Linkuri accesibilitate

Expatriaţii ruşi şi noua lege a dublei cetăţenii


Legea cere cetățenilor ruși are trăiesc în Federaţia Rusă să declare dacă au şi o reşedinţă în străinătate sau un pașaport străin.

Recenta lege rusească prin care cetăţenii ruşi care au dublă cetăţenie trebuie să-şi declare paşapoartele străine stârnește anume îngrijorare in rândul expatriaţilor ruşi din Statele Unite, dar cei cu care a discutat corespondentul nostru Carl Schreck par să adopte strategia așteptării înainte de a declara ceva… Oricum, legea ar urma să intre în vigoare pe 5 august şi, potrivit ei, cei care nu o respectă vor putea fi amendați. Un rezumat al relatării, de la Oana Serafim:

Legea a stârnit mai multe dezbateri in Rusia decât in străinătate, expatriaţii ruşi din Statele Unite cu care a discutat corespondentul nostru par sa nu deţină informaţiile necesare pentru a se îngrijora sau nu…

Legea, aşa cum este scrisă şi cum a fost promulgata de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, le cere cetăţenilor ruşi care trăiesc în Federaţia Rusă să declare dacă mai au şi o reşedinţă in străinătate sau un paşaport străin şi îi exclude pe cei care au reşedinţă permanentă în străinătate.

Cei care se află în situaţia stipulată de lege au 60 de zile, de la 5 august, când legea intra in aplicare, pentru a face declaraţia solicitata, in caz contrar trebuind sa plătească amenzi.

La Ambasada Moscovei de la Washington nu se ştiu prea multe şi sunt aşteptate „clarificări” de la centru, dar corespondentului nostru i s-a spus că numai expatriaţii ruşi care mai au o reşedinţă şi în Rusia sunt obligaţi sa respecte legea.

Dogmaticii de la Moscova, din Duma de Stat, susţin laolaltă cu Kremlinul că in Rusia ar acţiona o „coloana a 5-a” formată din cetăţeni ruşi care locuiesc în Rusia, dar care ar reprezenta puterile occidentale, considerate ostile. Autorul legii nu este altul decât deputatul Andrei Lugovoi, cel care este căutat de Marea Britanie pentru rolul jucat in uciderea in 2006 prin otrăvire a fostului agent rus Alexandr Litvinenko, devenit un critic acerb al regimului lui Vladimir Putin.

In opinia deputatului Lugovoi, o persoana care are dubla cetăţenie nu mai acorda aceeaşi importanta cetăţeniei ruse şi atitudinea sa fata de „patrie” se schimbă.

In Statele Unite, potrivit datelor de la Departamentul american pentru securitate interna, intre 2003 şi 2012, 83 de mii de ruşi au obținut cetăţenie americana si peste 193 de mii au obţinut cartea verde intre 2000 si 2012.

Majoritatea expatriaţilor ruşi nu şi-au lichidat reședințele din Rusia, de aceea, cel puţin la nivel birocratic, ei ar trebui sa intre sub incidenta noii legi.

Ania Levitov are carte verde si locuieşte la New York, unde are o firma imobiliară. Ea aduce in discuţie impactul legii asupra impozitelor. Daca un cetăţean rus locuieşte mai mult de 183 de zile in afara Federaţiei Ruse pe an, este obligat sa plătească un impozit pe venit de 30%. Daca locuieşte numai in Rusia, plăteşte 13%.

„Cei care nu sunt rezidenţi nu pot fi exceptați şi ei trebuie sa plătească 30% impozite nu numai pentru câștigurile de capital, cum este şi in alte ţări, dar si pentru tranzacţii. Astfel, daca ai cumpărat un apartament de 1 milion de dolari si vrei sa îl vinzi cu 900 de mii, tot trebuie sa plăteşti 300 de mii statului… Ceea ce devine problematic.”

Ca urmare, spune Ania, afacerile imobiliare suferă, iar străinii care locuiesc in Moscova îşi vând proprietățile sau le transfera unor persoane cu paşapoarte ruseşti. Străinii se tem, mai spune Ania, ca până la urma, pe termen lung, aceasta lege o sa le mai creeze si alte dezavantaje.

Expatriaţii ruşi nu ştiu nici daca declaraţia ar trebui făcută la consulatele ruseşti din lume, sau cei care au reşedinţa in străinătate trebuie sa meargă in Rusia.

Având in vedere atâtea neclarităţi, majoritatea celor cu care a discutat corespondentul nostru nu intenţionează să facă nimic până una alta şi vor sa aştepte. Mulţi cred că prevederile controversatei legi ii privesc numai pe ruşii din Federaţia Rusă şi atâta timp cât nu li se cere să revină în Rusia ca să semneze hârtiile, nici nu intră în panică.

XS
SM
MD
LG