Linkuri accesibilitate

La Bruxelles s-a încheiat reuniunea miniştrilor de externe NATO


La Bruxelles s-a încheiat reuniunea miniştrilor de externe NATO, care a stat sub semnul crizei din Ucraina. Noul ministru de externe de la Kiev, Pavlo Klimkin, a fost de altfel prezent la începutul reuniunii.

Secretarul general NATO; Andre Fogh Rasmussen, care se află la sfârşitul mandatului, a declarat că pentru moment nu se pune problema acceptării unei noi ţări din fostul spaţiu sovietică dar că „uşile NATO rămân deschise” iar Alianţa îşi rezervă dreptul de a extinde când va veni momentul, fără intervenţii din afară.

La summitul NATO din toamnă, a precizat Rasmussen, Georgia va primi un pachet substanţial de sprijin. De asemenea, relaţiile cu Muntenegru vor intra într-o nouă fază.

Cât priveşte Ucraina, Anders Fogh Rasmussen, a spus: „Ucraina se află la o cotitură din istoria sa, dar NATO îi stă alături. Sprijinim suveranitatea Ucrainei, integritatea sa teritorială și dreptul națiunii ucrainene de a-și determina liber viitorul fără amestec din afară.” S-a vorbit despre un pachet substanţial de sprijin pentru Ucraina care însă nu implică livrarea de arme sau tehnică militară.

XS
SM
MD
LG