Linkuri accesibilitate

Marian Lupu: ratificarea cat mai grabnică a Acordului de Asociere la UE este „decisivă”


Intr-un interviu cu Europa Liberă, liderul democrat, Marian Lupu a declarat că ratificarea cat mai grabnică a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană este „decisivă” pentru că „vedem acţiuni orchestrate impotriva Acordului de Asociere”.
Acesta urmează să fie semnat vineri, la o ceremonie, alături de Georgia.
Marian Lupu a vorbit de formaţiuni din interiorul Republicii Moldova care par să aibă legături „cu forţe din afara ţării” şi care incearcă să zădărnicească apropierea de Uniunea Europeană.

„Integrarea europeană […] nu inseamnă izolarea de partenerii din CSI” a mai declarat Marian Lupu, care a precizat insă că Moldova nu trebuie să aleagă intre UE şi relaţiile cu „partenerii strategici din est”, pentru că aceste relaţii sunt compatibile.

„Relaţiile cu Rusia s-au răcit, evident” a admis Marian Lupu, dar dialogul trebuie continuat pentru că Rusia are „este un partener strategic […] care are capacitatea de a influenţa lucrurile in Republica Moldova”. Lupu a criticat in acest context forţele „extremiste” din Moldova care pledează pentru renunţarea la neutralitate, pentru aderarea la NATO sau chiar pentru „pierderea statalităţii” – poziţii care nu fac mai uşoară nici relaţia cu Rusia, nici integrarea europeană.

Apeluri la unificarea cu Romania (sau „pierderea statalităţii”) nu sunt privite bine la Bruxelles şi de aceea „subminează” eforturile Moldovei de apropiere de UE, a mai declarat liderul democrat, Marian Lupu in interviul cu Europa Liberă.

Partidul Democrat, a mai declarat Lupu , va intra după alegerile generale in orice alianţe, atata timp cat toţi partenerii sunt „pro-europeni” , ceea ce exclude o cooperare cu PCRM, crede liderul democrat.

Referitor la Transnistria, Marian Lupu a declarat că nu crede că Republica Moldova se poate integra in Uniunea Europeană, atata timp cat nu rezolvă problema transnistreană prin „reintegrarea teritorială „ a ţării.
XS
SM
MD
LG