Linkuri accesibilitate

NATO trece în revistă relaţiile cu Rusia


Anders Fogh Rasmussen la reuniunea de la Bruxelles, 25 iunie 2014
Anders Fogh Rasmussen la reuniunea de la Bruxelles, 25 iunie 2014

Miniştrii de externe din ţările membre ale NATO discută la Bruxelles despre cum să reacționeze mai bine la tactica Rusiei în Ucraina.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a deschis astăzi o întâlnire a miniștrilor de externe din țările aliate, declarând că Alianța trebuie să înțeleagă mai bine și să se adapteze la noua tactică de război ambiguă a Rusiei în Ucraina.

Șeful NATO, Anders Fogh Rasmussen a numit reuniunea de astăzi la Bruxelles ”un moment critic pentru securitatea” colectivă. El a spus că Alianța trebuie să-și adapteze mai departe capacitatea de reacție la „amenințări vechi și noi, din Europa de Est, până în Africa de Nord și Orientul Mijlociu”.

La reuniune, NATO urma să discute despre cum să reacționeze mai bine la tactica Rusiei în Ucraina:

„Agresiunea Rusiei în Ucraina a dus la suspendarea cooperării noastre practice cu ea și regret să spun că nu vedem semne că Rusia și-ar respecta angajamentele internaționale. Deci, vom trece în revistă astăzi relațiile cu Rusia și decide ce e de făcut mai departe”.

„Pentru că am văzut că Rusia folosește o tactică de război nouă și diferită împotriva Ucrainei, vom discuta de asemenea despre cum putem înțelege mai bine amenințările ambigue și cum putem să le facem față pe termen mai lung”.

Rasmussen a repetat că ușile NATO rămân deschise pentru țările aspirante și a anunțat că Alianța va începe convorbiri „intensificate” cu Muntenegrul pentru a face o evaluare și a decide până la sfârșitul lui 2015 dacă invită țara balcanică să adere.

Un pachet „substanțial” este elaborat pentru Georgia pentru a o ajuta să se apropie de NATO. Dar Rasmussen nu a menționat aderarea.

Pe agenda reuniunii de la Bruxelles se mai află situația din Irak, unde insurgenții sunniți au cucerit mai multe orașe și amenință guvernul de la Bagdad condus de șiiți. Secretarul de Stat american, John Kerry tocmai a călătorit în Irak, unde a depus eforturi pentru aplanarea crizei politice și militare. Marți seara, Kerry a conferit la Bruxelles despre „grava situație de securitate din Irak” cu șefa politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Catherine Ashton și alți aliați europeni.

Reuniunea de astăzi la Bruxelles este ultima întâlnire la un asemenea nivel înalt înainte de summit-ul NATO din luna septembrie, când liderii țărilor aliate se vor aduna în Wales, Marea Britanie.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG