Linkuri accesibilitate

Invitata rubricii este Rodica Mahu, redactor-şef la „Jurnal de Chişinău”.„Mircea V. CIOBANU şi-a intitulat comentariul de mâine „Canalia liberală”, cităm: „E uşor (dacă eşti oponentul lor) să-i înjuri pe liberali. Ai rostit celebra sintagmă „canalia liberală”, ai făcut trimitere la „Eminescu să ne judece” şi te-ai spălat pe mâini. Fără să te mai întrebi ce o fi avut poetul nepereche cu liberalii. După o incursiune biografică utilă pentru toată lumea care apelează la expresia în cauză fără a-i şti istoricul, autorul scrie că liberalii noştri de azi sunt cei mai ardenţi adepţi ai ideilor poetului naţional. Inclusiv, ale principiilor pur conservatoare: apelul la istorie, cultul strămoşilor, reperele tradiţionale: familie, stat, biserică etc. Căci, consideră Mircea V. Ciobanu, originea liberalilor basarabeni (PL, PLDM, PLR, PNL) şi a adepţilor acestora are rădăcini „conservatoare”: Frontul Popular, apoi Partidul Popular Creştin-Democrat. Adevărat, azi, aria de viziuni s-a lărgit considerabil. În intenţiile lor cele mai generale, liberalii moldoveni îmbină o idee naţională (una pronunţat panromânească sau – în cazul liberalilor-democraţi – una de „fraternitate” cu românii de peste Prut) cu una integraţionistă, paneuropeană. Ei sunt pentru proprietatea privată, pentru promovarea libertăţii şanselor, pentru dezvoltarea antreprenoriatului particular. Ajunşi la putere, aceştia se transformă misterios în „statalişti” şi pledează pentru imixtiunea autorităţilor în cele mai mici afaceri, pentru supraveghere excesivă, pentru instaurarea unui monopol pe domenii, în loc să promoveze, metodic şi insistent, posibilitatea de a extinde spectrul mediului de afaceri.

Azi, dacă e să fim serioşi, sintagma „canalia liberală” poate fi rostită doar în glumă. Fără pretenţii de originalitate şi fără a miza pe vreun sens foarte profund. Au alte păcate liberalii noştri. Şi dacă adversarii lor vor folosi până la rodaj sintagma rostită la supărare de poetul naţional, atunci adepţii îşi vor penaliza favoriţii (dacă vor fi dezamăgiţi de prestanţa acestora) prin abandon, conchide Mircea V. Ciobanu.

Svetlana Corobceanu scrie că, deşi liderul PLDM, Vlad Filat, nu exclude că la alegerile parlamentare din această toamnă ar putea fi organizat un referendum pentru introducerea în Constituţie a obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova, experţii în drept constituţional susţin contrariul. Nicolae Osmochescu este de părere că autorităţile nu vor avea timp suficient ca să organizeze un referendum în această toamnă. „Articolul 145, alin. 2 din Codul Electoral spune clar că un referendum republican nu poate avea loc cu 60 de zile înainte şi cu 60 de zile după alegerile parlamentare. Expertul a mai precizat că pe moment referendumul nu este necesar deoarece RM nu aderă acum la UE, ci doar semnează Acordul de Asociere. „Organizarea unui referendum ar segmenta şi mai mult societatea”, crede Osmochescu.

Românii din sudul Basarabiei la primul lor forum au pledat pentru reînființarea regiunii Ismail şi pentru promovarea identităţii unice cu moldovenii din Ucraina, scrie Nadine Chilianu şi îl citează pe dl Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei „Basarabia”, care a reproşat mass-mediei de la Chişinău lipsa totală de interes faţă de problematica românilor din sudul Basarabiei. „De la '90 încoace, personal, n-am văzut niciun jurnalist viu, de la Chişinău, venit în Sudul Basarabiei... Cred că-i cazul să se mişte mass-media din MD spre Pontul Euxin. Nu doar la bere şi mici la Zatoka... Noi vă aşteptăm! sunteţi bineveniţi, şi aşteptaţi de-o VIAŢĂ ÎNTREAGĂ!!!”
XS
SM
MD
LG