Linkuri accesibilitate

Kurzii din nordul Irakului - un alt posibil factor de dezintegrare?


Membrii ai forțelor de securitate kurde, Kirkuk, Irak, 12 iunie 2014.
Membrii ai forțelor de securitate kurde, Kirkuk, Irak, 12 iunie 2014.

Statele Unite critica de comerțul kurzilor din Irak cu titei, considerîndu-l un factor destabilizator în această țară.

In contextul in care atentia in Irak este focalizata asupra miscarii extremiste ISIS, un alt posibil factor de dezintegrare este la nord, unde majoritatea populatiei este kurda.

Kurzii irakieni traiesc intr-o regiune bogata in petrol. Autoritatea regionala kurda trateaza cu companii care prelucreaza titei, independent de guvernul de la Bagdad.

Exxon Mobil, Chevron si Total se numara printre firmele active in regiune. Titeiul extras este trimis prin conducte in portul turcesc Ceyhan, de la Marea Mediterana. De-acolo este incarcat in nave, mergind la destinatar.

Kurzii sint alaturi de siiti si suniti, o comunitate numeroasa in Irak. In timp ce majoritatea kurzilor sint suniti, doar o mica parte fiind siiti, ei se identifica nu pe baza religiei ci a etniei. Ei sint diferiti de arabi si vorbesc persana. Kurzii reprezinta circa 15-20% din cei 32 de milioane de irakieni.

Populatii kurde numeroase exista si in tari vecine cu sint Iran, Siria si Turcia, cu diverse grade autonomie sau aspiratii la autonomie. Autoritatea regionala kurda are un cabinet, un parlament, un presedinte si forte armate.

Regiunea a dus-o rau in timpul regimului Saddam Husein, dar nu a avut de suferit atit de mult de pe urma violentelor de dupa inlaturarea dictatorului. Exporturile de titei au demarat anul trecut, dar acum ele pot creste datorita conductei catre Ceyhan. Se pare ca zilnic sint livrati 100.00 de barili de titei.

Surse de presa arata ca cel mai recent comparator este Israelul. Nu se stie inca daca este destinatia finala sau de tranzit, dar Israelul poate fi un aliat logic pentru kurzi, cit timp ambele se considera minoritati ameninatate in regiune.

Agentia Reuter informeaza ca firma ruseasca Rosneft a achizitionat petrol kurd, transportindu-l la o rafinarie din Germania.

Turcia are profunde interese politice in regiune. Premierul Erdogan are legaturi apropiate cu liderii kurzi din Irak, in parte pentru a controla propria minoritate kurda din est.

Turcia vrea de asemenea sa-si diversifice sursele de energie. Bagdadul protesteaza si a dat in judecata Turcia, spunind ca aceasta „se joaca cu focul”.

Statele Unite critica de asemenea comertul kurzilor cu titei, considerindu-l un factor destabilizator in tara si asa greu incercata si divizata. In conditiile in care guvernul de la Bagdad incearca sa stopeze inaintarea gruparii ISIS, liderii kurzi au insa un atu important, ei putind chiar sa-l ajute pe premierul al-Maliki sa stopeze inaintarea extremistilor.

XS
SM
MD
LG