Linkuri accesibilitate

Summitul de la Bruxelles remodelează harta politică europeană


Dacă nu se ajunge la un acord, un nou summit special va fi organizat, însă imaginea Europei ar avea de suferit.


Vineri, 27 Iunie, in marginea summitului european de vară de la Bruxelles, Moldova va semna, împreuna cu Georgia si Ucraina, Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Adevarata temă a summitului este insa cu totul alta.

Cei 28 de lideri UE trebuie sa decidă, la această reuniune la vârf de vară, cine va fi presedintele viitoarei comisii europene.

A trecut o lună de la alegerile parlamentare europene, iar capitalele încă nu s-au înțeles asupra acestei alegeri, in ciuda faptului că procesul numirii președintelui comisiei ar trebui de aceasta data sa se petreacă mult mai democratic decat in trecut.

Potrivit tratatului de la Lisabona, care este un substitut de constituție europeană, liderii trebuie să numească un sef al comisiei ținand cont de rezultatul alegerilor parlamentare. Cum si de astă dată principala formatiune politica rezultata a fost tot Partidul Popular European (PPE), eurodeputații au decis că președinția comisiei trebuie sa-i revină candidatului PPE, fostul premier al Luxembourgului Jean-Claude Juncker.

Juncker are insa impotriva lui opoziția definitiva a Marii Britanii. In trecut, o asemenea împotrivire ar fi fost de ajuns pentru ca el sa fie respins. De asta data insa, dat fiind ca s-a renunțat la dreptul de veto si ca acum se decide prin vot majoritar, Londra nu are mari șanse practice de a-l bloca pe Juncker, dar caută sa obțină in schimb cat mai multe avantaje compensatorii.

La mijloc se află aici o concepție total diferită a ceea ce înseamnă Europa. Pentru conservatorul David Cameron, ca si pentru predecesoarea lui Margaret Thatcher acum un sfert de secol, uniunea europeană nu poate fi mai mult decat o "piață comună". Anglia respinge federalismul unora din europeni și in general caută să blocheze influența politicienilor belgieni sau din Luxembourg în instituțiile europene.

Belgia si Luxembourgul sint văzute de britanici ca fiind țările cu cea mai primejdioasă agendă euro-federalistă, cu toate că noul guvern al Italiei, care preia incepand de saptamana viitoare președinția rotativă de șase luni a UE, anunță planuri mult mai radicale decat Belgia sau Luxembourgul. Premierul socialist Matteo Renzi a folosit deja formula "statele unite ale Europei" pentru a-și rezuma programul politic.

In cazul in care nu se va ajunge la un acord, un nou summit special ar fi organizat luna viitoare, insa imaginea Europei ar avea si mai mult de suferit.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG