Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu: „cu cât mai repede ratificăm Acordul de Asociere, cu atât mai bine”


Un interviu cu Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal.

Care ar putea fi scenariile viitoare ale Rusiei pentru Moldova și cum consideră Acordul de Asociere la UE?, au fost întrebările principale adresate de Europa Liberă liderului Partidului Liberal.

Mihai Ghimpu: „Cel mai tare mă bucură că în sfârşit avem tăria de caracter de a lua decizii fără voia Moscovei şi în interesul cetăţenilor noştri. Noi am avut această şansă şi în anii '90, dacă nu intram în CSI, şi în 1999, dacă nu era debarcat guvernul de atunci când s-a creat criză politică înainte de adunarea de la Helsinki unde trebuia să se decidă viitorul European al Republicii Moldova. Şi acum avem a treia oară această şansă şi dacă n-o s-o folosim o să fim lăsaţi în afara intereselor europene şi în braţelor celor care ne-au iubit atât de mult încât ne-au lăsat flămânzi şi dezbrăcaţi.”

Europa Liberă: Dvs. vreţi să spuneţi că Moldova porneşte pe un drum ireversibil acum?

Mihai Ghimpu: „Depinde totul de cetăţeni. Acest Acord de Asociere vine în urma votului dat de cetăţeni partidelor care au avut în program integrarea europeană în 2009 şi în 2010. Este foarte importantă ziua de 28 noiembrie, ziua în care cetăţenii din nou vor acorda vot partidelor politice. Dar depinde căror partide. Eu sper că va fi acelaşi vot, ba şi mai mult în favoarea partidelor europene. Şi desigur să nu fie trădări. Ştiţi cum se întâmplă la noi: după ce cetăţenii votează, cei de la putere fac ce li se spune sau ce consideră ei. Oricum, cred că e un început de drum ireversibil.”

Europa Liberă: Da când spuneţi trădare, la ce vă referiţi?

Mihai Ghimpu: „Moscova nu doarme. Şi Moscova lacrimilor nu crede. O să vedem la ratificare: câţi vor fi pentru şi câţi împotrivă; vor fi toţi din coaliţie sau nu vor fi toţi pentru ratificarea acordului…”

Europa Liberă: Unul din liderii coaliţiei, preşedintele PD, Marian Lupu, insistă ca acest Acord să fie ratificat în Parlament deja săptămâna aceasta, adică imediat după semnare. De ce insistă dumnealui?

Mihai Ghimpu: „Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Pentru că cu atât mai puţin timp rămâne la discreţia celor ce sunt împotrivă, sau care vor să organizeze boicot sau neratificarea acordului. Aşa că cu cât mai repede îl ratificăm, cu atât mai bine.”

Europa Liberă: Cât la sută totuşi daţi că va fi ratificat fără probleme?

Mihai Ghimpu: „Sută la sută. Dacă chiar undeva mai este câte unul-doi, noi patru care suntem, dacă va fi nevoie şi Boris Vieru – cinci, vom da voturile noastre ca să fie ratificat acordul. ”

Europa Liberă: Deci, o să votaţi pentru ratificarea acordului?

Mihai Ghimpu: „Fără nici o discuţie.”

Europa Liberă: Acum mulţi se întreabă ce se va întâmpla cu acordul în funcţie de rezultatele alegerilor. Dvs. aveţi vreo îngrijorare legată de asta, adică că s-ar putea ca alegerile să se soldeze cu o alianţă de centru-stânga care să denunţe acest acord?

Mihai Ghimpu: „Eu am această îngrijorare. Nu zic că stau liniştit că nu va fi o alianţă de centru-stânga. Noi suntem într-o zonă foarte importantă pentru Federaţia Rusă. La răscruce. Şi ei nu se vor împăca nici anul acesta, nici peste patru ani, nici peste opt. Aşa cum au stat din 1918 până în 1940 la pândă şi au obţinut momentul pentru a ocupa din nou acest teritoriu. Noi trebuie să fim gata nu numai zi şi noapte, da în orice clipă pentru a scăpa de această politică de înjosire, de umilinţă. Şi în afară de UE, vrem sau nu vrem, trebuie să conştientizăm că umbrela independenţei, integrităţii, integrării europene este NATO. Şi trebuie să mergem spre NATO. ”

XS
SM
MD
LG