Linkuri accesibilitate

Ziaristul Vadim Ungureanu a fost eliberat din arestul preventiv


…bănuit de șantaj cu ramificații în lumea artiștilor moldoveni.



Astăzi a fost eliberat din arestul preventiv ziaristul Vadim Ungureanu, de la portalul de știri deschide.md. Ungureanu, care va fi cercetat în libertate, a fost reținut vineri sub bănuiala de șantaj. Poliția susține că el ar fi făcut presiuni nepermise asupra unor persoane de răspundere pentru a obține informații compromițătoare despre artiști cunoscuți din Republica Moldova. Astăzi după ieșirea din arest Ungureanu a negat acuzațiile.

Reporterul portalului deschide.md Vadim Ungureanu a fost eliberat în această dimineaţă, după ce sâmbătă şi duminică a fost ţinut în izolatorul Penitenciarului nr. 13 din capitală. Reporterul este în continuare acuzat de procurori de şantaj şi corupere pasivă. Vineri, Inspectoratul General de Poliţie (IGP) anunţase, fără să divulge identitatea persoanei, că reporterul ar fi recurs la şantaj pentru a primi informaţii compromiţătoare despre mai multe persoane publice. Potrivit IGP reporterul ar fi ameninţat un colaborator al Ministerului de Interne că ar deţine amănunte calomnioase din viaţa privată a acestuia şi că avea de gând să le dea publicităţii dacă nu ar fi obţinut informaţia necesară.

Pentru a demonstra că jurnalistul ar fi acţionat cu rea intenţie, poliţia a apelat la interpretul Adrian Ursu, care a acceptat să participe la operaţiunea de plasare a unei informaţii false. Reporterului i s-a furnizat informaţia inventată că Adrian Ursu ar fi lovit un copil în timpul serbării din data de 1 iunie. Redacţia a publicat ştirea scandaloasă, chiar dacă Ursu, în convorbirile telefonice cu reporterul Vadim Ungureanu, mai intâi a imitat o reacţie de intimidare, dar într-un final a infirmat cazul şi i-a cerut jurnalistului să nu îl dea publicităţii.

Jurnalistul eliberat în această dimineaţă şi redacţia portalului deschide.md, sediul căreia a fost percheziţionat la finele săptămânii trecute, acuză autorităţile, în special Ministerul de Interne, că s-ar răzbuna pentru seria de articole ce vizau poliţişti.

Experţi media şi jurnalişti de la Chişinău comentează cu o mare doza de reţinere cazul, calificându-l „cusut cu aţă albă”. În opinia directorului editorial de la portalul de ştiri „Unimedia”, Dumitru Ciorici, informaţiile oferite până acum de MAI dar şi redacţia deschide.md ridică mai multe întrebări, decât oferă răspunsuri:

„Nu este clar, până la urmă, ce s-a întâmplat. Din punctul meu de vedere, pentru o guvernare care se pretinde democratică acţiunea de reţinere a unui reporter este nedemnă. Pe de altă parte, nici site-ul sau reporterul nu au fost prea expliciţi. Ministerul de Interne nu a răspuns la întrebările jurnaliştilor la conferinţa de presă de vineri. Se pare că a existat o înţelegere între ei acolo, dar ce au împărţit, nu este clar până la urmă. Până a trage concluziile pe marginea acestui caz, cred că ar trebui să avem mai multe informaţii pe masă.”

Dumitru Ciorici notează că reacţia „anemică” a presei locale este reprezentativă, la fel ca şi declaraţia prudentă a ONG-urilor de media în privinţa reţinerii jurnalistului de la deschide.md:

„ONG-urile de media au avut o reacţie atentă, din punctul meu de vedere pentru că sursa sau site-ul vizat nu putem spune că excelează în a respecta Codul Deontologic al Jurnalistului. Am văzut în ultima perioadă mai multe materiale care sunt îndreptate împotriva unor partide sau a unor instituţii şi doar împotriva lor, am văzut mai multe materiale care nu respectă Codul Deontologic al Jurnalistului. Vă daţi seama că jurnaliştii s-ar feri să subscrie unei astfel de metode de a practica jurnalismul în ţara noastră.”

Un grup de organizaţii media între care Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente şi Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu reţinerea reporterului şi au cerut Ministerului de Interne claritate şi transparenţă în acest dosar. Juristul Centrului pentru Jurnalism Independent, Oleg Postovanu, este de părere că felul în care a fost reţinut reporterul lasă loc pentru interpretări:

„Dacă reţinerea lui Vadim Ungureanu vine la comandă sau este o răfuială a cuiva care a fost lovit în orgoliu, e grav. În acest caz vorbim despre o palmă dată libertăţii de exprimare. Faptul că Vadim astăzi a fost eliberat, după cum se spune, datorită faptului că nu a fost respectată procedura de reţinere, deja nu putem vorbi despre corectitudine şi obiectivitate în cazul lui. Ce sper eu, personal, e ca prin intermediul acestui caz să nu fie dat startul campaniei electorale sau, mai bine zis, răfuielii cu anumiţi jurnalişti sau anumite instituţii media.”

După reţinerea reporterului Vadim Ungureanu, ministrul de Interne Dorin Recean, de altfel vizat deseori în materialele portalului deschide.md, a reacţionat cu o postare pe reţeaua de socializare Facebook, spunând că reţinerea unei persoane care în multiple rânduri l-a criticat, este ultimul lucru pe care şi l-ar dori. Şeful de la Interne a solicitat Serviciului de protecţie Internă a MAI să efectueze două anchete interne – una pe comportamentul şi legalitatea acţiunilor poliţiei în documentarea cazului şi a doua în ceea ce priveşte integritatea bazelor de date cu caracter personal gestionate de toate diviziunile Ministerului. Şi procurorul general a dispus verificarea dosarului, inclusiv modul în care a fost iniţiat şi administrat cazul până la momentul reţinerii, precum şi existenţa eventualelor conflicte de interese sau provocări în cadrul acţiunilor de anchetă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG