Linkuri accesibilitate

52% dintre americani nu sînt de acord cu modul în care președintele Obama răspunde escaladării violențelor în Irak.Politica externa a presedintelui Obama nu se bucura de popularitate in America. Din ce motive, de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Insatisfactia fata de politica externa a administratiei Obama a crescut in ultima luna, atit in rindurile republicanilor cit si ale democratilor. Asta in conditiile in care o majoritate
Președintele Barack Obama
Președintele Barack Obama
redusa este de acord cu decizia presedintelui de a trimite consilieri militari in Irak, impotriva gruparii extremiste ISIS, care a ocupat regiuni intregi in acea tara. Un recent sondaj CBS News/New York Times da la iveala ca americanii sprijina anumite abordari ale lui Obama in Irak, inclusiv eventualitatea de a ataca cu avioane fara pilot.

Dar pe ansanblu, sondajul arata ca americanii au mai putina incredere in politica externa a presedintelui Obama si se tem ca o interventie americana in Irak ar putea sa coste enorm fara sa se materializeze in rezultate pozitive. 58% dintre americanii chestionati nu sint de acord cu maniera in care Barack Obama conduce politica externa a tarii, o crestere cu 10 procente fata de luna trecuta si cel mai inalt nivel de cind Obama a devenit presedinte.

52% nu sint de acord cu modul in care presedintele Obama raspunde escaladarii violentelor in Irak, intre acestia o treime fiind democrati-partidul presedintelui. Aceste cifre sint ingrijoratoare pentru administratie pentru ca diminueaza posibilitatea de a realiza lucruri importante in cel de-al doilea mandat.

Popularitatea presedintelui a ajuns la 40%, in timp ce 54% dintre cei chestionati nu sint de acord cu maniera in care seful executivului conduce tara. In ciuda faptului ca nu agreaza politica externa a Case Albe, 51% sint de acord cu presedintele, care a trimis consultanti militari in sprijinul armatei si fortelor de securitate din Irak.

Ceva mai mult de jumatate dintre americani sint de acord cu idea de a conlucra cu Iranul in incercarea de a rezolva criza irakiana. Iranul siit sprijina guvernul din aceasi comunitate al Irakului, dar de curind ayatolahul Ali Khamenei s-a opus eforturilor americane de ajuta guvernul irakian impotriva gruparii extremiste ISIS. In ciuda faptului ca americanii sprijina maniera in care administratia actioneaza in Irak, din sondaj rezulta ca cei mai multi isi doresc un lider care sa rezolve crize externe, chiar daca solutiile nu sint evidente. Cei mai multi americani cred ca Statele Unite are interese in Irak dar o mare majoritate considera ca Obama nu si-a explicat politica adecvat.
XS
SM
MD
LG