Linkuri accesibilitate

Cornel Ciurea: „Anumite acţiuni ale Rusiei nu pot fi contracarate, chiar dacă am fi avut planuri de reacţie”


Interviu cu expertul de la IDIS Viitorul în preziua semnării Acordului de Asociere Moldova - Uniunea Europeană.

Sîntem în preziua unui eveniment istoric pentru moldoveni, vineri urmează să fie semnat Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE. Dar relaţia dintre Republica Moldova şi UE nu se încheie – cum se practică deja un refren – odată cu semnarea acestui acord… Ce va mai fi de făcut pentru continuarea firească a drumului? Şi care sunt sau cine oferă garanţiile, de exemplu, că - odată Acordul de asociere semnat – nimeni şi nimic nu va mai întortochea până la rătăcire acest drum? O convorbire la această temă cu politologul, expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul, Cornel Ciurea.

Europa Liberă: Doar peste o zi Republica Moldova, alături de Georgia şi Ucraina, ar urma să semneze acordul de asociere cu UE…Ce schimbă principial acest lucru pentru RM?

Cornel Ciurea: „Nu schimbă foarte mult din punct de vedere tehnic, dar totuşi zona de liber schimb şi aprofundat care se conţine în acest acord de asociere modifică un pic datele problemei, creează o nouă realitate geopolitică în regiune, ceea ce nu se conţine în acord, este cumva un element în plus faşă de textul acordului şi suntem în aşteptarea reacţiei Rusiei faţă de acest document.”

Europa Liberă: ce ar însemna această realitate nouă geopolitică, cum v-aţi exprimat?

Cornel Ciurea: „Noua realitate geopolitică o putem vedea acum în Ucraina şi ea este parţial consecinţa dorinţei Ucrainei de a semna acordul de asociere. De asemenea acelaşi lucru, sperăm într-o variantă mai moderată, se va întâmpla şi în republica Moldova. E vorba despre agravarea relaţiei dintre Est şi Vest.”

Europa Liberă: Semnarea acordului este doar o parte a procedurii în urma căreia acordul de asociere să devină „oficial” şi funcţional… ce urmează la modul practic?

Cornel Ciurea: „La modul practic semnăm acest acord, după care el urmează să fie ratificat atât de parlamentul republicii Moldova, cât şi de parlamentele statelor membre ale UE şi după aceasta el va deveni un acord în toată puterea cuvântului.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă dacă Acordul nu este ratificat la Chişinău sau oriunde unde este necesar?

Cornel Ciurea: „Deocamdată nu este grav acest lucru. Dacă se amână ratificarea, oricum partea economică a acordului (asta este interesant în acest document) intră provizoriu în vigoare şi vom începe să implementăm acest acord de asociere, în primul rând e vorba de zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, fără ca acest acord să fie imediat ratificat. deci, vom fi în aşteptarea ratificării. În cazul în care Parlamentul nu va ratifica acest acord, atunci sigur că el va pica şi nu va avea nici o valabilitate juridică. Statele membre ale UE vor porni o procedură de ratificare despre care se spune că va dura până în 2018.”

Europa Liberă: Dvs. personal vedeţi vreun risc ca să nu fie ratificat la Chişinău?

Cornel Ciurea: „Există anumite riscuri în acest sens. Totuşi partidele proeuropene din Republica Moldova sau liderii acestor partide, care doresc sincer semnarea acordului de asociere, nu întotdeauna reuşesc să-şi controleze deputaţii şi aceştia ar putea să aibă un comportament mai mult sau mai puţin autonom în ziua ratificării. Totuşi înclin să cred că liderii partidelor vor reuşi să impună disciplină cel puţin în ziua ratificării. Este un joc cu miză mult prea înaltă pentru a-şi permite totuşi luxul de a nu ţine cont şi a nu impune un control în interiorul partidelor.”

Europa Liberă: Liderul democraţilor Marian Lupu pare să fie cel mai insistent în acest sens şi a repetat în câteva rânduri deja că ar fi bine ca deja săptămână viitoare să fie ratificat acest acord în Parlamentul de la Chişinău. De ce această insistenţă din partea PD?

Cornel Ciurea: „În primul rând pentru că este bine ca acest acord să fie ratificat cât mai repede de către Republica Moldova. O întârziere sau tergiversare a procesului ridică semne de întrebare. Pentru că spuneam că acordul de asociere urma să devină un proiect naţional, este o prioritate pe agenda politicienilor noştri, politicienii din coaliţie deţin majoritatea, în mod firesc de ce ar trebui noi să întârziem să-l ratificăm. Deci, ratificarea trebuie să urmeze imediat. Dar trebuie să spunem că PD-ul din câte se pare controlează cel mai bine deputaţii din interiorul partidului şi poate Marina Lupu cumva este mai sigur decât alţi politicieni de nevoie ratificării.”

Europa Liberă: Aţi spus la începutul acestei discuţii că rămânem în aşteptarea reacţiei din partea Federaţiei Ruse. Iată că aşteptarea este ingrată, oricât de sinistru ar suna. Ce ar putea să se întâmple dinspre est, să spunem aşa, care să pericliteze cumva semnarea acordului?

Cornel Ciurea: „Eu nu cred că până la semnare vom avea mari probleme, a rămas doar o zi. Şi nu ştim exact cum va reacţiona Rusia în raport cu Republica Moldova şi alte state care vor semna şi ratifica acordul de asociere. Totuşi anumite sugestii Rusia a făcut: ar putea să urmeze blocarea exporturilor noastre în direcţia Estului, ar putea fi întorşi imigranţii noştri aflaţi la muncă în Rusia, am putea avea probleme în regiunea transnistreană şi autonomia găgăuză. Toate aceste lucruri le cunoaştem, dar cum exact va opera Rusia în perioada ulterioară semnării acordului de asociere încă nu ştim şi cred că Moscova încă nu a luat o decizie în acest sens.”

Europa Liberă: Putem să ne dăm seama cum vor răspunde autorităţile de la Chişinău la anumite constrângeri, au ele un plan de reacţie din ce se poate observa?

Cornel Ciurea: „Eu cred că anumite acţiuni ale Rusiei nu pot fi contracarate, chiar dacă am fi avut planuri de reacţie. Din această cauză nu ne rămâne nimic altceva decât să vedem cum vor acţiona ruşii. Totuşi în condiţiile actuale probabil socoteala de la Chişinău este că Rusia nu va acţiona foarte dur, având în vedere problemele cu care se confruntă în Ucraina şi aceasta este şansa nesperată a Moldovei de a scăpa basma curată. Fiind împotmolită în Ucraina, Rusia nu-şi prea poate permite acum să aibă un front foarte larg de acţiune.”

Europa Liberă: Semnarea acordului se produce la o sută de metri înainte de alegeri şi o schimbare eventuală a guvernării… În ce măsură acest acord poate fi anulat, denunţat sau care o fi echivalentul diplomatic procedurii de o eventuală nouă guvernare decisă să torpileze vectorul european de dezvoltare?

Cornel Ciurea: „Când adresaţi această întrebare, mă gândesc la Partidul Comuniştilor cu suficiente şanse de a prelua guvernarea începând cu luna decembrie anul curent. Ei au vorbit despre o procedură de renegociere a acestui acord, fiind nemulţumiţi de anumite prevederi existente acolo. În fond acest lucru este posibil. Acordul nu este bătut în cuie şi depinde de voinţa părţilor care participă la implementarea lui. Din această cauză, în cazul în care vom avea o revenire la putere a partidelor de stânga,a cest acord poate fi supus unui proces de renegociere şi după aceasta vom vedea care va fi rezultatul final. Ru cred că acest lucru poate să se întâmple, dar nu este cel mai grav lucru,. Cel mai grav ar fi dacă acest acord ar fi în totalitate abandonat. Totuşi, din câte vedem PCRM nu insistă asupra acestei ultime opţiuni.”

Europa Liberă: Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada anilor 2014 - 2016, aprobat ieri… Cum aţi sintetiza în două trei fraze conţinutul acestuia? Se spune că Republica Moldova ar fi singurul stat membru al Parteneriatului Estic, ce a elaborat un astfel de document, prin care a iniţiat procedura de coordonare şi punere în aplicare a Acordului de Asociere, fapt salutat de Uniunea Europeană….

Cornel Ciurea: „Nu prea pot să dau aprecieri acestui plan strategic. Sunt sigur că el se potriveşte planurilor Republicii Moldova şi va fi coordonat şi cu UE. Nu ne rămâne decât să urmărim acest proces, foarte tehnic de altfel, şi destul de dificil, pentru că nu putem şti în ce măsură vom reuşi să ne apărăm producătorii noştri autohtoni – o chestiune sensibilă din acest acord. Şi acest lucru depinde mai puţin de planurile guvernului. El ţine mai mult de capacitatea agricultorilor noştri de a se descurca singuri şi a atrage fonduri din UE.”

Europa Liberă: Absenţa clară a posibilităţii unei „declaraţii Snagov”, adică a acelui acord între forţele politice din România care s-au solidarizat pe obiectivul integrării europene la vremea respectivă, absenţa unei asemenea declaraţii în Republica Moldova este o problemă?

Cornel Ciurea: „Cu siguranţă este o vulnerabilitate majoră inexistenţa unui consens politic în ceea ce priveşte vectorul european. Din această cauză efectul ireversibilităţii care ar urma să se producă în urma semnării acordului de asociere nu ar fi valabil. Acest acord va fi în permanenţă ameninţat de o revizuire sau abandonare în cazul în care vor veni la putere forţe ostile vectorului proeuropean.”

XS
SM
MD
LG