

- „Poate va fi bine pentru copiii mei, pentru nepoţii mei.”

Europa Liberă: Când spuneţi bine ce vă doriţi?

- „Să ne ajungă de toate, pensia e mică, salariul la fel. Te duci la piaţă cu o sută de lei şi nu ai ce cumpăra.”

Europa Liberă: Dar faptul că s-a liberalizat regimul de vize?

- „Cine a avut bani, s-a dus. Eu, de exemplu, dacă nu-i am, cum să mă duc? De unde să-i iau dacă nu-i am.”

Europa Liberă: Dar aţi fost vreodată în Europa?

- „Nu am fost.”

Europa Liberă: E o zi istorică pentru Republica Moldova?

- „Cred că da, fiindcă s-a lucrat mult ca să ne civilizăm, să ne uităm cum trăieşte lumea. Cred însă că multe depinde de guvernare, or în ţările civilizate sunt două partide, unul la guvernare şi altul în opoziţie, dar la noi sunt partide foarte multe, dar cred că dacă ne va ajuta Europa şi ne va transfera bani, cred că autorităţile se vor ocupa de reforme mai just. Promisiuni au fost multe, dar abia anul acesta, cât de cât, lumea poate să plece liber în Europa, să-şi facă un contract de muncă.”

Europa Liberă: Credeţi că pot fi convinse şi liderii locali din stânga Nistrului?

- „Sper, dar partea din stânga Nistrului se vede că e finanţată de Federaţia Rusă. Eu sunt acolo născut şi conversez cu multe persoane cărora vreau să le explic că Moldova e unică şi nici nu vor să mă asculte. Acolo sunt toţi susţinuţi de Federaţia Rusă.”

- „Eu socot că mai bine a fost odată. A fost comunism, dar noi nu am ştiut că-i comunism. Nu ştiu la ce va aduce integrarea. Atunci aveai aveai o bucăţică de pământ şi aveai unde lucra, dar acum nu ai unde lucra. Lucrezi la pământ şi nu ai nimic. Oare noi avem salarii ca în Europa?”

- „Cred că ne va fi mai bine cu Federaţia Rusă. Mulţi oameni îşi câştigă banii în Federaţua Rusă, iar din Europa toţi fug. Eu am lucrat şi în Rusia şi în UE. Rusia ne este mai aproape şi cultural şi lingvistic. Când mergi în UE şi limba de vorbire e alta, la fel şi cultura. E foarte greu.”

- „Sperăm că o să mergem spre Europa, e un pas foarte important pentru Moldova. Ştiţi, la noi în fiecare a doua familie este cineva plecat peste hotare. La noi bani nu-s, salariile sunt mici, dar când mergi pe stradă şi vezi maşini luxoase, îţi dai seama că aceştia sunt banii de peste hotare.”

- „Apropierea de UE are atât plusuri, cât şi minusuri. Vom câştiga la capitolul comerţ. Nu ştiu dacă vom putea exporta marfă, fiindcă avem anumite restanţe. Sunt şi minusuri. Eu consider că Europa are mai mult nevoie de forţă de muncă ieftină.”

Europa Liberă: Poziţia Dvs care e?

- „Ca o persoană tânără, cred că acolo va fi mai bine şi vom avea şi un salariu decent.”

XS
SM
MD
LG