Linkuri accesibilitate

Marian Lupu: Semnarea Acordului de Asociere cu UE este un pas decisiv pentru Moldova


Extrase din interviul acordat Europei Libere de liderul PD.



Într-un interviu cu Europa Liberă, liderul democrat, Marian Lupu a declarat că ratificarea cât mai grabnică a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană este „decisivă” pentru că „vedem acţiuni orchestrate împotriva Acordului de Asociere”.

Acesta urmează să fie semnat vineri, la o ceremonie, alături de Georgia.

Marian Lupu a vorbit de formaţiuni din interiorul Republicii Moldova care par să aibă legături „cu forţe din afara ţării” şi care încearcă să zădărnicească apropierea de Uniunea Europeană.

„Integrarea europeană […] nu înseamnă izolarea de partenerii din CSI” a mai declarat Marian Lupu, care a precizat însă că Moldova nu trebuie să aleagă între UE şi relaţiile cu „partenerii strategici din est”, pentru că aceste relaţii sunt compatibile.

„Relaţiile cu Rusia s-au răcit, evident” a admis Marian Lupu, dar dialogul trebuie continuat pentru că Rusia are „este un partener strategic […] care are capacitatea de a influenţa lucrurile în Republica Moldova”. Lupu a criticat în acest context forţele „extremiste” din Moldova care pledează pentru renunţarea la neutralitate, pentru aderarea la NATO sau chiar pentru „pierderea statalităţii” – poziţii care nu fac mai uşoară nici relaţia cu Rusia, nici integrarea europeană.

Apeluri la unificarea cu România (sau „pierderea statalităţii”) nu sunt privite bine la Bruxelles şi de aceea „subminează” eforturile Moldovei de apropiere de UE, a mai declarat liderul democrat, Marian Lupu în interviul cu Europa Liberă.

Partidul Democrat, a mai declarat Lupu , va intra după alegerile generale în orice alianţe, atâta timp cât toţi partenerii sunt „pro-europeni” , ceea ce exclude o cooperare cu PCRM, crede liderul democrat.
Referitor la Transnistria, Marian Lupu a declarat că nu crede că Republica Moldova se poate integra în Uniunea Europeană, atâta timp cât nu rezolvă problema transnistreană prin „reintegrarea teritorială „ a ţării.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG