Linkuri accesibilitate

Infernul apelor în Bulgaria


La Dobrici, în apropierea litoralului Mării Negre
La Dobrici, în apropierea litoralului Mării Negre

Viiturile au făcut 13 victime la Varna și Dobrici, doi copii sînt dați dispăruți la Varna și s-au înregistrat mari pagube materiale.



Luni în Bulgaria a fost declarată zi de doliu național în memoria victimelor inundațiilor care au afectat nord-estul și centrul țării.
Situația în partea de nord a litoralului Mării Negre și în partea muntoasă din centrul țării revine treptat la normal în urmă viiturilor ce au făcut 13 victime la Varna și Dobrici. La Varna, doi copii sunt dați dispăruți.

La Albena, în apropierea Balcicului, răul Batovska a ieșit din albie și a inundat o parte din stațiune. 1000 de turiști străini, dintre care peste 200 de români, au fost evacuați din șase hoteluri aflate în apropierea rezervației naturale „Baltata”. Au fost folosite automobile militare și două elicoptere.

Localnicii afirmă că cel mai grav afectat este hotelul „Ghergana” în care au fost cazați 500 de turiști străini.

Directorul executiv al societății „Albena”, Krasimir Stanev, a declarat că pentru a doua oară în acest an stațiunea se confruntă cu inundații.

5 000 de copii – cea mai mare parte ruși, au fost evacuați de la Tabara internaționala Kranevo, aflata în apropiere de „Albena” la stațiunea Obzor.

Oficialitățile au declarat că nu există probleme la Nisipurile de aur, Sf. Constantin și Elena, Litoralul soarelui și în stațiunile din sudul Litoralului.

Infernul apelor a trezit reacții de solidaritate. Câteva sute de voluntari au participat la lucrările de salvare în cartierul Asparuhovo din Varna și în celelalte zone inundate.

Probleme foarte grave au apărut la infrastructura rutieră. A fost avariată în urmă inundațiilor și a alunecărilor de pamânt Trecătoarea republicii pe drumul București-Istanbul și București-Tracia elenă. Trecătoarea va rămâne închisă cel puțin pînă la finele lui iulie. Reparația va necesita câteva zeci de milioane de euro.

Automobilele în direcția Istanbul, Ksanti și Kavala sunt direcționate spre trecătoarea Șipka. Cele ce vin din Turcia și nordul Greciei folosesc trecătorile Rișki și Kotel.
XS
SM
MD
LG