Linkuri accesibilitate

Administrația americană în fața perspectivelor unor sancțiuni mai aspre la adresa Rusiei


La o demonstrație în fața Consulatului Rusiei de la Harkov
La o demonstrație în fața Consulatului Rusiei de la Harkov

Administrația Obama nu este convinsă că Rusia face mai mult decît să vorbească.

Administratia americana este tentata sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei, dar intimpina rezistenta din partea aliatilor europeni. Ce caracterizeaza aceasta dinamica? - Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Chiar daca Kremlinul sprijina incetarea focului in Estul Ucrainei, administratia Obama nu este convinsa ca Rusia face mai mult decit sa vorbeasca despre o astfel de eventualitate. Forte rusesti au fost masate din nou la frontiera si Statele Unite considera ca aceasta miscare strategica e menita sa-i ajute pe separatisti.

Dar presedintele Obama intimpina dificultati in incercarea de a mentine presiunea asupra lui Putin. Lideri europeni, care urmeaza sa se intruneasca vineri la Brussels ezita sa sa impuna noi sanctiuni, daca exista indicii ca liderul de la Kremlin ar bate in retragere, oricit de relativa ar fi aceasta notiune. Si oameni de afaceri americani se opun unor sanctiuni unilaterale, mergind pina acolo incit planuiesc o campanie mediatica impotriva planurilor lui Obama.

Cei doi presedinti au vorbit luni si Putin a facut pasi simbolici meniti sa reduca tensiunea, dar analisti cred ca unicul sau obiectiv este sa diminueze interesul European pentru noi sanctiuni. Secretarul de stat Kerry s-a intilnit cu omologi europeni si presedintele Obama a stat si el de vorba cu premierul britanic David Cameron, cu care s-a consultat cu privire la pasii de urmat. Ambii au declarat dupa convorbiri ca, pentru a evita noi sanctiuni, Rusia trebuie sa intreprinda actiunile solicitate de Grupul celor 7. Premierul britanic a spus ca Rusia nu a incetat sa trimita arme si militanti in Ucraina si nici sa pregateasca grupari separatiste.

Statele Unite au in vedere trei variante de sanctiuni: stoparea oricaror relatii cu citeva dintre cele mai mari banci din Rusia; oprirea transferurilor de tehnologie in industriile energetica si de armament si incetarea raporturilor de afaceri cu firme rusesti din industria de armament. Astfel de sanctiuni le-ar depasi cu mult ca amploare pe cele precedente, dar nu se ridica la nivelul celor impuse de exemplu Iranului. In cazul Rusiei – o economie mai mare si mai diversificata – sint urmarite sanctiuni care sa doara cercuri influente, apropiate de putere dar sa nu distorsioneze pietele internationale. Administratia americana spera ca aliatii europeni sa se alature regimului de sanctiuni, dar, realist vorbind este putin probabil ca 28 de tari sa decida prin consens sanctiuni atit de dure.

XS
SM
MD
LG